REVIEW iPhone 5S, partea a 3-a - cu subiectivism, din perspectiva unui om care nu a încercat niciodată un iPhone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redacţia Tech Adevărul a petrecut câteva zile în compania celui mai râvnit smartphone de pe planetă. iPhone 5S ne-a uimit din câteva puncte de vedere, însă la unele capitole nu ne-a impresionat. Urmăriţi-ne săptămâna aceasta pentru a afla care sunt punctele forte al telefonului produs de Apple şi ce ar mai merge schimbat la el.

Review-ul de astăzi va fi unul mai special. Voi spune ce impresie mi-a lăsat iPhone 5S (şi iOS7) din perspectiva unui om care nu a avut niciodată un iPhone şi nici nu a umblat mai mult de cinci minute cu sistemul de operare creat de Apple. Să nu vă aşteptaţi la obiectivitate.

Înainte de a începe, câteva „confesiuni“:

  • folosesc un smartphone ZTE Tania, care rulează pe platforma Windows 7.8.
  • Prefer sistemul Microsoft în faţa celui de la Google, cu o singură excepţie: îmi place foarte mult interfaţa Sense, cu ecran Blinkfeed de pe ultimele modele HTC.
  • Telefonul meu are un ecran de 4,3 inci, însă consider că dimensiunea optimă a ecranului este de 4,5 inci.

Deci, ce părere am despre iPhone 5S şi iOS 7? Să începem cu...

Prima atingere

Când am luat iPhone 5S în mână mi s-a părut un telefon mult prea mic. Cu toate astea, i-am apreciat robusteţea şi senzaţia pe care mi-a oferit-o. Aveam în mână nu orice iPhone, ci ultimul iPhone, iPhone-ul pentru care mii de oameni au stat zile (chiar săptămâni) la cozi interminabile.

Totuşi, visul frumos a început să se spulbere în momentul în care, după prima aprindere, am fost nevoit să trec prin câteva pagini de ”literatură” juridică, să-mi fac un cont nou pentru a putea accesa App Store-ul (şi să găsesc o parolă absurdă pe care sistemul să mi-o considere suficient de sigură - majusculă la început, destule litere şi o cifră în interior), după care a fost nevoie să-mi înregistrez amprenta (procedeu despre care vă voi povesti mâine).

Până am ajuns la ecranul principal şi am devenit un utilizator ”legitim” de iOS au trecut aproximativ zece minute. (nu poţi să-ţi faci cont decât dacă ai o conexiune Wi-Fi sau prin iTunes - trebuie să ai cartelă SIM în telefon pentru a face acest lucru). În condiţiile în care pe Android, toţi paşii ar fi fost trecuţi în numai două minute. Pe Windows Phone trebuie doar să introduci adresa de e-mail de Outlook.

iOS 7 îţi fură privirea şi te face să te gândeşti la o anumită perioadă din istoria SUA în care substanţele psihedelice erau pe limbile tuturor

Designul sistemului de operare şi al telefonului

iOS 7 este copilul de suflet al lui Jony Ive. Designerul de produs al Apple - responsabil pentru aspectul telefoanelor şi al PC-urilor - a fost desemnat de companie să aducă sistemul de operare la standardele moderne. Ce înseamnă asta? Un design plat, similar celui folosit de Google sau de Microsoft, un design care renunţă la încercarea de a imita materialele naturale - precum pielea sau piatra. Rezultatul? O experienţă aproape psihedelică, ameţitoare, la limita între artă pop şi kitsch.

iOS 7 îţi fură privirea şi te face să te gândeşti la o anumită perioadă din istoria SUA în care substanţele psihedelice erau pe limbile tuturor. Dar, ca şi în cazul substanţelor respective, nu toată lumea va avea parte de un „trip“ plăcut când vine vorba de iOS 7. În cazul meu efectele adverse au fost următoarele: senzaţia că am mâncat prea multe dulciuri şi o nevoie bizară de a mă îmbrăca în culori neon şi de mă duce la petreceri rave.

Lăsând gluma la o parte, în ciuda aspectului uşor învechit, preferam versiunile mai vechi ale iOS deoarece aveau o eleganţă aparte. Se îmbinau foarte bine atât cu aerul exclusivist al smartphone-ului Apple, cât şi cu designul acestuia. Pentru mine, iOS 7 este o combinaţie ciudată de ”made in China” şi ”California vintage”. Nu îl urăsc, dar prefer mult mai mult aspectul sistemului Windows Phone.

Să trecem la telefon. iPhone 5S este, în mare parte, un iPhone 5 îmbrăcat în ”gri spaţial” sau, în cazul unora, în champagne gold. Este un telefon frumos, elegant, care se asortează bine cu un pix scump şi şade bine în buzunarul portierei unui Mercedes.

Ce mi-a displăcut însă a fost ecranul de foarte mici dimensiuni. Un display cu diagonala de 4 inci este un adevărat chin pentru un om care şi-a petrecut o săptămână cu Sony Xperia Z Ultra. Lasand la o parte aceasta comparatie deplasată, sunt de părere că Apple ar trebui să tindă spre 4.5 inci. Au fost momente în care încercam să scriu mesaje şi apăsam pe bezel când încercam să apăs pe litera P. În plus, degeaba ai puterea de procesare grafică a unei console, dacă trebuie să urmăreşti toate detalii extraordinare ale jocurilor de la o distanţă de 10 centimetri pentru a le vedea.

Aplicaţii, magazin de aplicaţii şi setări

Aplicaţiile de iPhone mi-au plăcut mai mult din punct de vedere al designului decât cele de pe Android sau Windows Phone. Facebook-ul arată mai bine, Instagramul este net superior şi browser-ul Safari mi s-a părut bunicel - chiar mai bun decât Chrome la aspect.

AppStore-ul are un design simplist şi este destul de uşor de navigat prin el, însă îl prefer pe cel de la Google care are un aspect mai modern.

Marele minus al iOS îl reprezintă setările. Am apreciat centrul de notificări şi panoul de control, însă după câteva minute de folosire m-am izbit de prima problemă. Nu găseam de unde să dezactivez traficul de date 3G - mă aşteptam la un buton sau la o scurtătură. În cele din urmă am intrat în Setări şi l-am descoperit pe nenorocit.

Apoi, am reuşit, din greşeală, să activez modul de folosire pentru persoanele care stau prost cu vederea. La trei apăsări ale butonului de Home, iOS 7 începe să-ţi reproducă verbal orice acţiune pe care o faci. Telefonul vorbeşte cu tine, ţipând ”Safari”, ”Camera” etc. Pentru a naviga prin meniu şi a ajunge la setări, trebuie să folosim nu un deget, ci trei simultan. Rezolvarea am găsit-o pe internet, însă momentele de frustrare au fost destule.

Sincronizarea cu iTunes a fost şi asta un adevărat chin. Nu, Apple, utilizatorii obişnuiţi nu vor să fie nevoiţi să deschidă un program care uneori le blochează PC-ul de fiecare dată când vor să scoată o fotografie de pe telefon, sau să încarce o melodie. Microsoft are aceeaşi problemă, obiligându-i pe posesorii Windows Phone să instaleze Zune. Câh.

<strong><a href="http://www.qwerty.ro/" rel="nofollow">Smartphone-ul iPhone 5S ne-a fost oferit în teste de către magazinul online QWERTY.ro</a></strong>

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Totuşi, mi-aş lua un iPhone 5S? Răspunsul îl veţi afla peste câteva zile. În curând voi scrie despre cititorul de amprente de pe smartphone-ul Apple, dar până atunci puteţi citi primele două părţi ale review-ului:

REVIEW iPhone 5S, partea 1 – camera foto: Filmarea la „ralanti“ simţul artistic ţi-l va trezi

Redacţia Tech Adevărul a petrecut câteva zile în compania celui mai râvnit smartphone de pe planetă. iPhone 5S ne-a uimit din câteva puncte de vedere, însă la unele capitole nu ne-a impresionat. Urmăriţi-ne săptămâna aceasta pentru a afla care sunt punctele forte al telefonului produs de Apple şi ce ar mai merge schimbat la el.

REVIEW iPhone 5S, partea a 2-a – performanţă şi autonomie: telefonu-i iute foc, dar aplicaţiile nu profită de el deloc

Redacţia Tech Adevărul a petrecut câteva zile în compania celui mai râvnit smartphone de pe planetă. iPhone 5S ne-a uimit din câteva puncte de vedere, însă la unele capitole nu ne-a impresionat. Urmăriţi-ne săptămâna aceasta pentru a afla care sunt punctele forte al telefonului produs de Apple şi ce ar mai merge schimbat la el.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite