Dilema femeii moderne: domniţă la ananghie sau super-femeie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puternică la serviciu, dar feminină şi rafinată acasă – aşa ar trebui să arate femeia perfectă astăzi FOTO Shutterstock
Puternică la serviciu, dar feminină şi rafinată acasă – aşa ar trebui să arate femeia perfectă astăzi FOTO Shutterstock

Într-o lume în care cele două sexe luptă cot la cot pentru a reuşi, femeile simt nevoia să fie tot mai „bărbate“. Rămâne timp pentru feminitate, fie ea doar în cuplu?

„Ce mă atrage la o femeie? Ca aceasta să fie delicată, feminină – adică rafinată –, inteligentă, cu umor, puternică, dar care mă lasă să o ajut când are nevoie, să o protejez“, spune Mihai Vlad (26 de ani), inginer, din Bucureşti. Cu alte cuvinte, explică specialiştii, femeia ar trebui să contribuie la evidenţierea acelor caracteristici definitorii ale sexului opus. În consecinţă, feminitatea este definită de sociologi ca acea colecţie de calităţi, de atribute asociate femeilor, opuse masculinităţii. Pasivitatea, supunerea, compasiunea, grija, mai ales faţă de copii, au fost mereu atribute ale sexului frumos, în timp ce bărbaţii şi-au rezervat asertivitatea şi spiritul de competiţie.

Egalitate, dar până unde?

Studiile antropologice au demonstrat că aceste caracteristici variază de la o cultură la alta şi de la o perioadă de timp la alta. De pildă, în cele mai multe culturi, feminitatea a fost răsplătită cu o căsătorie, de un aranjament mai avantajos având parte mai ales femeile care demonstrau că pot avea grijă de casă, de familie, în timp ce bărbatul era responsabil de venitul familiei. În aceeaşi notă, pentru a confirma puterea bărbatului, femeia trebuia să fie nu doar delicată, rafinată, cu bun gust, ci şi fragilă, chiar vulnerabilă fizic, după cum se arată în Enciclopedia Universală a Ştiinţelor Sociale.

De mai bine de jumătate de secol, femeia este sărbătorită în fiecare an, pe 8 martie. Ziua care îi este dedicată ar trebui să marcheze emanciparea acesteia, dreptul de a-i fi egală bărbatului, având în vedere că, de peste 100 de ani, reprezentantele sexului frumos încearcă să scape de eticheta de „obiect“ pusă de bărbaţi, să câştige aceleaşi drepturi. Iar lupta, de multe ori nedreaptă, a fost câştigată în mare parte de femei.  Şi totuşi astăzi, într-o societate în care femeia câştigă la fel de mult ca şi bărbatul (sau poate chiar mai bine), în care niciun sport nu le mai este interzis femeilor, nici măcar boxul sau fotbalul, nicio funcţie din stat interzisă şi niciun loc de muncă inaccesibil, cât preţ se mai pune pe feminitate, pe acele trăsături definitorii ale sexului frumos?

„Este greu să fii feminină când argumentul de bază al şefului tău într-o dispută profesională este: eşti femeie, nu poţi să ai dreptate. La fel, este greu să emani feminitate când soţul îţi spune acasă că «nu ai cum să înţelegi cum gândim noi, bărbaţii», când îl întrebi de ce s-a certat cu şeful lui. Dar asta nu înseamnă că renunţ. La birou port mereu fustă şi tocuri, am argumentele la mine şi zâmbesc galeş atunci când raţionamentele dau greş. Acasă, îi amintesc soţului meu că, deşi nu-l înţeleg – aşa cum crede el –, îl pot ajuta să se simtă mai bine: cu mâncarea preferată, un masaj sau, de ce nu, o partidă de sex“, spune Irina (31 de ani), din Bucureşti.

Prinţesa şi salvatorul

Psihologii susţin că, în cuplu, de multe ori, ceea ce-i ţine pe cei doi aproape este tocmai abilitatea femeii de a se lăsa protejată. „Egalitatea între sexe este susţinută şi de femei şi de bărbaţi, însă cu toţii ştiu că, de fapt, între cele două tabere nu va putea fi pus niciodată un egal perfect. Fiecare sex caută în celălalt tocmai acele atribute care îl diferenţiază, îl completează. La fel cum femeile au trăsături feminine, bărbaţii au trăsături masculine“, explică Nicoleta Amarandei, licenţiată în psihologie, din Bucureşti.

Aşa-zisa „domniţă aflată la ananghie“ îl va face mereu pe el să se comporte precum prinţul pe cal alb care trebuie să o salveze, mai spun specialiştii. „Atunci când Dana mă pune să car cumpărăturile, să schimb o ţeavă la bucătărie sau măcar să chem instalatorul, mă simt util în relaţia noastră. Când ne-am cunoscut, ea era foarte independentă. Odată chiar am găsit-o reparând o priză. Am fost şocat şi m-am simţit de prisos. De atunci, am încercat să mă fac indispensabil. Urăşte să fie bolnavă, aşa că, ori de câte ori răceşte, eu sunt acolo. Îi fac ceai, supă, frecţie, tot tacâmul. Mă suportă cu greu, dar ştiu că apreciază foarte mult că fac asta“, spune Radu (30 de ani), arhitect din Bucureşti.

67% din femeile care s-au înregistrat a doua zi după Ziua Femeii pe un site de matrimoniale din SUA erau mame căsătorite.

Egalitatea între sexe este susţinută şi de femei şi de bărbaţi, însă cu toţii ştiu că, de fapt, între cele două tabere nu va putea fi pus niciodată un egal perfect. Nicoleta Amarandei, psiholog  

Femeile calcă strâmb pe 9 martie

Cu greu s-ar putea asocia Ziua Femeii sau a Mamei cu infidelitatea, însă un studiu publicat anul trecut în presa americană arată că există o legătură strânsă între acestea. Astfel, potrivit „The New York Post“, ziua în care este sărbătorită femeia este a doua din an preferată pentru a călca strâmb. Pe primul loc în top se află, deloc surprinzător, Ziua Îndrăgostiţilor. Motivul
este unul simplu: dacă bărbaţii nu-şi amintesc de această sărbătoare importantă,  reprezentantele sexului frumos nu se simt deloc apreciate, prin urmare simt nevoia să caute în altă parte afecţiunea care le lipseşte.

Maria are 45 de ani şi este încă o femeie foarte frumoasă. Anul trecut, de 8 martie, fiecare dintre cei trei copii pe care îi are cu Paul (48 de ani) i-a adus câte o floare şi o felicitare. Soţul, însă, a uitat. „Am aşteptat toată ziua, cu gândul că poate îmi va face o surpriză. A ajuns târziu acasă şi s-a aruncat direct în pat, obosit, deoarece – a avut tupeul să-mi spună – petrecuse cu fetele de la serviciu de Ziua Femeii. Mie nu mi-a zis nici «La mulţi ani!»“, povesteşte bucureşteanca.

 După o noapte de nesomn şi plânsete înfundate în baie, Maria a decis să se răzbune. Şi-a creat un profil pe un site de dating online şi a plecat la „vânătoare“ de complimente. Acestea nu au întârziat să apară şi, curând, un bărbat a început să-i facă avansuri tot mai insistente.

„Nu mi-am înşelat soţul, deşi eram pregătită să o fac. Cel puţin la nivel declarativ. Îi mai dau o şansă, anul acesta. Nu am pretenţii de la el să ţină minte ziua în care ne-am cunoscut, nici măcar cea în care ne-am căsătorit, dar la vâlva care se face de 8 martie, ar putea să vină şi el acasă cu o floare“, mai spune Maria.

Avalanşă de conturi pe site-urile de dating

Potrivit unui studiu realizat de site-ul de dating Ashley Madison.com, cele mai multe femei care au luat în considerare faptul că ar putea să-şi înşele soţii se decid să facă acest pas imediat după Ziua Femeii. Cifrele înregistrate au dovedit din plin acest lucru: în 2009, peste 20.000 de femei şi-au făcut cont pe site-ul de matrimoniale a doua zi după această sărbătoare, iar în 2010, peste 31.000.

Prin comparaţie, într-o zi obişnuită, nu mai mult de 3.000 de reprezentante ale sexului frumos se înregistrează pe acest site. „De Ziua Femeii, acestea se aşteaptă să fie sărbătorite de parteneri, însă, pentru multe dintre cele care nu se simt apreciate, această zi este doar un prilej pentru o nouă dezamăgire“,
explică Noel Biderman, fondatorul reţelei de dating online.

Experţii în relaţii susţin că este uşor să eviţi o astfel de traumă de care relaţia ta nu are nevoie. Fie că este vorba de o floare, de ciocolată, o bijuterie sau măcar o cafea făcută dimineaţa, puţină atenţie acordată soţiei, iubitei, mamei nu strică niciodată. Ba dimpotrivă, asigură zile liniştite mult timp după ziua de 8 martie. ;

Feminitatea, ajutor în carieră

Un studiu publicat de curând în presa britanică arată că, pentru a avea succes la locul de muncă, este bine ca femeile să ascundă atitudinea agresivă şi să scoată mai mult la iveală latura feminină. Mai mult, studiul a demonstrat că tocmai acele calităţi atât de apreciate la sexul tare – cum ar fi încrederea în sine, asertivitatea şi alte caracteristici specifice managerului de succes – le dezavantajează pe femei. Acestea nu reuşesc să urce pe scara ierarhică până nu „scapă“ de atitudinea masculină. „Femeile care nu pot să se facă plăcute sau care au comportament specific sexului opus îşi diminuează şansele de a fi promovate, ba chiar sunt penalizate, în ciuda faptului că trăsăturile lor sunt specifice managerilor de succes“, a explicat dr. Olivia O`Neill, de la Universitatea „George Mason“, din Virginia (SUA).

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite