Alpiniştii sexuali: cum îşi aleg victimele şi cât de bine ştiu să se folosească de slăbiciunile sexuale ca să-şi atingă scopurile
0Sexul devine una dintre cele mai puternice şi mai periculoase arme atunci când este folosit pentru a manipula şi a obţine beneficii personale. Alpiniştii sexuali dezvoltă o capacitate incredibilă de a identifica slăbiciunile celor care îi pot ajuta să obţină ceea ce-şi doresc şi, mai ales, nu privesc în urmă înainte de a trece la următoarea victimă.
Sintagma alpinişti sexuali este folosită de psihologul american Gregory L. Jantz pentru a identifica persoanele care se folosesc de sex pentru a urca pe scara socială, profesională sau pentru a dobândi în mod egoist orice alt fel de beneficiu.
Psihologul arată că pentru alpiniştii sexuali nu contează aproape deloc obţinerea propriei plăceri sexuale. Ceea ce-i ajută să-şi atingă scopul este tocmai importanţa extremă pe care o acordă satisfacerii sexuale şi emoţionale a partenerului vizat, devreme ce acesta este modalitatea prin care vor ajunge mai aproape de scopul personal.
Psihologul atrage atenţia că tocmai de aceea alpiniştii sexuali sunt foarte diferiţi de manipulatorii sexuali, aceştia din urmă dorind să obţină favoruri sexuale pentru propria plăcere, fără să-i intereseze în vreun fel dacă celălalt se simte bine sau nu. Această grijă arătată de alpiniştii sexuali faţă de fericirea „ţintei“ este factorul cel mai important în procesul de apropiere şi de cucerire, tocmai pentru că lasă impresia unei iubiri adevărate, explică acesta pentru Psychology Today.
Obiectivele alpinistului sexual se pot axa pe obţinerea unor drepturi, privilegii, a puterii într-un domeniu, dobândirea unei poziţii, iar toate acestea implică existenţa unui soi de alianţă cu cel care îl va ajuta să acceadă la ceea ce râvneşte. Problema este că din această alianţă are de câştigat numai profitorul sexual.
Firi manipulatoare, stăpâne pe sine şi cameleonice
Dincolo de puterea de manipulare şi de intuiţia extraordinară cu care sunt înzestraţi, stăpânirea de sine îi ajută pe alpiniştii sexuali să rămână lângă victimă oricât este necesar pentru a-şi atinge obiectivele. Un aspect interesant relevat de psihologul Gregory L. Jantz este că aceste persoane ştiu cum să facă victimele să devină interesate de ele chiar şi atunci când într-o primă fază nu se arată atrase de ele.
Alpiniştii sexuali clădesc pas cu pas dorinţele sexuale care le vor permite să se apropie de cel care nu le acordă atenţie, dacă decid că este cea mai profitabilă variantă. Aşa reuşesc să se inflitreze tot mai adânc în mintea şi în viaţa lor, până devin indispensabili, spune Jantz.
Alpiniştii sexuali cu experienţă trec foarte uşor de la un partener la altul, fără să se ataşeze sau să regrete, chiar dacă îi uneşte o căsătorie sau venirea pe lume a unor copii. Practic, nevoia de a trece la următorul nivel devine în cazul lor raţiunea de a trăi, restul aspectelor pălind prin comparaţie. Adesea, partenerii alpiniştilor sexuali sunt practic devastaţi emoţional când realizează că vor fi părăsiţi, tocmai pentru că au trăit până în acel moment cu credinţa că au lângă ei o persoană iubitoare, de încredere şi un aliat de nădejde. Firea camelonică a celor care se folosesc de sex şi emoţii în acest fel îi ajută să preia multe din însuşirile partenerilor. Cei care construiesc relaţii de durată reuşesc să transfere destul de uşor capitalul de afecţiune către următoarea ţintă şi relaţie pe care îşi propun să o dezvolte.