Cum îi convingi pe copii să îndeplinească o serie de obiective mici şi sănătoase în noul an: sfaturile unui psiholog american care transformă „chinul“ în distracţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnici de stabilire a obiectivelor copiilor pentru noul an FOTO Flickr
Tehnici de stabilire a obiectivelor copiilor pentru noul an FOTO Flickr

Un psiholog american explică modul în care părinţii îşi pot ajuta copiii să-şi atingă obiectivele pentru noul an, evidenţiind importanţa modului în care aceştia se adresează celor mici.

Dacă v-aţi făcut un obicei din a vă stabili obiectivele noului an la începutul lunii ianuarie, luaţi în considerare transmiterea acestei tradiţii şi copiilor voştri. Nu numai că poate fi un obicei valoros pe care îl puteţi cultiva în mintea lor, dar practicarea acestuia poate fi şi extrem de distractivă pentru cei mici, dezvoltându-le comunicarea şi abilităţile de luare a deciziilor, scrie parents.com. 

„Părinţii pot începe prin a le explica celor mici rezoluţiile pe care şi le-au stabilit ei în ultimii ani, aplicând tehnica puterii exemplului“, spune Dr. Kristen Eastman, psiholog clinic pediatru la Spitalul de Copii din Cleveland, Ohio. „Solicită-le copiilor tăi idei şi ajută-i să-şi evalueze opţiunile“, adaugă acesta. Totuşi, ţine cont de faptul că rezoluţiile trebuie să fie întotdeauna discutate într-un mod pozitiv cu copii, de exemplu spunând: „vom face asta ...“ în loc de „nu mai am voie să...“, explică Eastman, oferind opt sugestii de mici obiective pe care părinţii le pot propune copiilor:

Mâncatul sănătos

În loc de „trebuie să mănânci sănătos“, părinţii le pot sugera celor mici că dacă vor bea două pahare de lapte în fiecare zi, în loc de suc, sau vor mânca două bucăţi de fructe la masa de prânz în fiecare zi vor creşte mult mai sănătoşi. „Dacă vrei ca cel mic să mănânce mai puţin fast-food, oferă-i alternative. Puneţi-vă de acord asupra unui număr specific pe care să-l aibă ca obiectiv al fiecărei săptămâni“, sugerează Dr. Eastman.

Mai multe exerciţii

Cuvântul „exerciţii“ poate fi plictisitor pentru copii. Încearcă exprimări precum: „Am de gând să mă alătur unei echipe de fotbal“ sau „Am de gând să merg la clasa de yoga cu mama în zilele de sâmbătă“.

Înlocuirea uitatului la televizor cu cititul înainte de culcare

Nu-i spune copilului tău că nu mai are voie să se uite înainte de culcare la televizor. Înceracă să-i sugerezi să-şi stabilească drept obiectiv cititul timp de 30 de minute înainte de culcare. Nu este suficient să-i spunem pur şi simplu că vom reduce timpul dedicat programelor TV, oferă-i o alternativă.

Voi deveni mai bun cu cei din jur

Sugerează-le copiilor să facă un act de bunătate cel puţin o dată pe săptămână. Şi rezoluţiile sociale sunt importante, aşa că dacă cel mic este mai timid, stabiliţi ca obiectiv interacţionarea cu diferiţi colegi pe care nu a avut ocazia să-i cunoască până acum.

Participarea la activităţile casnice

Nu-i sugera copilului să participle la activităţile casnice pentru că s-ar putea să interpreteze că este un reproş din partea ta. Mai bine invită-l să te ajute să aşezi masa în fiecare seară sau la curăţarea propriului dormitor o dată pe săptămână. Astfel copilul se va simţi util, iar tu vei obţine ajutorul de care ai nevoie.

Vom fi mai prietenoşi cu natura

Puteţi începe un program de reciclare la domiciliu sau scurtarea duratei în care faceţi duş pentru a economisi apă, recomandă psihologul. Pentru ca o familie să decidă că va respecte regulile ecologice, trebuie să-şi stabilească acest lucru ca obiectiv pentru toţi membrii, spune dr Eastman.

Învăţarea unor lucruri noi

Ar trebui să stabiliţi deja ce i-ar plăcea să înveţe. Poate că vreţi să gătiţi împreună, să facă diferite sporturi sau să cânte la un anumit instrument. Învăţarea unor lucruri noi este întotdeauna o rezoluţie interesantă pe care toată lumea o aşteaptă cu nerăbdare.

Petrecerea timpului împreună

Stabiliţi anumite zile în care să petreceţi timp de calitate împreună. De exemplu, în fiecare vineri puteţi avea program de joacă. Sau puteţi mânca în oraş micul dejun în dimineţile de duminică.

Amintiţi-vă că atunci când este vorba de rezoluţii este important ca părinţii să ofere propriul exemplu. Cu alte cuvinte, este mult mai probabil ca cei mici să-şi realizeze obiectivele dacă îşi văd părintele făcând acest lucru.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite