REVIEW Orange Hiro, un smartphone accesibil, dar elegant, de luat în seamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mereu am fost reticent când vine vorba de telefoanele care poartă sigla operatorilor de la care provin. Totuşi, am acceptat să iau în teste modelul Orange Hiro datorită specificaţiilor tehnice interesante şi a preţului scăzut.

Cei de la Orange au un parteneriat cu Alcatel şi toate smartphone-urile care poate brandul Orange sunt produse de chinezi. Hiro nu este o excepţie de la această regulă. Totuşi, telefonul s-a dovedit a fi o surpriză plăcută.

Design

Designul Orange Hiro este unul aproape premium. Smartphone-ul este subţire, uşor şi elegant. Carcasa din spate este făcută dintr-un plastic albastru plăcut la atingere, neted dar nu lucios. Faptul că această carcasă nu se poate scoate îi conferă telefonului rigiditate şi utilizatorului siguranţă.

Camera foto principală este puţin cam prea ieşită în relief peste gustul meu, însă acest lucru nu afctează designul. Difuzorul este situat în colţul din stânga jos, iar lângă el observăm logo-ul Orange.

Pe marginea dreaptă sunt poziţionate sloturile pentru cartela micro-sim şi pentru cardul microSD. Pe marginea de sus avem mufa jack pentru căşti şi, în colţul din stânga (destul de incomodă poziţionare) butonul de power).  În dreapta găsim butoanele pentru volum, iar slotul pentru cablul microUSB este poziţionat la bază.

Ecranul este înconjurat de un bezel negru şi central găsim difuzorul pentru apeluri, lângă camera foto frontală.  

Aspectul telefonului este foarte plăcut şi se acesta oferă o senzaţie plăcută la atingere. Poziţionarea butoanelor este cam anevoioasă, dar dimensiunile reduse fac posibilă accesarea lor fără mari probleme.

image

Hardware

Configuraţia Hiro nu este de top, însă este decentă pentru smartphone la un preţ atât de mic. Ce are înăuntru? Un procesor dual-core Cortex A7 la frecvenţă de 1,3Ghz, 512MB memorie RAM şi 4GB spaţiu de stocare (extensibil prin card microSD). Ecranul este unul IPS cu rezoluţie 480x854. Smartphone-ul este dotat cu două camere foto, una principală de 5MP şi una frontală de 0,3MP. Bateria este de 1.700 de miliamperi.

Performanţă

Dotările lui Hiro sunt slabe pe hârtie, însă utilizatorul obişnuit care caută un prim smartphone decent nu îşi va da seama de acest lucru. Terminalul se descurcă bine în majoritatea aplicaţiilor şi browsingul se face rapid. Touşi, dacă uităm câteva aplicaţii deschise simultan, deja începem să observăm o mărire a timpilor de răspuns. Clipurile video rulează fără probleme, la fel şi joculeţele casual, precum Angry Birds sau Temple Run 2. Totuşi, jocurile mai solicitante nu vor putea fi rulate.

Autonomie

Am fost plăcut suprins de timpul de utilizare al smartphone-ului. Cu luminozitatea setată la automat şi cu o conexiune la Internet activă toată ziua (WiFi/3G alternativ), Hiro poate fi folosit fără probleme pe parcursul unei zile întregi, chiar dacă este „butonat“ toată ziua. Eu am ajuns cu el chiar şi până a doua zi, şi primeşte un mare plus din partea mea, mai ales pentru că este un telefon atât de subţire.

image

Display

Rezoluţia display-ului este mică, însă acest lucru aproape că nu se observă. Ecranul are dimensiunea de 4,3 inch, aşa că densitatea pixelilor este decentă. Luminozitatea este mare şi unghiurile de vizualizare sunt foarte bune, iar panelul afişează culori foarte aprinse, lucru pe care eu îl apreciez.

Ca bonus, menţionez că ecranul a primit tratament oleofobic, iar asta înseamnă că amprentele dispar ca prin minune. Acest lucru este rareori întâlnit pe terminalele low-to-mid range.

Conectivitate

Nimic special la acest capitol. Avem WiFi, Bluetooth, GPS şi 3G. Viteza de navigare prin 3G este foarte bună, la fel şi cea prin WiFi, iar GPS-ul este precis. Avem, de asemenea, un receptor FM, dacă vrem să ascultăm posturile de radio preferate.

Cameră foto şi sunet

Camera foto este slabă. Fotografiile făcute în condiţii de lumină puternică sunt sub-saturate, iar cele făcute la lumină mai slabă sunt pline de zgomot. Lipsa stabilizatorului se simte în orice situaţie. Să nu credeţi că fotografiile nu sunt bune nici pentru reţelele sociale. Cu un minum de editare, obţinem fotografii decente, însă majoritatea utilizatorilor postează direct de pe telefon. Activarea modului HDR ajută, însă telefonul trebuie ţinut nemişcat pentru a oferi rezultate bune.

image

Software

Smartphone-ul rulează Android Jelly Bean, versiunea 4.2.1, peste care cei de la Orange au aplicat o interfaţă proprie. Orange Hiro vine cu o mulţime de bloatware preinstalat. Găsim toată suita de programe portocalii: Gesturi, Contul tău Orange, Fotbal Info, Deezer, Daily Motion, Orange Cloud şi Orange TV. Aceste programe nu deranjează cu nimic, iar Deezerul l-am folosit constant, însă mi-ar plăcea să am opţiunea de a le dezinstala dacă nu le folosesc.

Preţ şi disponibilitate

Orange Hiro este disponibil la Orange începând de la preţul de 0 euro, cu abonamentul Cangur 18. Terminalul poate fi achiziţionat şi fără abonament la preţul de 125 de euro.

Plusuri

  • Performanţă decentă
  • Autonomie mare
  • Design excelent
  • Preţ foarte bun


Minusuri

  • Camera foto mediocră
  • Rezoluţia mică a ecranului


Concluzie

Orange Hiro este un telefon de luat în seamă pentru cei care vor un prim smartphone, sau chiar pentru cei care vor să şi-l înlocuiască pe cel vechi. 

Cu toate că performanţa lui nu este foarte mare, Hiro se descurcă de minune cu sarcini precum browsingul şi navigatul reţelelor sociale şi acest lucru contează. Designul elegant mă face să uit că este un telefon „de operator“ şi mi l-aş cumpăra cu siguranţă. 

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite