Selfie-ul care îți arată cât de „bătrân” ești. Un nou instrument AI estimează vârsta biologică
0O echipă de cercetători din Boston a creat un algoritm capabil să analizeze o fotografie și să estimeze cât de „îmbătrânit” ești în realitate, nu după buletin, ci după sănătate.

Cercetătorii de la Mass General Brigham din Boston au dezvoltat FaceAge, un instrument de inteligență artificială care analizează o fotografie, chiar și un selfie, pentru a determina vârsta biologică, adică starea reală de sănătate, nu vârsta din buletin, potrivit The Washington Post.
Această informație poate ajuta medicii să decidă dacă un pacient, mai ales unul oncologic, este suficient de sănătos pentru tratamente agresive. În curând, algoritmul va fi testat pe un grup de 50 de pacienți.
FaceAge a fost antrenat cu 59.000 de fotografii ale unor persoane sănătoase, majoritatea de pe Wikipedia și IMDb. Apoi, a fost testat pe 6.200 de pacienți cu cancer. Studiul arată că aceștia păreau cu aproximativ cinci ani mai bătrâni biologic decât vârsta lor reală. Cu cât fața părea mai îmbătrânită, cu atât prognosticul era mai prost.
Nu înlocuiește medicul, dar îl poate ajuta
Opt medici au fost rugați să estimeze dacă pacienți cu cancer în stadiu terminal vor supraviețui șase luni. Atunci când au avut la dispoziție doar fotografia pacientului, rata de acuratețe a fost de aproximativ 61%. Când li s-au oferit fotografia și informațiile clinice, precizia a crescut la 74%. Însă, atunci când au folosit în plus și datele generate de FaceAge, alături de fișa medicală, acuratețea a ajuns la 80%.
„Doctorii pot prezice speranța de viață cu o precizie puțin mai bună decât aruncarea unei monede, dacă au doar fotografia,” a spus Raymond Mak, coautor al studiului.
Mak a relatat cazul unui pacient de 86 de ani cu cancer pulmonar, pe care a decis să-l trateze agresiv pentru că „arăta mai tânăr”. FaceAge i-a confirmat ulterior intuiția, pacientul avea o vârstă biologică cu peste 10 ani mai mică. Astăzi, la 90 de ani, încă se simte bine.
Cercetătorii spun că FaceAge nu trebuie să înlocuiască decizia medicului, ci să ofere un criteriu obiectiv.
Provocările viitoare
Autorii recunosc că, dacă va primi aprobarea FDA, tehnologia va trebui să fie reglementată etic pentru a preveni utilizarea abuzivă. Aceștia menționează că factori ca lumina, machiajul, pielea sau chirurgia estetică pot influența rezultatul. „Această tehnologie poate face bine, dar și rău,” a spus Hugo Aerts, co-coordonator al studiului.