Samsung Galaxy S20 Ultra - Samsung la superlativ [TECH REVIEW]
0Cu excepţia pliabilului Galaxy Fold, Galaxy S20 Ultra este cel mai mare, cel mai bun şi cel mai scump smartphone pe care Samsung l-a produs vreodată.
Samsung Galaxy S20 Ultra e cel mai performant smartphone din seria S20 şi totodată cel mai mare Samsung de până acum, cu o diagonala de 6.9 inci, o grosime de 8.8 mm şi o greutate de circa 222 grame.
Desigur, Samsung Galaxy S20 Ultra e mult mai mult decât un smartphone mare şi greu, dar asta e prima senzaţie când îl scoţi din cutie şi îl iei în mână.
Făcând abstracţie de dimensiuni, designul smartphone-ului pare familiar, dacă îţi aminteşti de Galaxy S10. S20 Ultra este construit din sticlă şi aluminiu, este impermeabil, rezistent la praf şi se simte excelent în mână, mai bine zis mâini. E alunecos, atenţie la accidente, şi atrage amprentele ca un magnet. Prin urmare, o husă de protecţie nu este un lux inutil. În felul acesta, poţi scăpa şi de o altă problemă, balansul, când S20 Ultra este aşezat pe spate. Modulul de cameră situat acolo este proeminent.
Ecranul OLED, cu un raport 20:9, vine presetat pe rezoluţie Full HD, dar la maximum oferă 1440 x 3200 cu o densitate de 511 ppi. Ecranul e protejat cu Corning Gorilla Glass 6, are HDR10+, funcţie Always-on display, 120Hz pe rezoluţie FHD şi 60Hz pe rezoluţia maximă. Fără exagerare, e cel mai bun ecran posibil în orice condiţii de iluminare. Singurul reproş sau mai degrabă un moft e că nu poţi avea 120Hz si 1440 x 3200p în acelaşi timp. Probabil că această combinaţie ar ”ucide” bateria rapid, dar ar fi extraordinar să vezi cum e.
De ce ULTRA şi nu Pro sau alt nume? Pentru că hardare-ul prezent pe acest dispozitiv e dus la extrem. Specificaţii pe scurt: procesor Exynos 990, placă grafică Mali-G77 MP11, 12GB memorie RAM, stocare de 128GB (UFS 3.0) cu posibilitate de extindere prin card MicroSDXC (spaţiul pentru cardul de date e comun cu SIM 2). Pe partea de conectivitate avem 5G (SA/NSA), 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi, GPS, NFC şi evident USB-C.
Camera, sub semnul numerelor: 108 MP, space zoom 100X, filmare 8K.
Camera principală, wide (26 mm), cu f1.8 se remarcă prin rezoluţia de 108 megapixeli şi vine cu PDAF şi sistem de stabilizare optic. Senzorul e unul Samsung Isocell Bright HM1, numit şi Nonacell (din latinescul nona, care înseamnă 9). În mod implicit camera fotografiază în 12 megapixeli, nouă pixeli ”fuzionând” într-un singur pixel (108: 9 = 12). La rezoluţia maximă (108 megapixeli) vei obţine fişiere de 12000x9000, pe care mă îndoiesc că le poţi expune online. Acest mod este util numai dacă vrei să decupezi un detaliu dintr-o fotografie sau să printezi imaginea la o dimensiune foarte mare.
Camera periscop tele (103mm) de pe Ultra are un senzor de 48 MP, f/3.5 cu PDAF şi stabilizare optică, zoom optic 4x, zoom hibrid 10x şi ”space” zoom până la 100X. Când foloseşti space zoom în stânga sus pe ecran îţi apare o ”fereastră” ajutătoare ca să te poţi orienta spre subiect.
Sunt câteva aspecte pe care le-am remarcat utilizând space zoom:
- dincolo de 10X ar trebui să foloseşti un sistem de stabilizare extern, cel intern nu mai face faţă.
- 30X e zoom-ul maxim la care poţi scoate imagini decente
- 100X e complet inutilizabil, imaginea arată ca şi cum ar fi desenată, cu tuşe îngroşate şi detalii minime.
În partea dreaptă, în aplicaţie apar valori ale zoom-ului în trepte.
Probabil că prin actualizări software, la un moment dat, vei putea face fotografii ok cu acel 100X, deocamdată nu.
A treia cameră e una ultrawide (13mm) cu senzor de12 MP, f/2.2, şi o stabilizare dedicată Super Steady video. Şi mai avem o senzor TOF 3D de 0.3 MP pentru efectul de detaşare a subiectului de fundal în imagini.
Camera de selfie e una wide (26 mm) de 40 MP, cu f/2.2 şi PDAF.
Fotografiile au culori mai vii decât în realitate, gamă dinamică largă, sunt bogate în detalii şi în general de foarte bună calitate, indiferent dacă e zi sau noapte. Camera tele are uneori probleme cu focalizarea.
Nu găsesc diferenţe semnificative între calitatea finală a fotografiilor între ULTRA şi fratele S20+.
Filmarea merge până la 8K / 24fps, are stabilizare bună şi detalii pe măsura rezoluţiei, dar neavând un smartTV performant nu le-am putut vizualiza decât pe smartphone. Pe computer merge destul de greu.
Autentificare biometrică
Un scaner ultrasonic de amprentă este plasat în spatele ecranului, în partea de jos. Autentificarea cu amprentă e ok, dar putea fi mai rapidă. Autentificarea cu faţa are problemele obişnuite în lumină slabă şi oricum, de când cu masca de protecţie, a devenit greoaie.
Gaming
Cum e să te joci pe cel mai mare ecran de smartphone în 2020, cu toate setările la maximum şi cu un sunet de senzaţie? Vezi în cele două video!
Call of Duty.
Asphalt 9.
Puterea şi ecranul sunt remarcabile. Asphalt 9 joc mai rar şi mai mult pentru test, de aceea poate impactul a fost mai mare decât în alte situaţii. Emoţie maximă şi adrenalină pură, o experienţă extraordinară!
Sunet
Galaxy S20 Ultra are o configuraţie de difuzoare stereo în care cel principal este în partea de jos, cel de sus e utilizat ca difuzor secundar şi împreună livrează sunet stereo. Nu e cel mai bun pe partea de joase, dar face o treabă grozavă pe sunete înalte. Volumul este puternic şi în ansamblu, ecran plus sunet, ai parte de o experienţă ULTRA-premium.
Bateria lui S20 Ultra are o capacitate de 5000 mAh, pentru ecranul uriaş şi rata de refresh de 120Hz. Conexiunea 5G consumă de asemenea mai multă energie decât 4G şi WiFi. Durata de viaţă a bateriei este excelentă, atât timp cât utilizezi ecranul la 60Hz, te ţine cel puţin o zi. Eu am obţinut o estimare de 6 ore şi 32 de minute de SOT (screen on time) prin aplicaţia AccuBattery şi cred că e un rezultat foarte bun.
Teste sintetice - Antutu, Geekbench 5 şi 3D Mark. Galaxy S20 ULTRA e în top, în toate testele. Lucru confirmat şi în gaming sau folosirea obişnuită, dar e adevărat că sunt destule modele deasupra lui la preţuri semnificativ mai mici.
Sunt multe superlative în acest review începând cu titlul şi pe unii s-ar putea ca asta să-i irite. Nu ştiu care ar fi concluzia cea mai potrivită, un ins pragmatic poate ar spune că preţul de circa 1350 de euro e mare. Pentru unii şi 1000 de lei e mult. Aşa că, pentru cei care îşi permit, Galaxy S20 Ultra e un smartphone spectaculos din toate punctele de vedere.