Ţigara, soluţie antistres pentru femei. Bărbaţii fumează din motive diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul este asociat, de regulă, cu anumite activităţi sau stări FOTO Shutterstock
Fumatul este asociat, de regulă, cu anumite activităţi sau stări FOTO Shutterstock

Ţigara este pentru fumătoare o metodă de a scăpa de stres sau de a se calma când sunt nervoase. Bărbaţii, în schimb, fumează când sunt relaxaţi, la ieşirile cu prietenii, relevă un sondaj.

Oamenii asociază fumatul cu anumite activităţi sau situaţii, ceea ce duce, în timp, la formarea unui gest reflex. De altfel, acest gest reflex se face vinovat pentru dependenţa de ţigară mai mult decât nevoia fizică de nicotină. Activităţile care acţionează ca factori declanşatori ai acestui viciu sunt diferite la cele două sexe.

Femeile fumează mult atunci când sunt stresate sau nervoase, potrivit unui studiu realizat de SKYCIG, un producător de ţigări electronice, şi citat de publicaţia „Daily Mail“. Pentru reprezentantele sexului frumos, ţigara este o metodă de a diminua stresul, arată studiul la care au participat 2.000 de fumători. În schimb, bărbaţii îşi aprind o ţigară mai degrabă atunci când sunt deja relaxaţi şi socializează. Întâlnirile cu prietenii sunt cele care îi determină să fumeze mai mult decât în restul timpului. 

Tot mai multe fumătoare în România

În întreaga lume, majoritatea fumătorilor sunt în continuare bărbaţi. Şi în ţara noastră sunt mai mulţi fumători bărbaţi, dar numărul româncelor care au acest viciu s-a dublat din 1989 şi până astăzi. Dacă în 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, în 2009 îşi aprindeau zilnic ţigara 21,9% dintre acestea, potrivit unor date publicate de datele Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat.

Femeile renunţă mai greu la acest viciu

Renunţarea la fumat este mai dificilă pentru femei, iar acest lucru are legătură cu motivul pentru care fumează. „Bărbaţii fumează când ies cu băieţii, când sunt relaxaţi. Femeile, în schimb, fac asta ca să elimine ceva negativ. De exemplu, ele fumează când sunt singure, când sunt stresate sau supărate. Prin urmare, valoarea psihologică a fumatului este mult mai mare în cazul femeilor, iar acest lucru face renunţarea mai dificilă“, potrivit psihologului Bogdana Bursuc, psihoterapeut în cadrul Programului Naţional „Stop Fumat“.  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite