Trucuri demonstrate ştiinţific care ne ajută să învingem stresul, anxietatea şi teama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiile fizice şi modul în care gândim sunt principalele arme în această luptă FOTO Shutterstock
Exerciţiile fizice şi modul în care gândim sunt principalele arme în această luptă FOTO Shutterstock

Stresul, teama şi anxietatea sunt stări pe care fiecare dintre noi le experimentează, de aceea v-am pregătit câteva trucuri a căror eficienţă a fost demonstrată ştiinţific.

Uneori, doar gândul unei situaţii jenante ne provoacă emoţii puternice, stres, teamă şi anxietate. Sigur că putem depăşi aceste momente şi ne putem stăpâni pornirile, iar de-a lungul timpului cercetătorii au descoperit o serie de metode care sunt extrem de utile. Business Insider a întocmit o listă cu sfaturi utile, de la exerciţii fizice până la moduri de a gândi.

Respiră adânc

Respiraţia adâncă activează stimulul de relaxare al organismului în locul celui de „luptă sau fugi“.

Expună-te treptat la lucrurile de care îţi este frică

„Terapia de expunere“ implică procesul treptat prin care te simţi confortabil cu lucrurile de care îţi este teamă, de la vorbitul în public până la mângâiatul unui animal, şi îţi îmbunătăţeşte felul în care te raportezi la fricile tale.

Realizează când te laşi pradă anxietăţii

 Teama de un anumit lucru poate afecta şi alte aspecte ale vieţii. Încearcă să îţi dai seama dacă fricile tale au într-adevăr legătură cu situaţia în care te găseşti la momentul respectiv.

Fă exerciţii fizice

Sportul te ajută să te calmezi pentru că astfel elimini endorfine, îţi întăreşti sistemul imunitar şi îţi creşti temperatura corpului.

Transformă anxietatea în entuziasm

Un studiu a descoperit că oamenii care interpretează nerăbdarea fizică drept entuziasm şi nu ca o stare de nervozitate sunt mai buni la discursurile publice şi la karaoke.

Priveşte imaginea de ansamblu

Fă o listă a lucrurilor care te frământă şi o listă la fel de lungă a lucrurilor care merg bine în viaţa ta. Această tactică te va împiedica să te gândeşti doar la părţile negative.

Trivializează sarcinile

Încearcă să te gândeşti mereu la tine ca la o persoană care se joacă. Dacă ceva merge prost, poţi încerca din nou sau poţi încerca într-un alt fel.

Ajută-i pe ceilalţi

Ţine o uşă deschisă sau ajută un copil să-şi facă temele. Când oamenii îi ajută pe ceilalţi resimt mai uşor emoţiile negative pe care evenimentele stresante le declanşează.

Meditează

Antrenează-ţi creierul să se concentreze pe situaţia prezentă în loc de anxietatea provocată de viitor sau regretele din trecut. Această practică te ajută să gestionezi anxietatea, depresia şi chiar durerea.

Extrage potenţialele avantaje ale stresului

Psihologii spun că stresul poate fi un semn al faptului că viaţa ta are însemnătate. În plus, gândindu-ne la efectele pozitive ale stresului, acesta îţi poate îmbunătăţi răspunsul psihologic la o situaţie extrem de dificilă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite