Ce sunt asexuaţii şi problemele lor de integrare într-o lume dominată tot mai mult de sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei comunităţi în care să găsească înţelegere şi sprijin, unei persoane diferite îi este greu să se integreze în societate. David Jay se numără printre cei care au fost nevoiţi să-şi descopere singuri asexualitatea. Se afla în anul întâi de studenţie la Universitatea americană Wesleyan, era confuz şi singur şi se lupta de mult timp cu numeroase întrebări despre sexualitatea şi identitatea sa sexuală.

Asexualitatea, dincolo de o definiţie pur biologică, reprezenta un subiect nemaiauzit nu doar de Jay, dar şi de cei mai mulţi oameni, scrie „Huffington Post“.  Fără o comunitate asexuată care să îi ofere sprijinul, adolescentul Jay a trebuit să îşi descopere singur asexualitatea.

„Am început să folosesc cuvântul asexual pe când aveam 13 sau 14 ani. Toţi cei din jurul meu experimentau chestii pe care eu nu le experimentam, era înfricoşător şi dezorientant. Credeam că ceva nu este în regulă cu mine. Ceva era greşit“, îşi aminteşte Jay, acum în vârstă de 31 de ani.

În timpul primului său an de facultate, Jay a găsit un articol online care avea să îi schimbe viaţa. Era un articol despre asexualitate, primul de acest tip pe care îl vedea, motiv pentru care a fost uluit.

„În secţiunea de comentarii existau foarte mulţi oameni ca mine, care se aflau în căutarea unei comunităţi“, explică el.

Iniţiativa

În anul respectiv, Jay a fondat Asexual Visibility and Education Network (AVEN), fără îndoială prima organizaţie de acest tip. Expansiunea s-a produs foarte repede, devenind o comunitate online unde se purtau discuţii despre asexualitate şi implicaţiile ei pentru restul lumii.

Pe site-ul AVEN, asexualitate este definită ca „o persoană care nu experimentează deloc atracţie sexuală. Spre deosebire de o viaţă celibatară, pe care oamenii aleg să o ducă, asexualitatea este o parte intrinsecă a ceea ce suntem. Asexualitatea nu ne face viaţă mai bună sau mai grea, noi doar ne confruntăm cu mai multe provocări comparativ cu persoanele care manifestă atracţie sexuală. Există o diversitate în rândul membrilor noştri asexuali pentru că fiecare dintre noi experimentează viaţa într-o relaţie, atracţia şi excitaţia într-un mod diferit“.

Realizarea unei definiţii atât de largi a reprezentat o parte importantă în înfiinţarea comunităţii AVEN.

„Ştiam că «asexuat» este un cuvânt foarte puternic, aşa că am vrut să evit crearea unei culturi care le spune oamenilor cum trebuie să fie pentru a face parte din această comunitate. Am început să vorbesc despre modul în care identitatea este un instrument şi nu o etichetă, o idee pe care să o foloseşti dacă îţi este utilă şi să o eviţi dacă nu îţi convine, dar pe care să o poţi redefini ca să ţi se potrivească“, a spus el.

În prezent, AVEN numără aproape 70.000 de membri, fiind cea mai mare organizaţie pentru asexuali din lume. Ea este descrisă de membrii săi ca un loc sigur pentru asexuali, unde ei pot discuta despre experienţele lor, dar este şi o organizaţie care atenţionează opinia publică cu privire la asexualitate.

Eric P., un bucătar în vârstă de 22 de ani care trăieşte în Florida, a descris momentul descoperirii acestei comunităţi online ca auzul cântecelor unui „cor de îngeri“.

„M-am simţit atât de eliberat. Pentru mine, atracţia sexuală pur şi simplu nu există. Nu văd niciun motiv şi nici nu am dorinţa de a face sex. Şi spun asta după ce am avut patru relaţii, cu doi băieţi şi două fete, am întreţinut relaţii sexuale şi mă întrebam ce era în neregulă cu mine“, explică el.

„Foloseam termenul «asexualitate» pentru a mă descrie pe mine, dar în glumă. Într-o zi, pe când aveam 18 ani, am decis să caut pe Google şi astfel am descoperit AVEN. Am reacţionat: «Asta sunt eu! O, Doamne, nu sunt singura!». De atunci nu am mai avut dubii cu privire la sexualitatea mea. Era răspunsul pe care îl căutam de mult“, a declarat şi Micah, 26 de ani.

Cum comunitatea asexuată continuă să îşi creeze o identitate comună, Jay spune că este încrezător că generaţiile viitoare nu vor trebui să rătăcească orbeşte prin tărâmul întunecat al descoperirii propriei sexualităţi.

„Comunitatea a crescut în jurul înţelegerii faptului că nu eşti singur. Se pare că lucrurile se mişcă cu mult mai repede decât în trecut. Sunt foarte încrezător că vom ajunge în curând într-o lume în care cei mai mulţi oameni vor şti despre asexualitate, iar asexualii vor putea creşte în ea împreună“, conchide Jay pentru „Huffington Post“.

Viață de cuplu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite