De ce cresc părinţii din ce în ce mai des copii obezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentaţia nesănătoasă dublată de sedentarism creşte riscul apariţiei obezităţii la vârste fragede FOTO Shutterstock
Alimentaţia nesănătoasă dublată de sedentarism creşte riscul apariţiei obezităţii la vârste fragede FOTO Shutterstock

Lipsa disciplinei alimentare într-o lume care abundă în tentaţii culinare, sedentarismul şi încercarea părinţilor de a-i proteja excesiv pe cei mici sunt numai câteva dintre motivele care contribuie la apariţia viitoarelor generaţii de obezi.

Statisticile arată că unul din zece copii are greutatea unui adult, fapt ce clasează România pe locul trei în Europa la capitolul obezitate. Supraalimentaţia şi lipsa de mişcare sunt principalele două cauze ale supraponderabilităţii şi ale obezităţii în rândul copiilor, avertizează specialiştii.

În Marea Britanie, situaţia pare să fie şi mai drastică, întrucât reprezentanţii instituţiilor de educaţie nu au voie să folosească cuvântul obez, nici măcar atunci când trebuie să-i avertizeze pe părinţi că odraslele lor au o problemă cu kilogramele în plus, relatează „Daily Mail“. Pentru a diminua riscul apariţiei obezităţii infantile, Alan Jackson, unul dintre membrii echipei care activează la Centrul de Control al Greutăţii din Londra, a creat un program familial în baza căruia copiii sunt învăţaţi să renunţe la mâncarea fast-food şi să facă mai multă mişcare.

Din păcate, părinţii nu remarcă necesitatea unui astfel de curs, fiind chiar indignaţi de măsurile luate de Jackson. „Din cele 20 de persoane care hotărâsc să-şi înscrie copilul la programul nostru, 10 ne sună pentru a face mustrări de genul: «Cum îndrăzneşti să-mi numeşti copilul obez?»“, povesteşte Jackson.

Lipsa disciplinei în familie este un alt factor important care conduce la obezitate infantilă. Astăzi, în farfuriile copiilor găsim numai alimente interzise, precum batoane de ciocolată, snacksuri şi alte deserturi. Cercetătorul îşi aminteşte că în anii ʼ50 situaţia era cu totul alta, întrucât celor mici nu li se oferau alternative.

„Dacă refuzam să mănânc preparate gătite în casă eram trimis în pat flămând. Aşa am învăţat să-mi placă tocana, legumele şi fulgii de ovăz“, îşi aminteşte omul de ştiinţă britanic. Astăzi, însă, situaţia este cu totul alta, întrucât părinţii nu acceptă să-i trimită pe cei mici în pat cu stomacul gol şi îi îndoapă cu sendvişuri sau cu deserturile preferate.

Lipsa mişcării este o altă cauză a apariţiei obezităţii la vârste fragede. Hiperprotectivi, adulţii au tendinţa să-i izoleze pe copii în case, mergând pe principiul că în acest mod îi feresc de posibile pericole. Rezultatul? Prichindeii cresc în greutate şi adoptă un stil de viaţă sedentar, de care cu greu se vor lepăda mai târziu.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite