Viitorul Cisco: oraşele şi firmele sunt mai importante ca ţările în epoca Internetului Tuturor Lucrurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cisco a publicat rezultatele ultimului său studiu privind viitorul implementat cu ajutorul Internetul tuturor Lucrurilor. Acest concept vorbeşte despre o lume în care toate obiectele noastre vor fi conectate între ele cu ajutorul internetului.

Potrivit Cisco, Internetul Tuturor Lucrurilor va genera o valoare de 4.600 de miliarde de dolari în următorii 10 ani. Ei rezultă din managementul eficient al resurselor, creşterea productivităţii angajaţilor, generarea de noi venituri şi creşterea beneficiilor pentru cetăţeni. În traducere liberă - energia, străzile, parcările, vor fi conectate la un sistem centralizat, controlat prin internet, care va duce, cu ajutorul senzorilor, la reducerea consumului.

Studiul Cisco se concentrează pe eficienţa oraşelor. Specialiştii companiei spun că în viitor, oraşele vor fi cele mai importante, nu neapărat ţările. În acest context, primarii vor avea o funcţie esenţială în dezvoltarea societăţii.

Cisco vorbeşte de importanţa înlocuirii conceptelor tradiţionale din oraşe cu aşa-numitele "killer apps". Oraşele nu vor mai fi gândite ca un conglomerat de străzi, ci ca un conglomerat de aplicaţii.

Oraşul ca un smartphone

Potrivit Cisco, clădirile inteligente ar putea genera 100 de miliarde de dolari prin reducerea costurilor operaţionale aferente consumului energetic, prin integrarea de sisteme de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat.

În plus, monitorizarea consumului de gaz ar putea genera 69 de miliarde de dolari prin reducerea costurilor de contorizare şi creşterea acurateţii citirilor. Parcările inteligente ar putea genera 41 de miliarde de dolari prin asigurarea vizibilităţii în tip real asupra disponibilităţii locurilor de parcare din oraş.

La videoconferinţa Cisco, organizată cu ocazia publicării raportului, Michael Ganser, vicepreşedinte Cisco pentru Europa Centrală a dat câteva exemple privind această problemă. "30% din trafic este cauzat de oamenii în căutare unui loc de parcare. Într-o sâmbătă aglomerată, într-un oraş ca Munchen, procentul creşte la 65%. Există un studiu care spune că un parizian petrece trei ani din viaţă căutând un loc de parcare. Smart parking-ul e un killer app pentru internetul tuturor lucrurilor, iar managementului traficului este imaginea de ansamblu", a spus Michael Ganser.

Pe lângă parcare, sistemul de taxare din trafic ar putea genera noi venituri de 18 miliarde de dolari prin implementarea sistemelor automatizate în zonele aglomerate din oraş, lucru ce ar îmbunătăţi condiţiile de trafic.

Efectul lui 1%

Momentan, internetul tuturor lucrurilor este un concept ce este testat în câteva oraşe şi o modalitate pentru Cisco de a-şi promova tehnologiile. Firma promovează dezvoltarea acestui domeniu şi propune de un an încoace acest concept. Dacă până acum vorbeam de internetul lucrurilor, acum Cisco îşi imaginează acest viitor al tuturor lucrurilor conectate. Pe cât de ireal pare, atât de real este în unele locuri.

Potrivit estimărilor lui Michael Ganser, dacă vom reduce consumul din anumite zone cu doar 1%, atunci efectele vor fi vizibile.

"Dacă am putea conecta motoarele unui avion la o bază de date controlată de un computer, care să analizeze performanţele şi să ofere soluţii pentru economisire, am câştiga 30 de miliarde de dolari. În medicină, am câştiga 63 de miliarde de dolari dacă am putea conecta pacienţii la senzori, iar senzorii la baza de date a doctorilor. În domeniul transporturilor feroviare, optimizarea comunicaţiilor ar duce la economii de 27 de miliarde de dolari", a spus Michael Ganser.

La forumul economic de la Davos, Internetul Tuturor Lucrurilor a fost în centrul atenţiei. Puteţi vedea discuţia în video-ul de mai jos. 

Economia viitorului - joburi create de Internetul Tuturor Lucrurilor

Se spune că oamenii vor fi înlocuiţi de calculatoare în viitor, dar ce vom mai face atunci? Ce joburi vor fi create cu ajutorul conectivităţii permanente?

Michael Ganser a declarat că "vom vedea noi tipuri de joburi şi noi tipuri de companii. Gândeşte-te doar ce s-a întâmplat după apariţia smartphone-ului, acum şase-şapte ani. Multe startup-uri au fost create de atunci. Internetul lucrurilor e despre conectivitate şi date. Dacă ştii să transformi datele în informaţie, informaţiile în cunoştinţe şi cunoştinţele în înţelepciune, atunci vei lua decizii mai bune", spune Ganser.

El vede viitorul dezvoltându-se alert în domeniul sănătăţii, unde senzorii vor fi pe tot corpul nostru şi în relaţie cu doctorii. De asemenea, periuţele de dinţi nu mai sunt instrumentele plicticoase de până acum, ci vor deveni inteligente. "Vor fi oportunităţi în analiză, software, sisteme tehnologice, dar şi la nivelul interpretării datelor", a declarat Ganser.

image

Situaţia actuală nu ţine de lupta între maşină şi oameni, ci colaborarea dintre entităţi. "Una dintre provocări vine din Europa de Est, unde populaţia îmbătrâneşte. Ca să menţii pur şi simplu calitatea vieţii ai nevoie de maşini, de inteligenţă artificială", spune Ganser.

De ce să investeşti în tehnologie nouă?

Una dintre provocările introducerii noii tehnologii este adoptarea acesteia de către oraşe şi ţări. Diferenţele se vor mări sau se vor micşora, între cele mai bogate naţiuni şi cele mai sărace?

"Ţările şi oraşele trebuie să înţeleagă impactul tehnologiei. Ia Africa, de exemplu. Acolo, dezvoltarea reţelelor mobile a dus la acces incredibil la noi cunoştinţe. Preţul internetului va scădea şi există oportunităţi pentru ca primarii să facă o diferenţă, nu neapărat ca ţările să se diferenţieze. Primarii au o masă critică şi pot să acceseze mai uşor parteneriate publice-private", a declarat Gauser.

Cisco dă exemplul oraşului Barcelona din Spania, unde viceprimarul Antoni Vives a promovat tehnologiile inteligente şi este considerat un reper privind Internetul Lucrurilor. Iluminatul stradal inteligent a dus la 70% economii, autobuzele inteligente, conectate cu utilizatorii şi cu sistemul stradal au dus la reduceri de costuri pentru întreţinerea transportului public. 47.000 de joburi au fost create în oraş.

Prezent la conferinţă, managing partner la 3TS Capital Partners, Pekka Maki (foto dreapta) nu crede în viitorul ţărilor şi în lupta dintre ele, ci tocmai în viitorul oraşelor.

"Nu-mi plac ţările, conceptul acesta. Nu îmi pasă de competitivitatea ţărilor. Mie îmi pasă de oraşe. Lucrez de 25 de ani în sud-estul Europei şi mă interesează să văd inovaţie în oraşe, nu contează unde. Graniţele nu sunt sănătoase. Ar trebui să concurăm, companii şi oameni, dar nu teritorii", a spus Pekka Maki. 

Urmăreşte-ne şi pe Facebook - Tech Adevărul. Discutăm şi dezbatem acolo. https://t.co/sE0Bm2vxzZ pic.twitter.com/weed5vaH1l — Tech Adevărul (@TechAdevarul) December 15, 2013
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite