VIDEO Sailfish, noul sistem de operare mobil care a reînviat din cenuşa Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sailfish vine cu o interfaţă nouă faţă de cea din MeeGo.
Sailfish vine cu o interfaţă nouă faţă de cea din MeeGo.

Înainte de trecerea la Windows Phone, Nokia lucra, împreună cu Intel, să dezvolte platforma MeeGo, însă doar Nokia N9 a fost lansat cu acest sistem de operare. Între timp, finlandezii au devenit partenerii Microsoft, iar MeeGo a fost preluat de o echipă formată din foşti angajaţi Nokia. Acum, MeeGo a fost redesenat şi prezentat ca Sailfish. Primul telefon va fi lansat în 2013.

Jolla este compania care a preluat de la Nokia dezvoltarea platformei MeeGo. Deocamdată, a fost prezentată doar interfaţa şi au fost date câteva detalii despre Sailfish, urmând ca în 2013 să fie disponibil publicului, notează „The Verge“. Numele Jolla înseamnă, în finlandeză, lotcă, ambarcaţiune de pescuit cu vârfuri subţiri şi înguste la prora şi pupa.

Directorul Jolla este Marc Dillon, angajat Nokia timp de 11 ani şi cel care a lucrat la MeeGo din ianuarie 2006 şi până a părăsit compania în mai 2012. Anunţul privind noul sistem de operare de la Jolla a fost făcut în iulie şi până în primăvara anului viitor reprezentanţii companiei au spus că Sailfish va fi disponibil producătorilor.

Până acum, Jolla a încheiat un parteneriat cu ST-Ericsson, producător de cipuri wireless şi procesoare, şi cu operatorul finlandez DNA pentru viitorul terminal.

Jolla a reînviat MeeGo

Jolla promite, în primul rând, multitasking fluid. Aplicaţiile vor rula în paralel, iar utilizatorul va putea interacţiona cu acestea chiar din ecranul principal care devine astfel un meniu pentru multitasking. Acelaşi ecran de start va putea fi umplut cu widget-uri dinamice ca cele din Android.

Videoclipul de prezentare a Sailfish

Jolla a păstrat interacţiunea prin glisare (swipe) din MeeGo, preferând-o în locul folosirii butoanelor, fie ele virtuale, fie fizice. Astfel, cei care au folosit un Nokia N9 vor găsi destul de intuitivă interfaţa Sailfish. De exemplu, lista cu aplicaţii poate fi accesată printr-un swype up de la baza ecranului, iar notificările pot fi vizualizate în colţul dreapta sus.

Dincolo de funcţionarea fluidă şi diversele efecte vizuale aplicate, orice sistem de operare modern trebuie să aibă un magazin cu aplicaţii. Cât mai multe, cât mai diversificate şi, dacă se poate, cât mai gratuite. Sailfish nu beneficiază însă de aplicaţii şi nici dezvoltatorii nu se vor mobiliza încă de la început pentru a-şi adapta produsele pentru noul sistem de operare. Jolla însă a venit cu o rezolvare: le preia pe cele de Android din Google Play Store.

Dar Android nu e Sailfish, ceea ce ar însemna că aplicaţiile nu sunt compatibile. Soluţia este implementarea Myriad Alien Dalvik, un program care permite rularea de aplicaţii pentru Android pe alte dispozitive dotate cu alte sisteme de operare. Deşi nu va fi tot magazinul Play Store deschis pentru Sailfish, utilizatorii vor avea un fond suficient de aplicaţii.

Prezentarea interfeţei din Sailfish

Sailfish este un peşte printre balene şi alţi peşti mai mari

Sailfish vine pe o piaţă deja aglomerată marcată de două platforme de succes: iOS de la Apple şi Android de la Google. Iar în 2013, RIM vine cu Blackberry OS 10 şi cu noi terminale. Însă pe listă mai sunt Windows Phone 8, Tizen care va înlocui Bada OS, şi Firefox OS dezvoltat de Mozilla. Desigur, mai sunt şi telefoanele Nokia ieftine cu Symbian, dar acestea concurează pe alte pieţe şi pentru alt tip de cumpărător.

Android are o cotă de piaţă de peste 72%, iOS este aproape de 14%, iar locul trei este încă deţinut de terminalele Blackberry cu aproximativ 5% cotă. Lupta cea mai mare se va da pentru acest loc, Windows Phone 8 are cele mai mari şanse să crească, dar încă nu este pe piaţă Blackberry OS 10 pentru o imagine completă de ansamblu. Iar viitorul Sailfish depinde de interesul pe care îl va genera, de producătorii care se vor implica să lanseze dispozitive cu acesta şi de cât de fiabil va fi în utilizarea zilnică.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite