Vârsta potrivită pentru începerea vieții sexuale. Medic specialist DSP: „Educația pentru sănătate include educația sexuală“

0
Publicat:

Medicii spun că educația sexuală este esențială pentru puberi și adolescenți în special, de aceea ar trebui începută din școala primară cu noțiuni introductive și continuată apoi pe parcursul anilor de școală.

Viața intimă trebuie începută la maturizare SURSA Pixabay
Viața intimă trebuie începută la maturizare SURSA Pixabay

România este țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. Numai în 2020, peste 16.000 de adolescente din țara noastră aduceau pe lume copii.

Conform Organizației Salvații Copiii, nașterea unui copil la o vârstă fragedă poate veni, la pachet, cu numeroase probleme atât pentru tânăra mamă, cât și pentru bebeluș.

Tocmai pentru a reduce numărul mamelor minore, mulți specialiști au militat pentru introducerea în școli a educației sexuale.

Specialiști precum medicul Corneliu Saradan de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, specialist pe prevenție, arată că educația pentru sănătate, inclusiv educația sexuală, poate salva populația de multe probleme nedorite.Acesta mărturisește că o viață sexuală amânată până după vârsta de 18 ani ar reduce și mai mult riscurile. 

Educația sexuală ar putea fi predată încă din clasa a III a

Medicul Corneliu Saradan este unul dintre promotorii introducerii educației pentru sănătate ca materie în programa școlară. Ba mai mult, susține că educația sexuală ar fi potrivită începând cu clasa a III-a, apoi reluată în cicluri, cu tematici tot mai complexe, odată cu avansarea în vârstă și îmbogățirea cunoștințelor de anatomie.

„Educația pentru sănătate include educația sexuală. Este o componentă. Eu am propus, de exemplu, ca început clasa a III-a. Să se discute, pentru început organele genitale, că există diferențe între fetițe și băieți, în general chestiuni de anatomie, cât se poate de firesc. Pentru că altfel există curiozități. Urmează în clasa a VII-a, care este perioada când se intră în pubertate, și fiindcă tot se face anatomie și fiziologie la școală, este momentul ca să suplimenteze cu această educație pentru sănătate, inclusiv educație sexuală. Mai apoi la liceu, undeva la clasa a XI a, când iarăși se învață anatomia, se poate completa cu educația pentru sănătate. Nimic forțat”, precizează dr. Corneliu Saradan. 

O viață sexuală începută, cel mai devreme, după terminarea adolescenței

Specialistul botoșănean atrage atenția și asupra începerii vieții sexuale, precoce. Acesta spune că tinerii sunt pregătiți pentru relații intime după vârsta de 18 ani. Iar motivele țin de maturizarea diferențiată din punct de vedere fizic și psihic.

„Cu cât mai târziu, cu atât mai bine! Cu atât mai mare va fi fericirea! Adică, după 18 ani. Există o maturizare biologică și trebuie dublată de o maturizare psihologică. Maturizarea psihologică este undeva pe la 20 de ani. Nu trebuie să ne grăbim să începem viața sexuală pentru că încă nu suntem maturizați din punct de vedere psihologic și nu luăm decizii corecte, în momentul în care facem diferite alegeri”, precizează medicul botoșănean.

Consecințele lipsei educației sexuale

În plus, lipsa educației sexuale, dublată de o viață sexuală începută prea devreme, pot duce la consecințe grave, precum sarcini nedorite sau boli cu transmitere sexuală. 

„Lipsa educației sexuale atrage după sine sarcini nedorite, cheltuieli suplimentare pentru familie, infecții cu transmitere sexuală, să nu uităm că HPV este cauza principală a cancerului de col uterin, pentru care avem vaccin, dar nu-l folosim”, arată dr. Saradan.

În plus, mamele minore sunt mai predispuse la naștere de copii prematuri.

„Nu ține de fiziologie, fiindcă organismul le ajută. Și aici depinde, dacă vorbim de o sarcină la o minoră cu vârstă extremă, 13-14 ani, este altceva. Dar o minoră, aproape de vârsta adultă, poate duce o sarcină bine, dar implică alte probleme indirecte. La mame minore există un risc de prematuritate fiindcă de multe ori sarcina nu este urmărită, neinvestigată, asociază anumite complicații care pot fi prevenite în mod normal. Multe adolescente fie nu înțeleg importanța urmăririi unei sarcini, fie o țin ascunsă”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu.

Situația se complică în momentul în care adolescentele vin din zone rurale mai izolate sau din familii paupere, cu probleme sociale. Situația este gravă la nivel mondial. Pe segmentul de vârstă 15-19 ani, 15 milioane de adolescente au declarat că folosesc metode, moderne, de contracepție, în timp ce 23 de milioane au mărturisit că nu folosesc nicio metodă de contracepție.

„Educația sexuală și planificare familială reprezintă cea mai bună investiție pentru viitor. Nu trebuie să ne jenăm să discutăm despre sexualitate și trebuie să lămurim anumite lucruri”, conchide dr. Corneliu Saradan. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite