Un apartament ca o turtă dulce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi paşi de Parcul Cişmigiu, Ioana şi Boldi, doi artişti cu normă întreagă, au creat un spaţiu rupt dintr-o poveste cu Hansel şi Gretel.

De mai bine de o săptămână, cât a trecut de când am fost acasă la Ioana şi la Boldi, mă tot gândesc dacă am văzut vreodată, în 28 de ani, o casă de numai 27 de metri pătraţi în care fiecare centimetru să fie atât de frumos şi de bine exploatat. Nu cred.  Aflată pe o stradă din apropiere de Parcul Cişmigiu, căsuţa artiştilor Ioana şi Boldi te aşteaptă în capătul unor scări - multe, multe, era prea frig pe scara în formă de melc, aşa că nu le-am numărat - mici şi abrupte. Până să ajungi aici, spune Ioana, treci prin faţa uşilor la care, dacă ai bate, ţi-ar răspunde tot nişte artişti - doi pictori, doi muzicieni, un arhitect.  

Deşi pare imposibil, cei 27 de metri pătraţi sunt împărţiţi în: hol - mic, dar cochet şi pe cale să primească un cuier şi un dulap în această primăvară, bucătărie - cu multe rafturi suspendate, baie, living/ dormitor - plin de detalii handmade, şi camera copilului (plecat momentat la bunici). Poate din cauza culorilor liniştite, poate din cauza obiectelor decorative, casa asta mică zici că-i dintr-o poveste şi pare a fi făcută din turtă dulce. „Nu ne-am făcut un plan de amenajare de la început: vrem să arate aşa şi aşa. Am stabilit doar culoarea - un verde cald -, apoi toate s-au aşezat", spune Ioana.

Un colţ din livingul Ioanei şi al lui Boldi. În prim-plan, fotoliul Ruffle Ruffle, creat de cei doi amfitrioni artişti



Mobilier voit învechit

Cele mai multe piese de mobilier din casă poartă semnătura soţului Ioanei, Boldi. Printre puţinele cumpărate din magazin se află canapeaua, un dulap cu sertare (de provenienţă spaniolă, găsit ­într-un magazin cu mobilier second hand) şi ceasul de perete (de la Ikea). În rest, măsuţa din camera copilului, masa de cafea şi cele două dulapuri patinate (cu aspect de învechit), la fel ca oglinda şi rafturile suspendate până aproape de tavan (pe care stau cărţile), taburetele şi fotoliile - toate sunt rezultate din ideile şi din munca stăpânilor casei.

Unele sunt făcute din lemn nou. Altele - cele mai multe - au prins viaţă din scaune abandonate pe străzi din Bucureşti, butoaie vechi şi inutile cărate de la ţară, fotolii şchioape aduse în dar de vreun prieten. „Am început cu un scaun simplu - patru picioare şi doar atât. Apoi am început să sculptez. Acum tot fac piese din lemn vechi, pentru că-mi place ca acesta să nu se piardă", spune Boldi, amfitrionul care creează şi instrumente muzicale decorative.

image



Despre lucrul de mână, cu dragoste

Ioana (31 de ani) şi Rodi (42 de ani) sunt colege la Teatrul Ţăndărică. Ioana face decor, Rodi - haine. În urmă cu vreo trei ani, cele două au cusut nişte gentuţe şi le-au vândut pe breslo.ro (locul în care găseşti, online, sute de obiecte handmade, făcute în România). Încet, încet, fără să-şi fi propus asta de la bun început, au adăugat pe pagina lor şi accesorii - coliere şi cercei -, bluziţe, rochiţe, dar şi mici piese decorative - ceşcuţe, bomboniere, ceainice. La scurt timp, li s-a alăturat şi Boldi (31 de ani), cu etajere vintage, măsuţe de cafea sau de toaletă, dulăpioare chic, scaune şi fotolii din lemn patinat.

„Era octombrie 2009 când am intrat pe breslo.ro şi, pentru că au apărut şi primii clienţi, în vara anului 2010 am făcut şi blogul. Primele piese de mobilier vândute au fost nişte scaune create de Boldi, la care eu am făcut tapiţeria din volane; le-a cumpărat Luciana, o clientă doarte fidelă, care are casa aproape numai cu mobilă de la noi", spune Ioana. Nu s-au gândit că vor avea succes cu lucrurilor lor, făcute sub numele HandmadeMyLove.com, mai ales că porniseră pe criză. De curând au făcut chiar o listă a clienţilor fideli şi s-au minunat cât de mulţi s-au adunat. 

Pentru că nu-şi permit un spaţiu de expunere adevărat, care să vină în completarea blogului, Ioana, Rodi şi Boldi îşi primesc clienţii acasă - apartamentul de lângă Cişmigiu funcţionează, pe timp de iarnă în special, ca spaţiu de expunere. Aici, cele mai multe dintre piesele decorative sunt de vânzare (vara, doritorii pot admira obiectele în atelierul de lucru al lui Boldi).

Amenajare La doi paşi de Parcul Cişmigiu, Ioana şi Boldi, doi artişti cu normă întreagă, au creat un spaţiu rupt dintr-o poveste cu Hansel şi Gretel

Click pe foto pentru a vedea şi alte fotografii din apartament



Piese unicat

În majoritatea cazurilor, oamenii intră pe blogul lor, văd fotografii cu obiectele şi preţul aferent, apoi decid dacă intră sau nu pe lista de clienţi HandmadeMyLove.ro. Li s-a reproşat de multe ori că obiectele sunt scumpe (un colier costă 60 de lei, o gentuţă - 100 de lei, un ceainic - 120 de lei, o rochie - 140 de lei, o vioară decorativă - 400-600 de lei, o măsuţă vintage - 1.200 de lei). Dar cei care spun asta ar trebui să-şi dea seama, spune Ioana, că e vorba de obiecte unicat, la care se lucrează uneori şi câteva săptămâni.

Deşi nu au pus niciodată pe hârtie un plan de afaceri, Ioana, Rodi şi Boldi au ajuns să trăiască din ceea ce a început ca o pasiune pentru culori pastelate. Le e imposibil să creioneze portretul clientului HandmadeMyLove.com, oamenii sunt atât de diferiţi. Dar îi uneşte ceva: dorinţa de a-şi transforma casa într-o „oază în care se simt bine".

"Primele piese de mobilier vândute au fost nişte scaune create de Boldi, la care eu am făcut tapiţeria din volane."
Ioana
artist, 31 de ani

Click pe foto pentru a vedea şi alte fotografii din apartament

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite