Comportamente considerate „inofensive“ care distrug relaţia părinte-copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când vine vorba de relaţia părinte-copil, cele mai banale lucruri pot avea cele mai rele consecinţe
Când vine vorba de relaţia părinte-copil, cele mai banale lucruri pot avea cele mai rele consecinţe

Critica, lipsa de atenţia sau ridicare vocii sunt doar câteva din comportamentele considerate „normale“ de unii adulţi, dar care pot deteriora pentru totdeauna conexiunea părinte-copil.

Niciun părinte nu este perfect. Cu toţii suntem predispuşi la greşeli atunci când interacţionăm cu copiii, dar cei mai mulţi ar trebui să facem o prioritate din a ne întări conexiunea cu cei mici. Specialiştii atrag atenţia asupra modului în care unele comportamente considerate inofensive sau normale pot afecta pentru totdeauna relaţia părinte-copil.

Iată câteva moduri în care părinţii deteriorează relaţia cu copilul fără să-şi dea seama:

Critica

Toţi părinţii îşi doresc ca cei mici să devină mai buni, dar sublinierea constantă a ceea ce fac greşit îl poate determina pe copilul tău să creadă că eşti dezamăgit de el. Şi nu numai asta, criticile le pot distruge şi respectul de sine. Deşi este important să corectaţi comportamentul copilului, ar trebui să vă concentraţi pe învăţare, nu pe critică. Învaţă-ţi copilul ce să facă şi concentrează-te pe ceea ce face bine. Încercaţi pe cât posibil să menţineţi un raport al feedback-ului pozitiv-negativ de 4:1.

Protecţia excesivă

Părinţii trebuie să ia măsurile de precauţie necesare, însă de multe ori adulţii ajung să exagereze, sufocându-şi copiii şi nepermiţându-le să aibă experienţele necesare fiecărei perioade. Copiii lor sfârşesc trăind într-o bulă, departe de lumea reală. Astfel, ei nu învaţă cum să-şi dezvolte încrederea în propriile forţe, iar când trebuie să se descurce pe cont propriu sunt total dezorientaţi. 

Lipsa de atenţie în ce priveşte nevoile copilului

Întotdeauna va fi altceva de făcut - jobul, cumpărăturile, curăţenia sau prietenii. Dacă nu vă faceţi timp pentru copilul dvs. şi puneţi întotdeauna alte lucruri pe primul loc, puteţi ajunge la o deteriorare a conexiunii cu cel mic. Puneţi telefonul jos, opriţi televizorul şi petreceţi-vă timp de calitate cu copilul dvs. în mod regulat.

Lipsa conversaţiilor părinte-copil

Dacă suntem realişti, vom recunoaşte că nu tot ce spune copilul este deosebit de interesant pentru un  adult. Dar asta nu înseamnă că nu-i poţi acorda atenţie încercând să vezi lucrurile conform vârstei celui mic. Discutarea diferitelor subiecte de care este interesat copilul tău este o modalitate excelentă de a vă consolida relaţia şi de a-l face să se simtă confortabil să se confeseze părintelui pe viitor.

Ridicarea vocii şi excesele de nervozitate

Este normal să te enervezi din când în când, dar ridicarea vocii la copil este o modalitate extrem de nesănătoasă de a te descărca de emoţiile negative. Este momentul în care îl înveţi cum să-şi manifeste mânia şi, de asemenea, încurajezi emoţiile de frica, în loc de iubire. Dacă pierdeţi controlul şi acţionaţi cu mânie, cereţi-vă scuze copilului şi încercaţi să îi explicaţi cu calm ce a greşit.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite