STUDIU Bitdefender: Una din patru locuinţe din mediul urban din România se încadrează în categoria ”smart”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smarthome

Dispozitivele inteligente deţinute de familiile intervievate sunt atât cele tradiţionale de tipul laptop, tabletă, telefon, PC, cât şi de generaţie nouă, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces în locuinţă, console de jocuri, frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat conectate la internet, întrerupătoare şi instalaţii de iluminat, prize sau senzori de mişcare.

Televizorul smart este prezent în una din trei locuinţe de la oraş, fiind cel mai răspândit dispozitiv după smartphone, laptop şi tabletă, dar şi cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decât terminale tradiţionale desktop, camere de supraveghere a bebeluşilor şi ceasuri inteligente.

Patru din zece posesori de smart TV spun că folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu, însă mai puţin de o treime folosesc o soluţie de securitate menită să îi protejeze de ameninţări informatice.

Deşi utilizează zilnic un smart TV, jumătate dintre proprietarii acestora spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare al acestuia, cei mai mulţi invocând drept motive faptul că nu au timp (40%), nu ştiu cum (23%) sau nu înţeleg rostul acestor update-uri (18%).

În absenţa oricăror forme de protecţie, smart TV-urile sunt predispuse la numeroase riscuri de securitate, printre care furt de date personale, invadarea vieţii private sau atacuri informatice transfrontaliere:

  • Infectarea cu ransomware blochează ecranul televizorului şi solicită bani victimei pentru a relua funcţionarea optimă a acestuia.
  • Atacatorii care găsesc un televizor vulnerabil pot prelua controlul acestuia şi se pot folosi de senzorii din aparat (microfon sau cameră de filmat) ca să colecteze sunet şi imagine din locuinţa proprietarului.
  • O reţea numeroasă de televizoare controlate de la distanţă poate fi folosită de infractorii cibernetici pentru a orchestra atacuri de tip DDoS. Aceste atacuri presupun accesarea simultană de către un număr mare de dispozitive a unei  pagini de internet, ceea ce duce la căderea acesteia. Atacatorii cer apoi bani deţinătorului siteului ca să permită reluarea activităţii.

În consecinţă, 46% dintre români se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, conform unui studiu realizat anterior.

Studiul iSense Solutions a fost realizat în 2017 la comanda Bitdefender pe un eşantion reprezentativ de 311 respondenţi din România.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite