Telefoane performante: iPhone sau Android?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste două companii au dezvoltat cele mai evoluate „creiere“ pentru telefoanele mobile şi sunt principalii rivali pe această piaţă. Doi utilizatori de telefoane mobile deştepte vorbesc despre pasiunile lor: iPhone 4 (stânga), creaţia Apple, respectiv Samsung Galaxy SII, care foloseşte sistemul Android de la Google.

Smartphone-urile, în traducere liberă „telefoane deştepte", au o istorie relativ scurtă şi o ascensiune uimitoare, dar trebuie să recunoaştem că acesta este ritmul de dezvoltare al pieţei IT&C. Secolul vitezei nu ocoleşte nici industria de telefonie mobilă.

Se spune că de la momentul cumpărării unui telefon şi până la prima lui utilizare, deja zeci sau sute de modele au intrat în producţie în toată lumea. Astfel că miracolul convorbirilor la distanţă va continua să ne uimească şi pe viitor. Un domn, pe nume Steve Jobs, a avut un vis şi a ştiut cum să-l explice şi altora, în realitate.

Compania Apple, al cărei co-fondator este, are de dăruit computere, tablete portabile, programe informatice, telefoane mobile şi alte dispozitive care ne fac viaţa mai uşoară. Din această paletă de oferte face parte şi iPhone-ul, un telefon deştept dotat cu un sistem de operare propriu, pe numele lui oficial iOS, o derivaţie a creierului binecunoscutelor computere Mac. La sfârşitul anului 2010, iPhone deţinea un sfert din piaţa mondială de telefoane deştepte.

Tehnologie pentru toţi

Strategia Google a fost diferită faţă de a concurentului Apple. Împreună cu alte companii de software, Google a dezvoltat şi lansat sistemul de operare Android pentru smartphone-uri, un concurent puternic pentru iPhone. Oricine cunoaşte limbaje de programare are posibilitatea să contribuie la dezvoltarea acestei tehnologii, „piaţa" de aplicaţii pentru telefoanele cu Android ajungând în prezent la peste 250.000.

Câteva caracteristici

iPhone 4, ultimul din generaţia sa, are două camere pentru apeluri video, ecran cu rezoluţie înaltă pentru o claritate mai accentuată, înregistrare video HD şi editare, funcţie de iPod, posibilitatea descărcării de aplicaţii trăsnite sau utile. După cum observăm, funcţia de convorbire iese din peisaj, aceeaşi pentru care astfel de dispozitive au fost inventate.

Samsung Galaxy SII, cu sistem de operare Android, a fost lansat după iPhone 4 şi se spune că a luat deja faţa lui iPhone 5, aflat încă în teste. Este mai subţire decât rivalul său, are o baterie mai rezistentă, capacităţi ridicate de stocare şi de rulare a programelor, care îi permit să se mişte rapid, atât în aplicaţii, cât şi pe internet.

„Sunt mobile Android mai bune decât iPhone"

„Ce să-mi cumpăr? Android sau iPhone?"  - este o întrebare des auzită. Este aproape imposibil să faci o comparaţie între cele două, deoarece există foarte multe tipuri de telefoane smart Android şi numai unul Apple.

În trecut, un telefon „deştept" îţi permitea să ai sonerii polifonice, să foloseşti calendarul şi, eventual, să-ţi verifici e-mailurile. În prezent, telefoanele „deştepte" depăşesc banalul „Alo" şi trec pe partea cealaltă, unde îţi trebuie un pic mai multe cunoştinţe ca să foloseşti un telefon de acest gen. Desigur, dacă întrebi un utilizator de Apple sau de Android de ce preferă „telefoanele deştepte", el va răspunde simplu: pentru aplicaţii.

Dezvoltatorii de aplicaţii au încercat, aşa cum este şi normal, să acopere ambele pieţe şi, desigur, au şi reuşit!

După un început destul de ciudat din partea celor de la Android, cu diferite aplicaţii şi update-uri care mai mult zăpăceau utilizatorul, se pare că o reorganizare a pus la punct aceste inconveniente, fericindu-i pe cei care au optat pentru Android.

Poţi cumpăra un telefon cu sistem Android la fel de performant ca un iPhone, cu aplicaţii, Wi-fi, 3G şi, în unele cazuri, chiar mai bun decât un iPhone.

În final, Android se pare că are de câştigat, şi asta pentru că terminalele care folosesc Android sunt cu 20-30% mai ieftine decât cele vândute de către Apple.

Desigur, opţiunea finală ţine de fiecare consumator. Android aici are numai de câştigat. Actualul rival Samsung este foarte aproape de a depăşi Apple în vânzări şi nu cred că va fi o surpriză ca, mai devreme sau mai târziu, sistemul Android să-şi depăşească rivalul.  Dragoş Răduţ

"Actualul rival Samsung este foarte aproape de a depăşi Apple în vânzări şi nu cred că va fi o surpriză."

„La iPhone, totul are legătură cu pasiunea"

Acum câţiva ani am avut ocazia să intru în posesia mult aşteptatului iPhone 2G. La numai o săptămână după lansarea oficiftală din State, primeam, frumos ambalat, telefonul minune care avea să revoluţioneze piaţa smartphone-urilor.

La vremea respectivă, aşteptările mele de la un telefon, fie el şi deştept, erau relativ mici: îmi doream să ţină bateria suficient de mult, să pot face poze la o rezoluţie acceptabilă şi să ascult la căşti, în drum spre serviciu, melodiile preferate.

Au urmat săptămâni în care nu mă mai săturam să tot descarc aplicaţii, una mai trăsnită decât alta, şi să mă amuz cu prietenii de inventivitatea creatorilor de „softuri", care făceau ca acest telefon să fie gadgetul nr. 1 mondial.

Fratele mai înzestrat al 2G -ului, iPhone 4, şi-a făcut şi el apariţia în viaţa mea, cu aceeaşi naturaleţe, continuând tradiţia în performanţă a predecesorului. După mulţi ani de utilizare a iPhone-ului, pot face o listă impresionantă a plusurilor sale. Mă voi limita la a puncta doar câteva: ecran foarte luminos, rezoluţie mare, culori clare, partea tactilă a ecranului este uşor de folosit, din App Store îţi iei aplicaţii direct de pe telefon, iTunes, cea mai mare bancă de muzică din lume, iBooks, cea mai mare librărie online. De asemenea, apreciez conectivitatea foarte bună la internet 3G sau Wi-fi, viteza de lucru bună pentru multitasking şi camera foto.

iPhone are însă şi câteva minusuri: bateria ţine puţin, maximum două zile, telefonul se zgârie uşor, aşa că trebuie să ai mare grijă de el, şi nu poţi transfera fişiere prin bluetooth. După multele telefoane pe care le-am avut, pentru prima oară am întâlnit unul care îmi aduce o imensă satisfacţie. Deja e vorba de pasiune. Mihai Lăpugean

"Nu mă mai săturam să tot descarc aplicaţii, una mai trăsnită decât alta, şi să mă amuz cu prietenii de inventivitatea creatorilor de softuri."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite