GALERIE FOTO Firefox OS de la Mozilla este disponibil pentru teste. Va rula şi pe smartphone-urile cu Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firefox OS va fi lansat în 2013.
Firefox OS va fi lansat în 2013.

Mozilla a anunţat în urmă cu un an că va lansa un sistem de operare pentru telefoane. Acesta se numeşte Firefox OS, nu este încă finalizat, dar compania oferă dezvoltatorilor şi celor interesaţi un simulator. Versiunea finală de Firefox OS va rula şi pe dispozitivele care folosesc acum Android.

Simulatorul de Firefox OS este încă în fază alpha, dar oferă o imagine de ansamblu asupra noului produs Mozilla. Sistemul de operare, cu interfaţa şi aplicaţiile sale, este construit pe baza Gecko, motorul utilizat de Mozilla pentru browser-ul Firefox, notează „Ars Technica“. 

browser-ul Firefox şi vine ca un supliment (add-on) pentru acesta. Apoi, Firefox OS este deschis într-o fereastră separată şi este funcţional în proporţie de 80%, excepţie făcând aplicaţia de cameră, localizarea prin GPS sau efectuarea de apeluri telefonice. 

Strategia Mozilla de promovare a Firefox OS şi pentru atragerea dezvoltatorilor se bazează pe faptul că sistemul de operare va fi deschis oricui. Va fi gratuit, oricine îl va putea modifica şi folosi, şi, spre deosebire de Android, Firefox OS utilizează tehnologiile standard pentru web: HTML, CSS şi JavaScript.

image

Foto

firefox os lockscreen

În versiunea 1.0, Firefox OS are aplicaţie pentru hărţi, pentru Twitter, dar şi pentru radio FM. Mai sunt disponibile şi jocuri ca Solitaire sau Galactians II, dar şi portalul Everything.me pentru mai multe aplicaţii. Acesta însă nu e deocamdată activ, dar cel mai probabil va agrega atât aplicaţii dezvoltate pentru Firefox OS, cât şi aplicaţii în HTML5 disponibile online.

Sistemul de operare de la Mozilla poate fi încercat deja pe smartphone-uri cu Android. Posesorii de Galaxy Nexus, Motorola Defy sau Galaxy S2 îl pot instala ca orice altă versiune modificată de Android (custom rom). Însă acesta este util doar pentru teste, pentru că, deocamdată, nu beneficiază de toate funcţionalităţile necesare unei folosiri zilnice.

Motorul Gecko pe care este construit Firefox OS este al treilea cel mai utilizat din lume. Trident din Internet Explorer este primul, urmează WebKit din Safari şi Chrome, iar pe locul patru este Presto folosit de Opera.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite