De ce nu trebuie niciodată să-i faci temele copilului tău şi alte sfaturi utile pentru părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este uşor să fii părinte şi sunt multe lucruri de care trebuie să ţii cont în creşterea copilului pentru ca acesta să se dezvolte sănătos şi să nu-l îndepărtezi de tine. Iată câteva sfaturi utile care te învaţă cum să atent la nevoile copilului tău şi să reuşeşti să construieşti o relaţie excelentă cu acesta.

• Este extrem de important pentru fiecare copil să aibă un anumit timp liber (între două şi patru ore pe zi) în care să nu trebuiască să facă ceva în mod deosebil. Părinţii ambiţioşi şi neliniştiţi tind să-i facă pe copii lor să lucreze şi să socializeze mai mult decât trebuie sau decât au nevoie, ducându-i la cluburi de tineri, sporturi, ore de limbi străine şi alte activităţi în scopul formării lor. Este important ca fiecare părinte să-şi dea seama când exagerează în această privinţă. Şi copii au nevoie de timp liber ca şi adulţii, potrivit unui articol de pe Bright Side.

Atunci când vorbesc cu profesorii copilului, încercând să rezolve anumite probleme ce ţin de şcoală, părinţii ar trebui mereu să fie de partea copilului lor. Nu trebuie să vă fie teamă că va lua note mici, ci de faptul că acesta va începe să urască şcoala şi studiul în general. Acestea sunt problemele cele mai importante pe care trebuie să le evitaţi cu orice preţ.

Din păcate, părinţii tind să se concentreze prea mult pe progresul academic al copilului şi pe notele obţinute la şcoală. De exemplu, la şedinţa cu părinţii, întrebări precum „ce note a luat?“, „este cuminte?“ sunt puse mai des decât cele ca „Care este starea copilului meu în timpul orelor?“, „Pare neliniştit?“. Părinţii trebuie în primul rând să aibă grijă de copiii lor, în loc să se comporte ca şefii lor care sunt obsedaţi de performanţele lor. Sentimentele unui copil sunt adevărata prioritate şi amintiţi-vă că relaţia familială este mai presus de notele obţinute la şcoală.

Atunci când copilul se forţează să-şi facă temele, este mereu un motiv pentru acest lucru, nu este vorba despre lene. Ideea de lene nici nu există în studiile psihologice. Adevăratul motiv este lipsa de motivaţie şi de voinţă şi este datoria ta să afli de unde porneşte acest lucru.

Printre cele mai serioase motive pentru care copilul tău se chinuie să-şi facă temele ar putea fi creşterea presiunii intracraniene, hipertensiune arterială, probleme psihologice sau ADHD (tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie) şi multe alte probleme. În loc să-ţi piezi noaptea încercând să rezolvi probleme la matematică în locul copilului tău „leneş“, ai face mai bine să aflii motivul şi să încerci să-l rezolvi.

Când ajunge la vârsta adolescenţei, psihicul copilului este extrem de fragil. Vă amintiţi pregătirile pentru examenul de final de an? Întreaga familie începe să fie stresată în legătură cu acest lucru în numele copilului. Acest lucru poate aduce o mulţime de neînţelegeri, isterii şi tensiuni. Cum se poate evita acest coşmar sau cel puţin minimiza consecinţele? Cea mai bună cale este să vă concentraţi pe dragostea oferită şi pe valorile fundamentale. 

Când notele vor veni şi veţi uita de toate emoţiile prin care aţi trecut, un singur lucru va mai conta – încrederea, înţelegerea şi prietenia pe care le-ai oferit copilului tău. Este destul de uşor ca cel mic să-ţi aducă o notă de 10 acasă, dar să îl pierzi pe parcurs, copilul tău să reuşească să intre la cea mai bună universitate, dar să strici relaţia pe care ai avut-o cu el de mic. Este normal să-ţi doreşti aceste lucruri pentru el, dar mai mult decât orice trebuie să-i oferi dragoste.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite