REVIEW Nokia Lumia 520, telefonul care poate pava calea pentru succesul Nokia şi Windows Phone 8

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nokia Lumia 520 este un smartphone entry-level ce rulează pe sistemul de operare creat de smartphone-uri. Cu toate că dotările nu sunt de top, Lumia 520 beneficiază de un OS foarte bine optimizat care îl transformă într-un adversar de temut pentru „androizii“ ieftini.

Terminalul reprezintă şansa finlandezilor de la Nokia de a se redresa din punct de vedere financiar şi, alături de feature phone-ul Asha 501, ar putea creşte prezenţa pe piaţă a telefoanelor produse de această companie.

Totuşi, Nokia nu este singura companie care are de câştigat de pe urma Lumia 520. Sistemul de operare Windows Phone de la Microsoft ar putea deveni mult mai popular mulţumită acestui terminal. Eu l-am testat timp de o săptămână şi sunt pregătit să vă povestesc de ce cred cu adevărat în succesul acestui telefon.

Design

Cei de la Nokia s-au detaşat de restul pieţei de smartphone-uri (şi se pare că au setat chiar şi un trend în această privinţă) şi oferă telefoane îmbrăcate în carcase colorate, care atrag priviri. Lumia 520 nu diferă din acest punct de vedere. Smartphone-ul vine în cinci versiuni de culoare: galben, cyan, roşu alb şi negru. Eu m-am jucat cu modelul pe roşu.  

image

Carcasa de pe spate este făcută dintr-un plastic cauciucat şi, spre deosebire de alte terminale Lumia, aceasta este detaşabilă. Utilizatorii pot să-şi cumpere separat carcase de altă culoare, lucru care îi poate atrage pe tineri. Carcasa este uşor bombată iar colţurile sunt uşor ascuţite. În rest, marginile sunt perfect drepte. Unii s-au declarat nemulţumiţi de aspectul telefonului, însă eu am apreciat designul minimalist şi senzaţia pe care o oferă.

Atunci când este strâns în mână, ne dăm seama că ţinem un telefon cu carcasă detaşabilă, dar plasticul cauciucat compensează pentru acest fapt, dând senzaţia de siguranţă.

Butoanele sunt negre şi sunt situate pe marginea dreaptă a telefonului. Astfel, avem un buton de tip „rocker“ pentru volum, butonul de power şi butonul dedicat camerei foto. Camera este situată central iar difuzorul este în partea de jos a terminalului, spre dreapta. Per total, Lumia 520 este un amestec de eleganţă, minimalism şi (din lipsa unui cuvând mai bun) tinereţe.

Hardware

După cum ziceam şi mai sus, dotările nu sunt de top. Astfel, sub ecranul IPS de patru inci, cu rezoluţie 480x800, găsim un procesor Qualcomm MSM8227 cu două nuclee cu o frecvenţă de 1Ghz. Memoria internă este de numai 512MB RAM, iar spaţiul de stocare este de 8GB şi poate fi extins prin card microSD de maximum 64GB. Grafica este procesată de un chip Adreno 305, iar bateria este una de 1430mAh. Lumia 520 are o singură cameră foto, fără bliţ, de 5 megapixeli.

image

Performanţă

Aţi putea spune că dotările Nokia Lumia 520 sunt depăşite. Totuşi, înainte să vă trageţi concluzii pripite, vă reamintesc că sistemul Windows Phone 8 este unul dintre cele mai stabile şi finaldezii l-au optimizat la maximum pentru a rula perfect pe hardware-ul din telefon.

Astfel, experienţa oferită de Lumia 520 este superioară celei oferite de smartphone-urile entry-level cu Android. Browsingul este o experienţă plăcută, însă există persoane care nu suportă  browserul Internet Explorer. Din păcate, nu există o alternativă la el. Fiind posesor de Windows Phone (versiunea 7.8, nu 8), m-am descurcat de minune cu browserul, care îşi face treaba bine.

Clipurile video rulează fără probleme şi am jucat chiar şi câteva joculeţe: Angry Birds, Fruit Ninja şi Temple Run, iar acestea sacadează foarte puţin.

Există o anumită întârziere la schimbarea între aplicaţii, mai ales atunci când avem mai mult de trei deschise, dar, per total, performanţa Lumia 520 este impresionantă dacă stăm să ne gândim la hardware-ul din interior.

Display

Display-ul Lumia 520 este unul de tip LCD IPS. Acesta conferă unghiuri de vizualizare crescute, culori vii şi constrast optim. Marea problemă a ecranului de 4 inci este rezoluţia scăzut, de 800x480. Asta conferă o densitate a pixelilor de 233ppi.

Totuşi, mulţumită designului interfeţei Windows Phone 8, acest aspect nu deranjează foarte mult, deoarece tile-urile nu sunt pixelate. Şi textul este uşor de citit.

Sticla lucioasă ce acoperă display-ul reflectă cam mult lumina, însă telefonul poate fi operat chiar şi în condiţii de lumină puternică.

image

Autonomie  

Bateria de 1430mAh oră care alimentează terminalul Lumia 520 îşi face treaba cu brio. Smartphone-ul cu Windows Phone 8 rezistă la o zi întreagă de folosire, cu luminozitatea la maximum, browsing prin WiFi şi 3G, notificări pornite, şi câteva minute petrecute în apeluri.

Dacă setăm luminozitatea pe automat, telefonul rezistă chiar şi o zi jumătate, iar renunţarea la 3G în favoarea WiFi-ului ne aduce chiar două zile de folosire.

Sunet

La capitolul sunet nu sunt foarte multe de zis. Difuzorul este suficient de puternic şi sunetul este clar, însă se simte lipsa unui sistem de sunet stereo.

În pachet găsim şi un set handsfree de la Nokia, care scoate un sunet decent, însă fără prea mult bass.

Camera foto

Senzorul de cinci megapixeli dezamăgeşte. În afara fapului că nu este dotat cu bliţ, acesta scoate fotografii suprasaturate, uneori neclare. Stabilizarea este inexistentă, iar la lumină scăzută, fotografiile sunt de nefolosit.

Filmarea se face la rezoluţie 720p, însă nici aici nu putem vorbi de calitate mare.

Conectivitate

Nokia Lumia 520 nu iese cu nimic în evidenţă la capitolul conectivitate, însă are tot ce-i trebuie. Telefonul funcţionează cu o cartelă microSIM şi dispune de un slot pentru card microSD. Încărcarea şi transferul de date se face printr-un port microUSB şi există şi o mufă jack pentru căşti.

Smartphone-ul dispune de conectivitate 3G, WiFi, Bluetooth 3.0 şi GPS, cu suport A-GPS şi GLONASS. GPS-ul este precis şi WiFi-ul este rapid.

image

Software

Faptul că rulează Windows Phone 8 este atât cel mai mare avantaj, cât şi cel mai mare dezavantaj al Lumia 520. Performanţa are de câştigat de pe urma sistemului de operare, însă acesta încă are câteva lipsuri când vine vorba de aplicaţii.

Totuşi, terminalele cu Windows Phone 8 sunt perfecte pentru cei care vor un prim smartphone sau pentru cei care s-au plictisit de instabilitatea terminalelor ieftine cu Android. 

Când vine vorba de aplicaţii, amintim de suita Office, inclusă de Microsoft în toate terminalele cu WP8, dar şi suita HERE, creată de Nokia (HERE Maps şi HERE Drive fiind fostele Nokia Maps şi Nokia Drive). Mai avem şi un software care permite realizarea de imagini în modul panorama şi unul numit Smart Shoot care face mai multe fotografii odată, pentru a-i permite utilizatorului să aleagă cea mai bună poză sau să modifice diverse elemente din fotografie.

Mai există şi aplicaţia Cinemagraph, similară funcţiei „Fotografie animată“ a Samsung Galaxy S4.

Preţ şi disponibilitate

Preţul Lumia 520 este imbatabil. Acest terminal poate fi achizţionat cu preţuri ce încep de la 625 de lei. Echivalentul lui cu Android ar fi LG Optimus L5 II E460. Acesta are aceleaşi dotări ca şi Lumia 520, dar rulează Android Jelly Bean.  Însă, după cum am zis şi mai devreme, smartphone-urile entry-level cu Android se mişcă deseori destul de greu.

Plusuri:

image
image

Foto

image

Preţul scăzut

Design plăcut

Ecran bun

Performanţă surprinzătoare pentru dotări

Autonomie bună

Minusuri 

Cameră foto mediocră

Sunet mono

Lipsa unor aplicaţii din Windows Phone 

L-aş cumpăra?

Sunt posesorul unui terminal ZTE Tania ce rulează pe versiunea mai veche Windows Phone 7.8. Diferenţele dintre această versiune, şi versiunea Windows Phone 8 sunt destul de mari şi pe mine Lumia 520 m-a convins că este cazul să îmi schimb telefonul. În trecut am avut experienţe neplăcute cu terminale low cost cu Android (Samsung Galaxy Mini şi apoi Samsung Galaxy Ace) şi aş opta în mod clar pentru 520.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite