Codul iubirii: regulile fără de care un cuplu nu poate înfrunta testul timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au nevoie să iubească şi să se simtă iubiţi, dar cuplurile aflate la început de drum nu au răbdarea să construiască pas cu pas o relaţie, respectând o serie de reguli esenţiale, chiar dacă se spune că dragostea nu respectă nicio regulă.

Sentimentele de iubire nu sunt suficiente pentru ca un cuplu să devină puternic. Dragostea, ca orice alt aspect important al vieţii noastre, are nevoie de reguli care să armonizeze şi să echilibreze difrenţele dintre doi oameni care doresc să-şi construiască un viitor împreună. Terapeutul pe probleme de cuplu Hara Estroff Marano a făcut o listă care cuprinde cele mai importante aspecte de care orice cuplu trebuie să ţină cont dacă vrea cu adevărat să „crească“ frumos în timp.

1. Evaluaţi viitorul partener cu înţelepciune, la fel cum aţi face cu cel mai bun prieten. Luaţi în considerare caracterul, personalitatea, valorile după care se ghidează în viaţă, generozitatea de care dă sau nu dovadă, diferenţele dintre ceea ce spune şi ceea ce face, modul în care se comportă în relaţia cu alte persoane etc. Aflaţi părerea partenerului despre o relaţie de cuplu serioasă, nu închideţi ochii atunci când bănuiţi că aveţi viziuni total diferite despre fidelitate, de exemplu.

2. Nu confundaţi sexul cu dragostea. Este o greşeală pe care o facem frecvent la începutul unei relaţii, când atracţia trece drept iubire şi cuplurile ajung să se complacă într-o relaţie nefericită după ce entuziasmul iniţial dispare.

3. O relaţie nu este un joc clădit din ghicitori. Nu vă aşteptaţi ca partenerul să descopere din senin ceea ce vă deranjează. Vorbiţi despre nevoile şi dorinţele pe care le nutriţi, fără tema că veţi fi dezamăgit. Dezamăgirea va fi înlocuită în timp de resentimente şi de furie, aşa că este mult mai bine să spuneţi ce aveţi pe suflet la momentul potrivit. Nu uitaţi că doi oameni nu pot fi cu adevărat apropiaţi dacă nu sunt pe deplin cinstiţi unul cu celălalt. 

4. Respectul este cea mai mare dovadă de iubire faţă de partenerul de viaţă. În faţa lumii sau în intimitate, respectul reciproc stă la temelia unei relaţii de viitor.

5. O echipă este formată din indivizi unici, oameni care folosesc experienţa dobândită în timp şi perspectivele diferite asupra vieţii pentru a forma un întreg puternic. Prin urmare, diferenţele sunt benefice unui cuplu atunci când partenerii înţeleg că acestea adaugă valoare şi rezistenţă unei echipe. Managerierea înţeleaptă a diferenţelor reprezintă cheia unei relaţii de succes, iar neînţelegerile nu trebuie să ducă la destrămarea unui cuplu în care încă mai există sentimente şi care îşi doreşte să rămână împreună. 

6. Jignirile şi acuzaţiile sunt cele care nu trebuie să apară în discuţiile în contradictoriu, pentru că acestea sunt cele care induc sentimente negative greu de înlăturat. Nu în ultimul rând, evitarea constantă a situaţiilor cu potenţial conflictual nu înseamnă decât amânarea rezolvării unei probleme care poate răbufni mai târziu. 

7. Problemele trebuie rezolvate pe măsură ce se ivesc. Resentimentele nu trebuie lăsate să se adâncească până în punctul în care doi oameni care se iubesc se înstrăinează sau devin duşmani.

8. Şi în dragoste trebuie să învăţăm cum să negociem. Mai ales cuplurile moderne aleg să-şi traseze propriile roluri în relaţie, dincolo de rolurile tradiţionale impuse de societate. Nevoile oamenilor se schimbă în timp şi, de aceea, menţinerea unei relaţii fericite se bazează pe negociere şi pe reevaluarea constantă a acestor schimbări. 

9. Este greu să asculţi cu adevărat omul pe care îl iubeşti, fără să judeci. Adesea, cuplurile şi-ar putea rezolva o mulţime de probleme numai dacă ar avea răbdare să înţeleagă cu adevărat ce se întâmplă cu partenerul. Prin urmare, empatia este crucială pentru o relaţie armonioasă.

10. Intimitatea nu se menţine fără efort, mai ales după primii ani de relaţie. Cei care spun că apropierea fizică nu le lipseşte şi nu le afectează viaţa de cuplu, se mint singuri. Dispariţia sexului schilodeşte o relaţie lăsând cale liberă înstrăinării şi infidelităţii.

11. Momentele de după o partidă de sex sunt cele mai potrivite pentru a rezolva problemele care apar într-un cuplu. Relaţiile ar fi mult mai puternice dacă partenerii nu ar ignora importanţa discuţiilor de după sex, când suntem mai înţelegători şi mai relaxaţi. 

12. Partenerii acceptă foarte greu că trebuie să-şi recunoască greşelile într-o relaţie şi să-şi ceară iertare atunci când trebuie. Dorinţa de a face pace cu partenerul nu trebuie să dispară indiferent de obstacolele care apar.

13. Nu toate problemele pot fi rezolvate prin discuţii interminabile. Uneori este nevoie de o perioadă în care lucrurile să se calmeze, în care partenerii să găsească răgazul şi răbdarea de a se orienta spre activităţi pe care le fac cu plăcere împreună. Astfel de momente ajută la regăsirea şi calmarea partenerilor.

14. Dependenţa totală de partener nu este benefică, însă orice relaţie presupune un anumit nivel de dependenţă pentru ca fiecare să simtă că este nevoie de implicare personală şi că prezenţa sa este importantă pentru celălalt. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite