Articol publicitar

Şeful Grupului de comunicaţii mobile Magenta, Andreas Bierwirth, pentru presa austriacă: „Cu 5G, trenul a plecat deja către europeni”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreas Bierwirth

Birou la domiciliu, din orice colţ al lumii, roboţi în fabrici, maşini cu conducere automată. Noul standard de comunicaţii mobile 5G va transforma lumea aşa cum o cunoaştem până acum. Până la sfârşitul acestui an, 1200 de locaţii de antene – acoperind 35% din populaţii - vor fi implementate în Austria. Până la sfârşitul anului 2023, Austria va avea 5G la nivel naţional.

Într-un interviu pentru wienerzeitung.at, Andreas Bierwirth, şeful grupului de comunicaţii mobile Magenta, vorbeşte despre câştigătorii şi pierzătorii transformării digitale, influenţa Chinei şi comportamentul de navigare de mâine:

Domnule Bierwirth, ce obţine un cetăţean obişnuit din extinderea reţelei 5G?

Andreas Bierwirth: Cu siguranţă are internet mai rapid pe smartphone şi acasă. Dacă locuieşte într-o zonă rurală, are viteze de internet de 100 Mbit / s. Aceasta înseamnă că poate lucra de acasă fără probleme. Reţelele 5G vor fi extinse în curând în toate zonele rurale ale Austriei. Datorită lăţimii mari de bandă a noii generaţii de comunicaţii mobile, va fi posibilă navigarea nelimitată. Volumele de date nu vor mai conta la fel ca înainte.

Cum se va schimba comportamentul de navigare când pot fi transferate date nelimitate?

Utilizarea imaginilor în mişcare pe smartphone-uri va creşte semnificativ. Aceasta înseamnă că vor exista semnificativ mai multe vizionări de televiziune, apeluri video şi alte aplicaţii pe smartphone. Şi totul în comunicare în timp real. Timpul de răspuns la comportamentul lor nu va mai avea întârzieri sau latenţă.

Ce schimbări va aduce 5G vieţii noastre de zi cu zi?

Nu văd nicio tăiere de la 5G. Dimpotriva. Cu conducerea autonomă în următorul deceniu, utilizarea televiziunii în maşini va creşte. Toţi cei care merg pe stradă se vor uita la televizor pe smartphone-ul lor. Vom vedea o mulţime de aplicaţii în Internetul obiectelor, în robotică. Aparatele de uz casnic vor vorbi cu diverse computere cloud în timp real şi vor fi controlate din acest cloud.

Sunt necesare mai multe antene, astfel încât cantităţile uriaşe de date să poată circula fără probleme. Cum va schimba acest lucru peisajul?

Trebuie să facem distincţie între două lucruri. Pe de o parte, zona rurală. Într-adevăr, va trebui să existe mai multe antene pentru a conecta comunităţi individuale care nu sunt acoperite astăzi. Pe de altă parte, antenele ar putea deveni mai dense, astfel încât forma antenei aşa cum o cunoaştem astăzi va fi diferită. Asta merge în direcţia antenelor mici, a unui fel de router WiFi, a unui dispozitiv precum toată lumea are acasă. Aceste antene ar putea fi agăţate pe semafoare pentru a transmite de acolo. Asta nu s-ar observa.

Deutsche Telekom, compania-mamă a Magenta, doreşte să-şi aprovizioneze clienţii din aer cu avioane controlate de la distanţă cu comunicaţii mobile şi Internet. Există planuri la Magenta în acest sens?

Nu avem încă planuri. Dar sunt fericit că ne putem baza pe fondul de inovaţii al Grupului. (râde)

Când vine vorba de extinderea 5G, Huawei este întotdeauna menţionat. Operatorul de telefonie mobilă chinez ar monitoriza comunicaţiile celulare, spun SUA, Marea Britanie şi Belgia. Se poate întâmpla asta?

Există o mare îngrijorare la nivel internaţional că chinezii ne ascultă. Din punctul meu de vedere, acest lucru este foarte puţin probabil. În afară de asta, ne asigurăm că niciun furnizor nu ascultă pe nimeni din interior. În general, clienţii noştri nu doresc să fie blocaţi de nimeni. Prin urmare, facem tot ce putem pentru a preveni interceptările ilegale. În cazul Huawei, politica economică este amestecată cu politica de securitate.

De ce este asta?

Europenii obişnuiau să conducă industria cu Alcatel, Ericsson şi Nokia. Între timp, cota de brevet a furnizorilor occidentali este chiar sub cota lor de piaţă. În schimb, know-how-ul a migrat în Asia. Asiaticii nu mai sunt furnizorii ieftini din trecut, ci sunt calitativ printre cei mai buni furnizori, mai presus de toate Huawei. Aceasta este o dezvoltare care este, desigur, o mare preocupare pentru Occident, deoarece devine dependentă de produsele asiatice într-o infrastructură atât de importantă precum telecomunicaţiile.

Ar trebui Austria să urmeze exemplul SUA, Marea Britanie şi Belgia şi să interzică Huawei?

Eu nu cred acest lucru. Pentru că de unde începe, de unde se termină? Poate China să nu mai comande un Airbus pentru că poate software-ul Airbus este influenţat de Europa şi puteţi citi orice date din acesta? Dacă scoateţi Huawei ca unul dintre principalii furnizori, preţurile celorlalţi cu o calitate mai slabă vor creşte. Asta înseamnă: extinderea va fi mai scumpă şi rezultatul va fi mai rău. Deci, avem nevoie de Huawei dintr-o anumită dinamică competitivă, astfel încât concurenţa de pe piaţă să rămână. În caz contrar, la sfârşitul zilei, consumatorii vor plăti preţuri mai mari pentru digitalizare.

Deci Magenta va continua să se bazeze pe Huawei?

Respectăm cadrul legal. Şi guvernul austriac a ales o politică neutră faţă de China. Austria nu urmează calea americanilor, britanicilor sau belgienilor. În grup, am trecut la o strategie multivendor cu diferiţi furnizori. Am inclus furnizori europeni şi americani în aşa-numitele reţele de bază cu pachetele de date. Huawei, pe de altă parte, se află pe antenele pasive, pe tehnologia antenelor, unde, apropo, preocupările de securitate sunt mai mici.

De ce au nevoie furnizorii europeni pentru a fi din nou competitivi cu următoarea generaţie 6G?

Guvernele trebuie să investească acum în cercetare, universităţi şi catedre. În plus, furnizorii europeni ar trebui consolidaţi. Acest lucru este urmărit şi de către Grup. Încurajăm furnizorii prin schimb intensiv, astfel încât aceştia să fie responsabili din nou de 6G. Cu 5G, trenul a plecat deja către europeni.

Vechea reţea IP este prea slabă pentru tehnologia 5G, spune China. Republica Populară vrea acum să construiască reţeaua de la zero. Ce credeţi despre asta?

Acum nu sunt un admirator al politicii economice chineze, dar China a realizat un lucru: izolând furnizorii occidentali de pe internetul chinez, au creat spaţiu liber într-una dintre cele mai populate regiuni din lume. Acest spaţiu a fost utilizat cu copii ale aplicaţiilor occidentale, dimensionate corespunzător. Rezultatul: China este singura ţară care a reuşit să extindă companii precum Alibaba, Tencent şi Co, care sunt la fel de puternice ca şi companiile occidentale. China nu mai trebuie să se plece la presiunea din SUA, dar îşi găseşte propriile soluţii. Propunerea pentru o nouă reţea IP este o astfel de soluţie. Nu cred că vechea reţea IP este prea slabă pentru 5G. Dar China vrea să pună ştampila asupra lumii digitale.

Dacă privim cu zece ani înainte. Cum va arăta lumea 5G de mâine?

Criza coronavirus acţionează ca un accelerator. Există un învins clar: acesta este întregul sector al mobilităţii, turismul, organizatorii. Vor fi tulburări enorme pentru că, pe de altă parte, digitalizarea este marele câştigător al virusului corona. Am devenit şi mai digitalizaţi, mai ales când vine vorba de muncă. La fel ca în cazul acestui interviu, putem lucra digital. Nu trebuie să treci personal şi ai economisit timp.Dar munca digitală a devenit un adaos atât de util încât este păstrată în mare măsură. Indiferent dacă este într-un oraş mare sau în Gramatneusiedl, unde videoconferinţa cu 5G nu va mai fi o problemă. 5G va promova digitalizarea în continuare. Dezvoltarea va continua, toată lumea aşteptând 6G.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite