Cinci cuvinte care ruinează căsnicia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cuvânt spus la momentul nepotrivit poate şubrezi o relaţie de cuplu  FOTO Shutterstock
Un cuvânt spus la momentul nepotrivit poate şubrezi o relaţie de cuplu  FOTO Shutterstock

Cuvintele sunt puternice. Pot să-ţi schimbe starea de spirit, să te inspire, dar şi să te tragă înapoi. Dar într-o căsătorie forţa acestora este cu atât mai puternică. A învăţa limbajul căsătoriei cere timp şi sârguinţă, iar repetarea unor cuvinte poate provoca pagube ireparabile pentru o căsnicie.

Tocmai de aceea, „Huffington Post” a întocmit o listă cu cinci cuvinte care pot afecta o relaţie de cuplu, selectate din mărturiile cititorilor şi bloggerilor publicaţiei online.

1. „Niciodată”. Acest cuvânt implică un sentiment de inutilitate şi finalitate. Atunci când rosteşti acest cuvânt, practic îi spui partenerului că nu mai este bun de nimic şi că nu mai există speranţă de întoarcere. Este o expresie de „totul sau nimic” care nu se pretează la ascultare, compromis şi bunăvoinţă.

2. „Întotdeauna”. Acest termen implică un sentiment de rigiditate şi dreptate. Ceea ce face acest cuvânt este să-ţi întărească credinţa că tu ai dreptate, iar partenerul nu, şi că nimic nu poate schimba situaţia. Precum „niciodată”, este o expresie de „totul sau nimic” care nu se pretează la înţelegere, învăţare sau revenire la situaţia iniţială.

3. „Dar”. Conjuncţia „dar” denotă manipulare şi lipsă de integritate. Atunci când utilizezi „dar” negi cu vârf şi îndesat ceea ce ai afirmat anterior. „Dar” are capacitatea de a invalida mesajul, transformând o declaraţie pozitivă într-una negativă. În final, duce la distrugerea încrederii, a credibilităţii şi a intimităţii. Cuvinte precum „cu toate acestea” sau „deşi” sunt, de asemenea, cuvinte care schimbă sensul unei afirmaţii şi care ar trebui să fie evitate.

4. „#&%$. Foloseşte-ţi imaginaţia! Nu este chiar atât de greu de ghicit că aceste semne au legătură cu un cuvânt obscent care denotă vulgaritate. Indiferent care ar fi expresia la care te gândeşti, „atacarea” partenerului prin astfel de cuvinte duce la daune ireparabile. Folosirea unor astfel de cuvinte în mod regulat va distruge atât încrederea partenerului, cât şi căsnicia. Nu-i loc de ruşine, nu uita, violenţa este ultimul refugiu al incompetenţei!

5. „Divorţ”. Ameninţarea cu divorţul sau acuzarea partenerului va distruge definitiv mariajul. Divorţul implică o decizie matură, serioasă, iar utilizarea sa sub formă unei arme sau metode de control crează anxietate şi disperare. Mai mult, comunicarea în cuplu are de suferit, pe lângă rezolvarea conflictelor, a problemelor de cuplu sau a intimităţii.

Puţin timp de reflecţie asupra impactului cuvintelor rostite poate aduce beneficii relaţiei de cuplu. Ia aminte de ceea ce vrei să construieşti prin comunicare. Un discurs plin de implicare şi iubire este o alternativă mult mai bună faţă de un discurs prin care răneşti sau controlezi persoana iubită. Soluţia ar fi găsirea unor cuvinte care să alăture şi mai mult partenerii, să intensifice intimitatea de cuplu şi să creeze o legătură şi mai strânsă.

„Vreau ca mariajul nostru să fie favorabil pentru ambii dintre noi. Cum putem aborda lucrurile într-un mod care să ne facă să ne simţim apreciaţi, acceptaţi şi iubiţi?”. Acesta ar putea să fie un model ideal de conversaţie prin care cuvintele să apropie cei doi parteneri şi să nu-i dezbine.

A învăţa noi modalităţi de comunicare şi de relaţionare nu este tocmai simplu. Cuplurile rămân prinse în anumite moduri de relaţionare stabilitate la începutul relaţiei. O astfel de situaţie se poate schimba rapid dacă ştii să profiţi de puterea unor cuvinte adecvate.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite