Cele mai importante deprinderi ce pot asigura independenţa copiilor: trecerea de la smartphone la citirea unei hărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia tehnologiei a făcut ca noile generaţii să-şi piardă abilităţile de a executa lucruri simple precum citirea unei hărţi sau scrisul de mână. Conform studiilor, copiii nu cunosc mare parte din activităţile ce le pot asigura independenţa, specialiştii oferind părinţilor sfaturi despre cum să le deschidă apetitul pentru „meşterit“.

Un studiu publicat recent de compania de securitate on-line AVG Technologies a constatat că în timp ce 58% dintre copiii cu vârste între 3 şi 5 ani pot naviga pe un smartphone, mai putin de unul din şase (15%) îşi pot face singuri micul dejun. „Văd mulţi părinţi care fac totul pentru copiii lor, în loc să-i înveţe să se descurce singuri“, a spus Tim Elmore, fondatorul organizaţiei non-profit Growing Leaders, din Norcross, Georgia, ce promovează calităţile de lider ale copiilor. Acesta recomandă părinţilor să îi înveţe pe cei mici cele mai importante deprinderi ce pot asigura independenţa, oferind o listă cu 10 dintre activităţile pe care adulţii trebuie să le predea copiilor de preferat până la vârsta de 10 ani:

Spălatul rufelor

Mulţi adolescenţi ajung la colegiu şi abia atunci constată că nu au nicio idee despre cum să-şi cureţe hainele. Nu vă lăsaţi copilul să devină unul dintre aceste exemple. Specialiştii spun că puteţi începe să-i arătaţi copilului cum se face acest lucru încă de la vârsta de 6 ani.

Împachetarea unui cadou

Copiilor le aduce mare bucurie oferirea cadourilor, cu atât mai mult dacă sunt împachetate chiar de ei. Dacă preşcolarii pot ajuta la tăierea hârtiei şi lipirea benzii, cei mai mici pot finaliza paşii suplimentari, cum ar fi eliminarea etichetei cu preţ, găsirea cutiei potrivite şi alegerea hârtiei.

Bătutul unui cui

Daţi-i copilului un ciocan, 7- 8 cuie şi o bucată de lemn moale (cum ar fi pin, plop sau cedru). Puteţi prinde bucata de lemn în cleme sau menghină şi arătaţi-le cum se face. Odată ce stăpâneşte această metodă, lăsaţi-i să ţină singuri de lemn. Nu se ştie când vor avea nevoie să ştie cum să bată un cui.

Plantarea răsadurilor

FOTO bloominthyme.com

image

Mulţi preşcolari au început să înveţe să planteze seminţe după ce adulţii au observat că aceştia nu ştiu cum apar legumele în grădină. Whitney Cohen, co-autorul cărţii „The Book of Gardening Projects for Kids, este de părere că până la vârsta de 6 sau 7 ani, copilul poate planta singur un răsad, scrie parents.com.

Redactarea unei scrisori

Copiii mici pot fi ajutaţi de către un membru al familiei, căruia îi poate dicta ce vrea să transmită, însă poate participa la îmbunătăţirea acesteia cu desene. Totuşi, unui copil mai mare i se poate explica deja formulele de adresare şi cele cinci părţi ale unei scrisori.

Citirea unei hărţi

Dacă aţi pierdut vreodată semnalul GPS-ului, ştiţi probabil de ce sunt esenţiale abilităţile de navigaţie ale oricărei persoane. Încercaţi să procuraţi diferite jocuri care au la bază citirea hărţilor, cum ar fi „Vânătoarea de comori“, sau încercaţi să stabiliţi un traseu de urmat, la Grădina Zoologică sau în parc, organizând activitatea într-un mod cât mai distractiv, ascunzând jucării pe care cei mici să fie preocupaţi să le găsească.

Tratarea rănilor

Învăţaţi-vă copilul de la o vârstă fragedă să nu se sperie atunci când vede sânge. Oferindu-i un plan de atac care să îi distragă atenţia de la durere şi învăţându-l ce să facă într-o astfel de situaţie.

Pregătirea unui preparat simplu

FOTO simplynaturalmom.com

image

„Invită-ţi copilul să ajute la pregătirea diferitelor preparate, arătându-i ce să facă şi rămânând calmă atunci când împrăştie făina sau cojile de ouă pe jos“, spune Christina Dymock, mamă a patru copii şi autoarea cărţii „Young Chefs“.  Preşcolarii pot fi învăţaţi cum să adauge bucăţi mici de fructe proaspete în iaurt. Copiii de 7 sau 8 ani pot încerca să facă o pizza sau o salată simplă, iar după vârsta de 10 ani părinţii le pot arăta cum se utilizează diferite aparate din bucătărie, cum ar fi storcătorul de fructe, explicându-le că acestea pot fi folosite doar sub supravegherea părinţilor.

Curăţarea băii

Păstraţi o lavetă la vedere pentru ca cei mici să poată şterge pasta de dinţi căzută în chiuvetă. Copiii de vârstă şcolară pot face mai mult, fiind necesar să-i învăţaţi cum se curăţă accesoriile din baie cu dezinfectant. Asiguraţi-vă că aceştia se spală foarte bine pe mâini după ce termină treaba.

Alegerea unui preţ corect în timpul cumpărăturilor

Predarea acestei lecţii are nevoie de practică. Specialiştii propun părinţilor să ia copiii la cumpărături şi să le explice motivele pentru care aleg un anumit produs. Totodată, este indicat să încercaţi să le oferiţi un buget, făcându-i responsabili de cumpărăturile unei zile. Vedeţi unde greşesc şi explicaţi-le ce este de făcut.

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite