Trucuri psihologice pe care oamenii bogaţi le folosesc pentru a câştiga şi mai mulţi bani, de la omul care consiliază Toyota şi Procter &Gamble

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţa dintre oamenii bogaţi şi cei din clasa de mijloc nu este trasată doar de conturile bancare, ci şi de modul în care gândesc, potrivit unui scriitor, speaker şi consultant de succes care şi-a petrecut peste un sfert de secol intervievând cei mai bogaţi oameni din lume şi studiindu-le comportamentul. Acesta a ajuns la concluzia că milionarii au dezvoltat o serie de strategii psihologice care îi ajută să-şi sporească averea.

„Procesul prin care te îmbogăţeşti începe cu felul în care gândeşti şi ce crezi despre bani“, susţine Steve Siebold, care a scris cartea „How Rich People Think“ după ce a studiat vreme de 25 de ani comportamentul, obiceiurile şi filosofiile milionarilor. 

Fost atlet profesionist, Siebold s-a transformat în milionar, devenind consultant pentru companii precum Johnson & Johnson, Toyota şi Procter & Gamble. Siebold a semnat cinci cărţi ce au drept subiect tenacitatea mentală, două dintre acestea devenind best seller, şi face parte din cei 1% speakeri care s-au îmbogăţit din această activitate.

După sute de interviuri cu milionari din întreaga lume, Siebold a descoperit că „nu lipsa dorinţei i-a împierdicat pe majoritatea oamenilor  să se îmbogăţească, ci lipsa încrederii în propria capacitate de a face acest lucru să se întâmple.“

image

Steve Siebold (foto dreapta) a oferit pentru cnbc.com şase trucuri psihologice de care oamenii bogaţi se folosesc pentru a le merge din ce în ce mai bine pe plan financiar.

Nu îşi impun o limită pentru bani

Oamenilor bogaţi nu le este teamă să-şi finanţeze viitorul din buzunarele altora. Dacă au o idee grozavă dar nu dispun totuşi de resursele necesare pentru a o finanţa, aceştia „se reorientează către banii altor persoane pentru a-şi îndeplini obiectivul“, susţine Siebold.

„Oamenii bogaţi ştiu că nu este relevant faptul că nu-şi permit o anume investiţie şi se gândesc imediat la soluţii şi abordări pentru a pune lucrurile în mişcare. Prima şi cea mai importantă întrebare pe care şi-o pun oamenii bogaţi este: «Merită să investesc bani în acest proiect?» Ei ştiu că banii sunt disponibili pentru că există alţi oameni bogaţi care sunt întotdeauna în căutarea unor proiecte mari pentru a face investiţii profitabile“, dezvăluie expertul.

Îşi stabilesc aşteptări nejustificat de mari

În timp ce persoanele din clasa de mijloc îşi setează aşteptări financiare mici astfel încât să nu fie dezamăgite, bogaţii au obiective excepţional de mari şi sunt deschişi la orice fel de provocare.

„Nimeni nu va ajunge milionar şi îşi va trăi visele fără aşteptări uriaşe. Înţelepciunea antică spune că primeşti ceea ce aştepţi şi totuşi există mulţi oameni care decid să-şi limiteze viaţa şi să aparţină clasei de mijloc într-un efort de a se proteja de un eventual eşec“, consideră Siebold.

Imediat ce-şi stabilesc obiective ambiţioase, oamenii bogaţi  încep să caute modalităţi pentru a le atinge: „Campionii nu aşteaptă ca lucrurile să li se întâmple, ei fac lucrurile să se întâmple.“

Privesc câştigare de bani ca pe un joc

Oamenii bogaţi privesc afacerile, viaţa şi câştigurile ca pe un joc şi este „un joc pe care adoră să-l câştige“, spune Siebold.

„Acesta este şi motivul pentru care milionarii continuă să meargă la locul de muncă în fiecare zi şi nu încetează să se gândească la următorul mare succes. Pentru aceşti oameni, banii nu sunt mai mult decât un indicator care le arată când şi-au atins cea mai recentă ţintă“, explică autorul. În plus, entuziasmul de „a juca jocul“ îi motivează şi îi face să-şi ridice nivelul aşteptărilor: „Cu cât se entuziasmează mai tare, cu atât lucrează mai mult şi cu atât reuşesc mai des.“

Personifică banii şi îi privesc ca pe un prieten

Oamenii bogaţi consideră banii drept „unul dintre cei mai mari aliaţi şi prieteni“, scrie Siebold. „Este un prieten care are puterea să pună capăt nopţilor nedormite din cauza grijilor, durerilor fizice şi chiar le poate salva viaţa“, este de părere expertul.

În timp ce oamenii bogaţi cred că banii le pot rezolva problemele şi le pot cumpăra pacea sufletească, clasa de mijloc „priveşte banii ca pe un rău necesar care trebuie îndurat pentru că face parte din viaţă.“

Blochează frica

Oamenii bogaţi funcţionează la un nivel de conştiinţă unde frica nu există, punctează Soebold. „La acest nivel de gândire, orice pare posibil. Orice vis nebunesc pentru masele de oameni pare extraordinar de greu de realizat, dar nu şi pentru cei bogaţi“, explică consultantul.

Pentru a putea funcţiona într-o astfel de manieră trebuie să fii dispus să-ţi părăseşti zona de confort, lucru deloc uşor de realizat: „Gânditorii de clasă mondială învaţă încă de la început că a deveni milionar nu este un lucru la îndemână, iar nevoia de confort poate fi devastatoare. Ei învaţă însă să se simtă bine chiar dacă se află într-o stare de incertitudine.“

Îşi spun că obţinerea confortului material este un proces natural

Bogaţii cred că „succesul, împlinirea şi fericirea reprezintă ordinea firească a existenţei. Această singură credinţă îi ajută să se comporte în moduri care le garantează succesul.“

Pe de altă parte, oamenii din clasa de mijloc se chinuie pentru că nu consideră că bogăţia li se cuvine. „Masele cred că nu sunt demne de o mare bogăţie. Cine sunt eu, se întreabă oamenii, să devin un milionar?“, concluzionează Siebold.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite