5 cereale integrale pe care n-ar mai trebui să le evităm
0Probabil că mănânci fulgi de ovăz la micul dejun şi dacă încă nu ai încercat quinoa, cu siguranţă ai au auzit de aceasta – e peste tot. Există însă multe alte cereale integrale a căror prezenţă în meniu ar aduce multe beneficii organismului.
Cerealele integrale se bucură de o tot mai largă susţinere din partea bucătarilor şi nutriţioniştilor. Sunt versatile, săţioase şi furnizează amidon cu absorbţie lentă, asigurând un nivel constant de energie. În plus conţin vitamine, minerale şi antioxidanţi. Consumul lor a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, cancer, diabet de tip 2 şi obezitate.
Şi dacă ovăzul şi-a câştigat deja un un loc în alimentaţia modernă, fiind consderat un ingredient de bază al micului dejun, alte cereale îşi aşteaptă rândul să ajungă în farfuriile noastre. Dintre acestea, „Hufiington Post“ le aminteşte pe următoarele:
Orezul negru
Orez negru răsare în meniurile resturantele, fie ca umplutură în sushi, fie în rulade de carne. Pigmentul natural care-i conferă nuanţa specifică se datorează unui antioxidant unic, cu rol protector împotriva cancerul, bolilor de inimă şi a obezităţii. Acesta este motivul pentru care în comparaţie cu orez brun, orez negru deţine proprietăţi antiinflamatoare mai puternice, dar şi un nivel mai ridicat de proteine, fier şi fibre.
Sorgul
Sorgu, numit şi milo, îşi are orginile în Egipt, unde este cultivat de mii de ani. La noi este folosit ca o alternativă la porumb, preponderent în furajarea anamalelor, cu toate că se dovedeşte a fi un excelent aliment şi pentru oameni. În afară de a fi bogate în nutrienţi, aceste boabe fără gluten se digeră şi se absoarbe lent, ceea ce menţine senzaţia saţietate şi ajută la reglarea zahărului în sânge şi a nivelului de insulină.
Meiul
Fiind un igredient de bază în India, această mică cereală conţine antioxidanţi şi o mulţime de minerale importante, inclusiv cupru, magneziu, mangan şi fosfor. La fel ca mai toate boabele listate aici poate fi servit în preperate calde sau reci.
Secara
În afară de pâinea de secară, care de multe ori reprezintă un amestec de făină albă de grâu şi puţină făină de secară, există multe alte moduri de a beneficia de această cereală integrală. Făină de secară poate fi folosită la prepararea produselor de patiserie, iar fulgii de secară pot fi o alternativă bună pentru fulgii de ovăz sau chiar pentru orez. Cercetările recente au arătat că secara este mai săţioasă în comparaţie cu grâul. Un studiu pe animale a arătat că şoarecii hrăniţi cu boabe de secară în loc de grâu au scăzut în greutate şi au prezentat o îmbunătăţire a nivelului de colesterol şi insulină.
Orzul
Una dintre cele mai vechi dovezi ale cultivării acestei cereale consistente a fost găsită în piramidele egiptene. Grecii antici o consumau în scopuri medicinale, iar studiile recente au demonstrat că ajută la reducerea colesterolului chiar mai mult decât ovăzul. De asemenea, orzul hrăneşte bacteriile „bune“ din intestin şi îmbunătăţeşte astfel sănătatea digestivă, imunitatea şi controlul greutăţii. Nu în ultimul rând trebuie precizat faptul că, dintre cerealele integrale, orzul are conţinutul cel mai mare de fibre alimentare, un alt aspect important în controlul greutăţii corporale, din moment ce menţin senzaţia de saţietate şi reduc absorbţia de calorii.