VIDEO MWC 2014 Concluzii de la Huawei: tinereţea, laitmotivul publicului producătorului chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Huawei Mediapad M1 a atras jurnaliştii, dar e un HTC One în haine mai mari
Huawei Mediapad M1 a atras jurnaliştii, dar e un HTC One în haine mai mari

Huawei a prezentat azi un nou telefon, două tablete interesante, o brăţară inteligentă şi un modem. E destul? Care e strategia producătorului ce ameninţă granzii? Tinereţea şi comunicarea sunt pariurile chinezilor, pe care le-au înfăţişat la MWC 2014.

O zi caldă la Barcelona a fost scena descoperirii oraşului şi startului Mobile World Congress 2014, cel mai important de acest tip din Europa. Huawei a fost prima companie care a dat drumul evenimentelor, dar în zilele următoare toate produsele vor fi disponibile la standuri.

Am ajuns la Barcelona şi direct am sărit în barca Huawei, la evenimentul desfăşurat lângă Plaza Espana. Chinezii au promis cinci produse lansate şi cinci am avut. Dar au impresionat? Încerc să vă prezint ceea ce am înţeles după lansările Huawei. Strategia chinezilor de pe locul 3 e clară - se duc către tineri, către mobilitate, către oameni care caută mai mult decât un telefon tradiţional.

Huawei Mediapad X1 - pariul pe premium

Huawei Mediapad X1 este tableta care m-a impresionat cu adevărat, nu Mediapad M1 (pe cât de frumoasă şi pe cât de mult seamănă cu HTC One). În persoana directorului său, Huawei a indicat faptul că trendul nu mai poate fi învins - tabletele devin mai mici, iar telefoanele mai mari. Iar graniţa dintre acestea a fost deja amestecată de către alţi producătir.

Mediapad X1 impresionează prin corpul său metalic, prin feelingul de calitate în mână şi prin faptul că îmbină aproape bine cele două lumi. Este un telefon uriaş, categoric, dar este telefonul cu cel mai mare ecran. Pentru a ajunge totuşi la subţirimea aceasta, cei de la Huawei au folosit o tehnologie specială pentru a construi bateria. Iar bateria nu lasă de dorit. 5.000 de miliamperi! Iată cu adevărat ceva impresionant la această tabletă 3G şi GSM.

În mâna mea MediaPad X1 a părut ca un iPad Micro, pentru că ecranul Full HD, corpul de metal şi subţirimea îi dau un aspect premium. De altfel, în pavilionul italian de la Fira Barcelona, jurnaliştii s-au bătut pe MediaPad X1 şi pe Mediapad M1. Sute de voci de bărbaţi şi femei, majoritatea vorbind singuri cu nişte camere pe care le aveau în dotare, prezentau publicului ce conţine această tabletă. Dar designul premium este ceea ce am remarcat eu. Pentru că Huawei a trecut dincolo de stigmatul producătorilor chinezi.

Procesorul este unul 1,6 Ghz, quad core, iar fluiditatea este foarte bună. Pe această tabletă Huawei a modificat Android 4.4 KitKat şi l-au făcut elegant şi frumos, aproape că seamănă cu Apple. De altfel, în timpul prezentării, CEO-ul Huawei a insistat până aproape de enervare în a compara tabletele sale cu cele de la Apple, Samsung sau alţi producători. Ba chiar, la un moment dat şi-a făcut loc pe scenă chiar un iPad Mini. De ce? Ca să demonstreze că 7,18 milimetri sunt mai subţiri. Marginile aproape că nu mai există, iar gadgetul pare mult mai mic decât alte produse din categoria sa, cum ar fi Google Nexus 7. Preţul e măricel - 399 de dolari. Huawei va trebui să demonstreze că merită aceşti bani.

Iată video-ul cu Mediapad X1

Huawei Ascend G6, mai mult sau mai puţin?

Cu ce se deosebeşte acesta de P6, pe care l-am testat anul trecut? Mi-a dat impresia, atunci când l-am atins, că Huawei a pus mai mare atenţie la calitate. Partea din spate este acum mai aderentă, mai dură, nu atât de lucioasă. Astfel, impresia de plastic ieftin a fost înlocuită.

Ascend G6 e un telefon care se încadrează în aceeaşi categorie de vârstă ca şi celelalte produse prezentate de Huawei astăzi - tineri între 18 şi 30 de ani, permanent în comunicare cu prietenii lor, dispuşi să-şi împartă viaţa cu cei apropiaţi lor.

Ecranul este unul mic şi e bine că mai vedem telefoane foarte bune cu astfel de dimensiune - 4,5 de inci, cu o rezoluţie de doar 960x540 de pixeli. Cu toate acestea, Huawei a saturat bine culorile pentru a da impresia de mai mult. Procesorul este un quad-core de 1,2 Ghz produs chiar de către chinezi. Rulează momentan Android 4.3 Jelly Bean şi are conectivitate 4G, pe care Huawei contează mult, ca parte a pachetului oferit tinerilor în permanentă convorbire.

Deşi impresiile văzute în presa internaţională privind G6 au fost cele de terminal mai ieftin şi mai sărac al lui P6, mie mi s-a părut invers. Un lucru interesant adus de Huawei au fost cele două interfeţe - Emotion UI, pe care o ştim de anul trecut, un pic mai curată acum, dar şi o interfaţă mai simplă, fără nume. Aceasta pune pe ecran un soi de butoane uriaşe care accesează cele mai importante funcţii ale telefonului.

Când putem folosi această funcţie? E obositor să ajungi în meniu să schimbi interfaţa, aşa că mă gândesc că poate fi un telefon bun pentru copii sau pentru cei bătrâni. Dar el e un telefon pentru tineri. A zis-o Huawei în mod repetat. Camera foto frontală are 5 megapixeli şi are funcţii speciale pentru selfie-uri, inclusiv o deschidere mai mare, pentru ca pozele să nu fie atât de strânse, ci mai panoramice.

Iată video-ul cu Huawei Ascend G6 mai jos

Huawei Ascend M1 - o tabletă de compromis, deşi superbă

Am rămas un pic fără respiraţie atunci când am văzut M1. Se simte că e o tabletă de calitate şi seamănă foarte mult cu HTC One. A fost pur şi simplu designul lui HTC One extins la 8 inci. Ce se vrea această tabletă? Unr ival pentru iPad Mini? Dacă da, atunci nu reuşeşte.

Şi această tabletă are conexiune 4G şi GSM, dar nu veţi suna prea curând cu o tabletă de 8 inci, ci mai degrabă veţi da SMS. Rezoluţia 1289x920 de pixeli nu este impresionantă, iar culorile nu sunt reuşite pe această tabletă. Are un procesor quad-core de 1,6 Ghz şi are Android 4.2.2 Jelly Bean. Bateria de 4.800 de miliamperi ar putea oferi o autonomie mare.

E păcat de această tabletă, pentru că pare un compromis. Aş fi vrut mai mult.

În acelaşi timp, Huawei Smartband nu este un ceas inteligent, aşa cum ne aşteptam. Da, indică şi ora. Indică şi paşii. Dar de fapt este o cască bluetooth ascunsă într-o curea de cauciuc. La 99 de euro, nu e un accesoriu foarte scump, dar nu este deloc elegant. E mic, deloc masculin şi cauciucul de pe curea pare ieftin. Huawei ne-a păcălit aici - a pus o cască bluetooth şi ne-a făcut să ne imaginăm ceasuri inteligente. De fapt, a încercat să înţeleagă altfel ideea de dispozitive purtabile.

Video-ul cu amândouă dispozitive, mai jos. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite