Topul alimentelor care luptă împotriva albirii şi a căderii părului
0În mod normal, o persoană poate pierde în fiecare zi până la 100 de fire de păr, în principal după spălare sau după periere. Alimentaţia, stresul, tulburările hormonale (sarcina, bolile tiroidiene, menopauza), dar şi folosirea excesivă a unor produse nepotrivite afectează sănătatea părului.
Părul alb este de multe ori considerat un semn al înţelepciunii, dar şi al înaintării în vărstă sau al problemelor de stres. Responsabil de nuanţa părului este un pigment numit melanină. Cu trecerea timpului, organismul începe să reducă producţia melanocitară, lucru care duce la albirea părului, dar aceasta nu este singura cauză, scrie universityhealthnews.com..
Cauzele albirii părului
Un lucru pe care oamenii de ştiinţă îl ştiu cu certitudine este că vârsta şi genetica nu sunt singurii factori în reducerea melanocitelor. Hormonii pot juca, de asemenea, un rol important, la fel şi starea de sănătate sau factorii externi, cum ar fi vitiligo, deficitul de vitamina B12, boala arterei coronare, hipertiroidismul, expunerea la substanţe chimice şi poluanţi.
Genetica din spatele părului gri
Deşi există mulţi factori care ar putea duce la albirea părului, experţii spun că ar putea fi foarte aproape de găsirea unei modalităţi de a stopa procesul. În 2017, cercetătorii de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center au identificat celulele care sunt responsabile de albirea părului. Folosind şoareci, au descoperit o proteină numita KROX20, esenţială pentru pigmentarea părului, ce poate opri albirea.
Topul alimentelor care luptă împotriva albirii părului:
Mandarine
O sursă excelentă de vitamina C, consumul de mandarine este esenţial pentru stimularea producţiei de colagen, proteină structurală care se găseşte în spaţiul extracelular, inclusiv în păr, spune dermatologul Kelly Jones.
Alimente fermentate
Probioticele sunt minunate pentru sistemul digestiv, dar şi pentru susţinerea podoabei capilare. „Lactatele fermentate furnizează probiotice pentru a susţine sănătatea intestinală. Este important pentru sănătatea părului, deoarece bacteriile intestinale produc, de fapt, vitamina B, biotină“, explică medicul. Deficienţele de biotină duc la schimbarea culorii părului şi la subţierea acestuia.
Somon
Somonul oferă o doză importantă de vitamină D, care are o strânsă legătură cu pigmentarea părului, spune Jones. Dacă te confrunţi cu decolorarea părului sau căderea acestuia, un supliment de vitamina D-3 poate ajuta. Nu uita nici de omega 3 şi proteine, recomandă specialistul.
Ouă
„Ouăle întregi furnizează vitamina B-12, un nutrient care nu poate fi obţinut din alimentele vegetale“, spune Jones. Un studiu realizat în 2016 a arătat că persoanele cu părul depigmetat prematur avea deficienţe de vitamina B-12. „Mănâncă ouă fierte la micul dejun pentru că sunt pline de substanţe nutritive. Dacă sunteţi vegan, trebuie să luaţi în considerare administrarea unui supliment de vitamina B12“, recomandă specialistul.