Nunţile digitale, noul viitor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mare parte din pregătirea nunţii şi chiar din nuntă în sine s-a mutat în social media FOTO Shutterstock
O mare parte din pregătirea nunţii şi chiar din nuntă în sine s-a mutat în social media FOTO Shutterstock

Cum tehnologia devine din ce în ce mai prezentă în vieţile noastre, nu este de mirare că evenimente importante, precum nunţile, au fost şi ele transferate în mare măsură în mediul virtual.

„Când am fost cerută de soţie, la cinci minute după ce am spus «Da», am schimbat status-ul pe Facebook în logodită şi am pus o fotografie cu inelul. De ce? Mi s-a părut cel mai simplu mod de a anunţa prietenii şi familia despre un lucru fericit ce urmează să se întâmple în viaţa mea“, povesteşte Laura Coman (28 de ani), din Bucureşti. De la anunţarea evenimentului fericit la planificarea efectivă a acestuia sau chiar transmiterea evenimentului live, evoluţia tehnologiei face ca din vocabularul nunţilor să nu lipsească aproape niciodată „social media“, „aplicaţii“ sau „shopping online“.

Nu e de mirare având în vedere că vârsta medie de căsătorie la nivel internaţional este de 29 de ani pentru mireasă şi 31 de ani pentru mire şi puţini tineri aflaţi la această vârstă nu folosesc un smartphone sau o tabletă. Astfel, logodna se anunţă pe Facebook, petrecerea burlăciţelor devine un eveniment (de preferinţă privat) tot pe reţeaua de socializare, unde se adună confirmările, dar şi actualizările referitoare la eveniment.
În plus, planificarea în sine beneficiază de ajutorul unor aplicaţii pentru smartphone care îţi amintesc exact ce mai ai de făcut, unde poţi descărca imagini cu decoruri preferate care să te ajute cu planificarea marelui eveniment.

Apoi, dacă tot cheltuiţi mulţi bani cu fotograful care imortalizează nunta, dar şi cu pregătirile şi cu momentele de după, ar fi păcat să păstraţi imaginile doar pentru voi, nu-i aşa?

Prin urmare, există o mulţime de posibilităţi, de la crearea unui blog sau a unui website, până la descărcarea unor aplicaţii, care să permită împărtăşirea acestor clipe imortalizate digital.

Avantajele tehnologiei

„Eu şi Andrei suntem două persoane destul de ocupate, mai ales din cauza profesiei noastre, dar şi a faptului că suntem deocamdată concentraţi pe carieră. Când am decis să ne căsătorim, au început să curgă sfaturile: cum să alegem restaurantul, ce fel de rochie să port, ce mărturii să cumpărăm etc. În plus, fiind din oraşe diferite, era greu să alegem şi locul efectiv unde urma să facem nunta. Prin urmare, am deschis un blog, unde ne-am anunţat logodna şi am postat câteva fotografii cu noi. Apoi am făcut un sondaj: unde să organizăm nunta – la Bucureşti, la Timişoara sau neutru, la munte. A reieşit că la Bucureşti. Am făcut invitaţiile online şi le-am transmis tuturor prietenilor, lucru de ajutor mai ales în cazul celor plecaţi prin străinătate. Cu ajutorul unui document online, am ţinut evidenţa confirmărilor. Restaurantul l-am ales tot online şi am postat imagini cu acesta, dar şi frânturi din decor, astfel încât lumea să ştie ce cod vestimentar se impune”, povesteşte Maria Lefter (30 de ani), din Bucureşti.

„Rochia mi-am comandat-o online, la fel şi mărturiile. Pentru petrecerea burlacilor şi a burlăciţelor, am creat evenimente unde, la fel, confirmările şi actualizările asupra locaţiei se făceau online. Fotografiile de la nuntă au fost selectate şi puse în albume speciale pentru ca toţi invitaţii să se bucure de ele. Ce a fost interesant: am economisit timp şi bani, iar prietenii noştri au intrat repede în joc şi au postat şi ei imagini inedite din diverse momente ale planificării şi ale nunţii astfel încât avem parte de amintiri minunate. A fost un fel de eveniment interactiv şi am simţit că şi prietenii noştri au trăit alături de noi emoţiile planificării nunţii“, explică ea.

Evident, Maria s-a lovit de refuzul unor invitaţi de a înţelege de ce evenimentul a fost anunţat doar online, aşa că, pentru rudele tradiţionaliste, a tipărit şi câteva invitaţii. Un alt detaliu important, spune cuplul căsătorit de trei ani, a fost faptul că toţi invitaţii le-au lăsat online şi câte o urare, alături de o fotografie din diverse etape a relaţiei lor. Dacă vreţi o experienţă asemănătoare, există suficiente site-uri cu indicaţii despre cum trebuie realizat un astfel de blog, precum mformarvellous.com.

Atenţie, însă! Nu umpleţi blogul cu detalii nesemnificative pentru oaspeţi, cum ar fi faptul că florăria la care aţi apelat a închis chiar când aţi ajuns să vedeţi buchetul miresei sau că vinul ales de restaurant este foarte prost.

Pe de altă parte, tehnologia vă vine în ajutor şi în cazul în care aveţi prieteni sau rude care nu pot ajunge la fericitul eveniment din motive obiective, pentru că puteţi transmite nunta live prin servicii ca livevows.com sau webcastmywedding.net.

Aplicaţiile şi site-urile specifice pentru acest eveniment nu se rezumă însă la inspiraţie pentru decor, ţinută sau reţete. Există suficiente programe pentru miresele care vor să slăbească câteva kilograme până în ziua nunţii, astfel încât să arate superb în rochia de mireasă, dar şi aplicaţii care să ţină bugetul sub control. Varietatea de servicii oferite online face ca 80% din cuplurile logodite să petreacă măcar 10 ore pe săptămână pe site-urile de specialitate.

Cum poate strica tehnologia ziua nunţii

Aproape jumătate dintre mirese îşi actualizează status-ul pe reţelele de socializare între ceremonie şi petrecerea propriu-zisă. Prin urmare, nu este de mirare când, în fotografia oficială a mirilor, pe lângă personajele principale apare şi un smartphone sau o tabletă mânuită cu îndemânare de mire sau mireasă. Astfel, chiar dacă gadgeturile vă pot face viaţa mai frumoasă, nu trebuie să exageraţi.

„Prietenul meu cel mai bun din copilărie a ajuns un pasionat de tehnologie. Lucrează în domeniu, este foarte activ, dar nu mi-aş fi imaginat niciodată că este dependent de telefon sau de internet până în ziua nunţii sale. În timpul ceremoniei de la Starea Civilă, i-a sunat telefonul. Nu numai că nu se afla pe modul silenţios, dar a şi răspuns: «Stai, frate, puţin, că mă însor acum!», a zis el, după care a mulţumit pentru felicitări, spre stupefacţia ofiţerului şi a invitaţilor prezenţi. Eram sigur că proaspăta soţie s-a supărat, însă, chiar înainte de a ieşi pe sub podul de flori, o văd cu telefonul în mână. La câteva secunde, o notificare pe Facebook: «Sunt doamna X!», a anunţat ea“, spune Liviu Untilă (33 de ani), din Bucureşti.

Prin urmare, „chiar dacă emoţia sau tentaţia e mare, mai degrabă lăsaţi invitaţii să anunţe marele eveniment şi voi bucuraţi-vă de clipele unice pe care le trăiţi. Nu se vor mai repeta şi veţi ajunge să regretaţi, să aveţi frustrări care, mai târziu, se pot materializa în certuri ale noii familii“, sfătuieşte Alina Chifu, psiholog din Bucureşti.
infografie nunta casatorie social media
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite