Bărbaţii, romantici incurabili: cred în dragoste la prima vedere şi în iubire pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că standurile de ziare sunt pline cu reviste cu rochii de mireasa, iar filmele de dragoste le prezintă, de multe ori, pe reprezentantele sexului frumos drept îndrăgostite eterne şi fără speranţă, bărbaţii sunt, de fapt, romanticii incurabili.

Romantismul este definit de sociologi drept credinţa profundă că dragostea ar trebui să fie criteriul cel mai important în alegerea unui partener pe viaţă. Oamenii cu o viziune romantică cred cu tărie în dragostea adevărată, ghidându-se după afirmaţii precum „dragostea adevărată se întâlneşte o singură dată în viaţă” sau „dacă iubeşti pe cineva, poţi trece peste orice obstacol”. Potrivit cercetătorilor, bărbaţii au cel mai adesea astfel de gânduri.

Un studiu pe diferenţele dintre genuri în problema credinţelor romantice a dezvăluit că bărbaţii sunt cei care spun, de cele mai multe ori, că s-au îndrăgostit la prima vedere. Dintr-un sondaj efectuat cu ajutorul a 100.000 de adulţi reiese că 48% dintre bărbaţi au mărturisit că s-au îndrăgostit la prima vedere şi doar 28% din femei susţin acelaşi lucru. În plus, bărbaţii tind să pună accentul într-o mai mare măsură decât femeile pe dragoste într-o relaţie. De asemenea, tot bărbaţii sunt, de obicei, cei care spun primii „te iubesc” într-o legătură amoroasă şi, conform rezultatelor studiului, reprezentanţii sexului masculin se bucură mai tare decât femeile atunci când partenera îşi mărturiseşte prima sentimentele.

Potrivit psihologiei evoluţioniste, femeile tind să fie mai pragmatice decât bărbaţii în alegerea unui partener, motiv pentru care simt că sentimentele de iubire ar trebui să se dezvolte încet şi sunt mult mai atente înainte să se „arunce” într-o relaţie. 

De asemenea, dragostea „la prima vedere” ar putea determina femeile să se înceapă relaţii cu parteneri nu tocmai potriviţi, ratând şansa de a începe relaţii sănătoase cu cei cu care într-adevăr s-ar potrivi. 

O altă explicaţie pentru rezultatele studiului sunt factorii sociali. Dacă bărbaţii îşi permit să fie mai puţin pretenţioşi când vine vorba alegerea partenerei pentru că, de obicei, ei sunt cei cu libertate financiară. În schimb, atunci când femeile au un statut economic inferior, trebuie să fie practice în alegerea partenerului şi să aleagă un bărbat cu statut şi resurse financiare, în loc să se arunce în vâltoarea dragostei, scrie publicaţia „Psychology Today”.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite