REVIEW Nikon D3300 - Aparatul este nou, dar noutăţile semnificative lipsesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria DSLR-urilor nu se simte prea bine acum. Nu se mai simte bine de câţiva ani, dar tot sunt lansate aparate foarte puţin îmbunătăţite. Am primit şi noi un astfel de model, e vorba de Nikon D3300 cu un nou obiectiv de kit. De criticat sunt multe, dar avem şi de lăudat.

Industria aparatelor foto mirrorless merge foarte bine, oamenii se grăbesc să inoveze, să bage cât mai mulţi „muşchi“ pe aparatele lor sau cât mai mult „creier“. Cert e că se văd diferenţele între, să zicem, modelul de acum doi ani şi cel nou. Ei bine, între DSLR-urilor nu se prea remarcă o diferenţă majoră. Nici aici nu e cazul de aşa ceva. Să fi ajuns ele atât de sus cât să fi venit vremea rafinărilor? Se prea poate. Azi, avem de prezentat un review pentru Nikon D3300.

Hardware şi alte specificaţii

Acest aparat e pentru amatori şi semi-profesioniştii care din cine ştie ce motiv doresc un astfel de model mai ieftin, mai uşor sau mai mic. Ei bine, are şi funcţii pentru cei avansaţi, dar nu atât de numeroase, are în schimb diverse moduri pe care un amator să le folosească cu plăcere şi cu bine. Nikon D3300 are, în primul rând, un senzor de 24 de megapixeli acompaniat de un procesor de imagine Expeed 4. Adică ce se mai poate mai bine de la Nikon fără să începi să amanetezi organe pentru a-ţi permite.

Apoi, are un ecran fix netactil de 3 inci şi o rezoluţie de 921.000 pixeli, ceea ce îl aduce pe acelaşi nivel cu aparate mai scumpe pe care Nikon le-a lansat în urmă cu unul sau doi ani. Aparatul cântăreşte aproximativ 460 de grame cu baterie şi card, iar dacă îi adaugi un obiectiv, îi mai adaugi şi ceva greutate.

image

Aparatul produce poze în format JPG sau NEF (formatul raw de la Nikon), iar videoclipurile sunt realizate în format MOV la rezoluţie full HD, maximum. Valoarea ISO urcă până la 12.800, iar asta este o veste foarte bună, iar maximum ajunge la 25.600. Mai mult, acestea pot fi transferate către sau realizate cu telefonul, prin WiFi. Numai că modulul WiFi nu este integrat, ci trebuie cumpărat separat (e modului WU-1a).

Mai adaug aici obiectivul de kit. Este unul nou de la Nikon, tot 18-55mm, cu aceleaşi deschideri de 3.5 şi 5.6 la distanţele focale extreme. Interesant la acest obiectiv, pe lângă noul sistem de stabilizare, este faptul că ocupă mai puţin spaţiu. Dacă umbli cu mai mult de un obiectiv - care, de regulă, e pe aparat - atunci îl vei găsi potrivit de aruncat în geantă sau chiar în buzunar. Totuşi, mai există un alt mare beneficiu: inelul de focalizare. Acum, Nikon l-a izolat de restul obiectivului şi e mult mai fin, mai uşor de folosit. Este clar un plus.

Preţuri: Nikon D3300 + obiectiv costă aproape 3.000 de lei la eMAG şi mai sunt câteva promoţii şi pachete disponibile. Obiectivul nou costă aproape 1.000 de lei, fără aparat.

Ergonomie şi design

Nikon D3300, după cum am spus, nu este radical schimbat. Probabil că aşa vor muri DSLR-urilor, cu acest aspect. Totuşi, în trei generaţii de seria D3xxx, Nikon a reuşit să aducă schimbări esenţiale, cum ar fi grip-ul. Este mult mai bun la acest ultim model. De asemenea, au adus interfaţa de pe Nikon D5200 pe acest model, este mult mai uşor, ca amator, să înţelegi ce schimbări faci.

În rest, aparatul este relativ mic, relativ uşor şi destul de DSLR entry-level. Este disponibil în trei nuanţe de culoare, dacă asta te-a influenţat vreodată în alegerea unui aparat foto. La eMAG este disponibil pe negru în prezent.

image

Calitatea fotografiilor şi videoclipurilor

Eu deţin un Nikon, modelul D5200, astfel că am comparat pozele produse cu ale aparatului personal. Sunt cum te-ai aştepta, decente. Este un DSLR care nu o mai dă în bară la acest capitol, are tot felul de moduri şi sunt foarte interesante, dar nu sunt atât de noi, le ştiu pe foarte multe dintre ele încă de pe Nikon D5100 şi are deja peste doi ani.

Nu e nimic de reproşat la acest capitol, iar dacă vrei să te joci mai mult cu imaginile în post-procesare alegi formatul raw. Dacă eşti preocupat de fotografiere în rafală, trebuie să ştii că Nikon D3300 poate realiza până la 5 poze într-o secundă. Iar senzorul de 24 megapixeli nu mai are filtru low-pass care duce la o claritate mai mare. Asta dacă stai să cercetezi fiecare pixel.

Ce nu mi-a plăcut mie când a venit vorba de fotografii, a fost sistemul de focalizare. Este în 11 puncte, asta deşi pe modele mai vechi şi mai scumpe la vremea lor au fost introduse altele mai bune. Găsesc că Nikon l-a schilodit fără motiv aici. Desigur, am putea crede că aşa mai vinde şi din modelele mai scumpe, dar cel care ar alege un D3300 probabil că n-ar vrea un D7100, acesta din urmă fiind mai mare, mai greu, mai scump şi oferă mai mult control pentru cei care ştiu cum să îl folosească.

Per total, e un senzor bun, un procesor de imagine dovedit ca fiind eficient şi cei care vor alege Nikon D3300 nu vor fi dezamăgiţi de ceea ce obţin. Mai ales dacă învaţă şi câteva tehnici fotografice pentru a profita mai mult de potenţialul aparatului.

Mostre foto din Nikon D3300 (click pentru mai multe imagini)

image
image
image

Calitatea videoclipurilor

Nu vei fi Spielberg cu acest aparat. Nu vei fi nici un documentarist care să se bage printre oameni şi să filmeze un protest cap-coadă, apoi să îţi permiţi tot felul de artificii post-procesare. Nu, e un aparat foto care filmează full HD pentru oamenii care nu cer mai mult decât o focalizare bună uneori. Nimic dezamăgitor aici, îşi face treaba şi full HD e cea mai bună rezoluţie a momentului.

Încă nu poţi schimba deschiderea în timp ce filmezi, dar poţi face asta cu viteza de declanşare sau cu valoarea ISO. De asemenea, nu oferă foarte mult control asupra videoclipului în timp ce îl realizezi. Nikon neglijează cu brio acest capitol aparat cu aparat, în contrast cu ce face Sony sau ce face Panasonic în acest domeniu. Totuşi, probabil că publicul ţintă nici n-ar fi interesat de un control mai mare.

Este un DSLR entry-level care pe lângă mai şi filmează şi aşa ar trebui să-l vezi. Îmi plac culorile pe care Nikon le produce în videoclipurile, îmi place mai ales când montezi un obiectiv cu deschidere foarte mare (am încercat un 50mm cu f/1.8), dar asta nu scoate acest aparat din gama ieftină şi nici nu-i pune materialele video produse pe un piedestal.

Videoclip realizat cu obiectivul Nikon 50mm f/1.8

Atât foto, cât şi video, acest aparat este pentru acei oameni care nu vor să se complice cu prea multe setări, prea multe dotări, ci vor să imortalizeze ceva, să prindă un moment dintr-o vacanţă sau din viaţa copilului, soţiei sau familiei per total.

Plusuri

  • Mic, uşor şi cu un grip bun
  • Valoare ISO ridicată (până la 12.800)
  • Autonomie foarte bună

Minusuri

  • Modulul WiFi trebuie cumpărat separat
  • Nu se poate schimba deschiderea diafragmei în timp ce filmezi
  • Preţ puţin cam mare comparativ cu alternativele

 

Concluzie: încă un an, încă o lansare

Nikon D3300 este un aparat foto entry-level şi nu încearcă să fie mai mult decât atât. Încă nu are modul WiFi încorporat, încă nu are ecran tactil sau măcar mobil, încă nu aduce nimic răsunător. Nikon, şi alţi doi-trei producători, încă încearcă mult să scoată bani din DSLR-uri. E alegerea lor, dar la cum se prezintă în ultimii ani, n-au nimic cu care să impresioneze.

Mi-aş cumpăra Nikon D3300? Niciodată, ştiind ce ştiu despre aparatele foto. Dar dacă aş fi amator? Probabil că aş fi circumspect cu privire la preţ. E cam mare. Poate aş cere mai multe detalii, aş întreba mai mulţi oameni. Pentru mine n-ar fi o decizie din prima, un „da“ direct. Poate pentru alţii va fi. Aceia trebuie să ştie că vor primi un aparat care îşi face treaba, poze şi video, dar contează şi dacă nevoile lor merită această investiţie de circa 3.000 de lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite