Zece sfaturi pentru a creşte un copil fericit
0Toţi părinţii se străduiesc să crească copii sănătoşi, inteligenţi şi de succes. Însă toate acestea se bazează pe un alt factor extrem de important – fericirea micuţului. Vă prezentăm în continuare câteva sfaturi pentru a creşte copii fericiţi.
1. Fii consecvent cu disciplina
Uneori copiii pot părea răzvrătiţi, însă experţii au concluzionat că, în realitate, ei sunt recunoscători pentru structura şi regulile din viaţa lor. Să fii consecvent cu regulile casei în ceea ce îi priveşte le hrăneşte nevoia de stabilitate şi îi ajută să ia decizii mai bune, notează site-ul specializat Lifehack Parenting.
2. Concentrează-te pe efortul lor
Încercaţi să pierdeţi din vedere rezultatul unei acţiuni întreprinse de ei şi concentraţi-vă pe efortul depus. Copiii trebuie să înveţe să-şi seteze un obiectiv, să lupte pentru el şi să reuşească să depăşească obstacolele ce-i vor ieşi în cale, inclusiv dezamăgirea.
3. Comunicarea trebuie să fie o prioritate
Potrivit studiilor, cei mai mulţi tineri invocă drept motiv pentru depresie lipsa de comunicare dintre generaţii, faptul că nimeni nu încearcă să-i înţeleagă. Această legătură însă trebuie stabilită încă din primii ani de viaţă, micuţul trebuie să vadă în tine un prieten în care să aibă deplină încredere.
4. Fii optimist
Când copiii văd că părinţii au o atitudine pozitivă, acest lucru devine natural pentru ei. În plus, comunicarea devine mult mai uşoară într-un mediu armonios. În prezenţa celor mici încearcă să eviţi să te plângi de cât de plictisitor este locul de muncă sau de cât de mare este chiria.
5. Dar rămâi realist
Şi mitul familiei veşnic fericită este real. Să eviţi toate emoţiile şi sentimentele negative de faţă cu micuţii este la fel de rău cu a-i expune acestora foarte mult. Copiii care nu cunosc emoţiile negative în sânul familiei sunt mult mai puţin capabili să înţeleagă sentimente precum tristeţea, furia sau dezamăgirea, de care se vor lovi în mod inevitabil.
6. Dă-le mai puţine jucării
Având mai puţine jucării îi determină să exploreze mai mult. Copiii au abilitatea unică de a crea noi jocuri şi de a face un teren de joacă oriunde.
7. Lasă-i pe cont propriu
Adevărul este că cei mici se adaptează mult mai repede decât suntem tentaţi să credem, iar această capacitate poate fi şi mai bine dezvoltată dacă părinţii nu stau tot timpul în preajma lor. Este demonstrat că cei mici au instincte, abilităţi sociale şi prezenţă de spirit mai bune atunci când sunt pe cont propriu.
8. Oferă-le responsabilităţi
Copiii cărora li se oferă sarcini regulate îşi dezvoltă mult mai rapid şi mai bine cunoaşterea mentală, socială şi emoţională. De asemenea, este o modalitate prin care se menţine un echilibru între importanţa formării individuale şi relaţiile sociale. Este important ca aceste sarcini să-i facă să fie empatici şi să includă treburi casnice – precum ştergerea prafului sau datul cu aspiratorul –, dar să nu se limiteze la curăţarea propriei camere.
9. Învaţă-i să fie recunoscători
Copiii care cresc cunoscând ce înseamnă recunoştinţa arată o mai mare rezistenţă în viaţă şi nu sunt într-un pericol la fel de mare să cadă pradă depresiei. Obişnuieşte-i cu ritualuri simple: să scrie în fiecare zi două lucruri pentru care sunt recunoscători sau trei lucruri care le-a făcut ziua mai frumoasă.
10. Arată-i că-l iubeşti
Dovezile de afecţiune pe care i le arăţi copilului sunt necesare pentru că îi oferă acestuia un sentiment de siguranţă, dar şi pentru că îl ajută să se relaxeze pe timpul zilei. Copiii neglijaţi, cărora părinţii nu le arată că sunt iubiţi, riscă să sufere mai târziu de anumite forme de stres cronic, ceea ce le afectează, în timp, dezvoltarea emoţională, capacităţile de concentrare şi de memorare. Prin urmare, uitaţi de regula bunicilor noştri care spune că e bine să-ţi săruţi copilul numai în somn ca să nu-l răsfeţi. Copiii fericiţi sunt acei copii care se simt iubiţi.