Cele mai bune metode de a linişti un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distragerea atenţiei este una dintre cele mai bune metode de a linişti un copil FOTO: activerain.trulia.com
Distragerea atenţiei este una dintre cele mai bune metode de a linişti un copil FOTO: activerain.trulia.com

Motivele pentru care un copil plânge sunt aproape inepuizabile, iar părinţii ajung adesea la capătul răbdării. Medicii pediatri dezvăluie cele mai bune metode de a linişti un copil, care funcţionează chiar şi atunci când plânge isteric, cu lacrimi de crocodi.

Plânsul bebeluşului sau al copilului poate avea nenumărate cauze, iar părinţii trebuie să dea dovadă de multă răbdare pentru a identifica motivul real şi a reacţiona potrivit în fiecare dintre situaţii.

Cele mai importante motive de plâns ale bebeluşilor sunt foamea şi nevoia de a-i fi schimbat scutecul. Când cele două cauze au fost eliminate, trebuie luate în calcul şi  altele: colicii şi temperatura ridicată. Dincolo de medicamentele administrate la recomandarea pediatrului, puteţi recurge la câteva trucuri împărtăşite de părinţi şi medici. Iată care ar fi, în opinia acestora, cele mai bune metode de a linişti un copil:

Cele mai bune metode de a linişti un copil. Distrage-i atenţia

Grimasele, gâdilatul sau privitul în oglindă îi fac pe unii bebeluşi să râdă şi să se relaxeze. La alţii pot să funcţioneze metode precum zgomotul produs de foen sau de aspirator. Trebuie să ţineţi cont că fiecare bebeluş este diferit şi reacţionează altfel la stimulii exteriori, aşa încât ar trebui să testaţi diverse metode pentru a găsi una care îl calmează.

Cele mai bune metode de a linişti un copil. Contactul cu pielea

Mulţi bebeluşi se opresc din plâns dacă sunt dezbărcaţi şi puşi pe abdomenul sau pe pieptul mamei. Contactul direct cu pielea îi calmează inclusiv atunci când au colici şi, mai mult, întăreşte legătura dintre mamă şi copil.

Fă-i o băiţă

Când criza de plâns pare să nu mai ia sfârşit, o baie caldă poate fi cea mai bună soluţie de a linişti bebeluşul, cu atât mai mult dacă îi place să se bălăcească. Apa caldă şi mşicarea îl vor calma, iar dacă sunt urmate de un masaj relaxant, cel mic poate avea un somn liniştitor.

Crizele de tantrum

După vârsta de 2 ani, plânsul copilului poate ascunde ceea ce poartă numele de tantrum – criză amoţională cu manifestări adesea isterice: plânge cu lacrimi de crocodil, se tăvăleşte, se dă cu fundul de pământ şi ţipă. Desigur, copilul poate plânge şi din alte cauze, cum ar fi pentru că îl doare ceva, s-a speriat, este obosit sau a păţit ceva, dar plânsul de tamtrum este diferit. Părintele ar trebui să fie atent la intensitatea acestuia. Dacă plânsul este pe o curbă acesendentă, înseamnă că ar trebui să fie un semnal de alarmă. În schimb, dacă el creşte şi scade în intensitate, este mai probabil ca cel mic să facă acele pauze pentru a „evalua“ efectul metodei lui – fiindcă, de multe ori, el foloseşte plânsul pentru a obţine ceva.

Dacă părintele este tentat să cedeze crizei celui mic şi îi face pe plac, el riscă să îşi piardă autoritatea. Pe de altă parte, nici discuţiile sau negocierile nu vor rezolva problema, fiindcă în plină criză el nu ascultă ceea ce i se spune. Tipetele părinţilor sau reacţiile violente ale acestora nu vor face decât să agraveze plânsul copilului, prin urmare, nici acestea nu sunt o soluţie.

Cele mai bune metode de a linişti un copil. Nu da satisfacţie plânsului manipulator

Cea mai bună metodă este de a lăsa copilul să înţeleagă că nu va reuşi să-i atragă atenţia în acest mod. Aceasta nu înseamnă că cel mic trebuie lăsat în mijlocul străzii, dar părintele poate, de exemplu, să evite contactul vizual cu el, să nu-i arate că este afectat şi să-şi găsească o altă preocupare – asigurându-se, totuşi, că cel mic nu se sufocă din cauza plânsului sau nu se răneşte.

Nu le ignora frustrările

Un alt tip de tantrum porneşte dintr-o frustrare a copilului. În asemenea cazuri, cel mic nu-şi doreşte să obţină ceva de la părinţi, ci încearcă să comunice sau să realizeze un lucru, dar nu reuşeşte şi devine frustrat, iar frustrarea este exteriorizată printr-un comportament precum plânsul excesiv. „Abilităţile motorii ale copilului dvs. se dezvoltă mai rapid decât cele verbale. El vă arată, în loc să vă spună ceea ce simte“, explică dr. William Sears pentru platforma parenting.com.

Este foarte important ca părinţii să identifice sursa crizelor de plâns, fiindcă, în cazul celor provocate de frustrări, copilul are nevoie de sprijinul şi de afecţiunea celor mari. „Aceste ieşiri emoţionale vă oferă prilejul de a vă apropia de copil şi de a-i arăta că sunteţi acolo pentru a-l ajuta şi a-l sprijini. Dacă, de exemplu, se blochează încercând să escaladeze mai mult decât poate, oferă-i o mână de ajutor“, recomandă specialistul.

Fii tu însuţi calm

Să rămâi calm când copilul plânge şi bate din picioare este o provocare, dar rămâne una dintre cele mai eficiente metode de a-l linişti pe cel mic. Când părintele este stresat, el transmite starea la bebeluş sau copil şi îi accentuează neliniştea.

„Copiii învaţă să-şi controleze furia privindu-şi părinţii cum fac lucrul acesta. Ieşirile nervoase sunt comportamente învăţate“, spune dr. Sal Severe, psiholog şi autorul unei cărţi despre comportamentul copiilor, citat de supernanny.co.uk.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite