Prima cameră video era o carabină care „trăgea“ cu 12 cadre pe secundă
0În prezent, camerele trebuie să filmeze full HD şi să stabilizeze cât mai bine imaginea. În urmă cu peste 100 de ani, însă, situaţia stătea cu totul altfel şi regizorii de atunci păreau mai degrabă oameni înarmaţi, decât artişti gata să surprindă lumea pe peliculă.
Dacă pentru a realiza o poză, în vremurile de început ale fotografiei, trebuia doar să ţii aparatul nemişcat, să asiguri lumină suficientă şi apoi să ai grijă la developare, cu filmatul situaţia stătea puţin altfel. Prima cameră video portabilă din lume a fost creată de Étienne-Jules Marey dintr-o carabină şi înregistra imagini cu o frecvenţă de 12 cadre pe secundă, scrie PetaPixel.
Această cameră nu filma nici HD, nu filma nici în slow motion, dar a fost pionierul pentru o întreagă industrie. Sugestiv a fost denumită „carabina fotografică" şi a debutat în 1882. Creatorul a gândit-o pentru a face poze păsărilor în zbor. Cele 12 cadre pe secundă erau surprinse pe o placă circulară din gelatină. El a vrut să studieze astfel zborul păsărilor, dar şi insectele şi chiar oamenii.
Cum realiza fotografiile? El alinia ţeava armei cu obiectul pe care îl dorea imortalizat, ajusta lungimea acesteia pentru a focaliza corespunzător şi apoi, la propriu, trăgea 12 expuneri. Şi date fiind greutatea şi dimensiunea reduse ale carabinei, el putea urmări subiectul. Astfel, a inventat alt procedeu din cinematografie, şi anume panning-ul.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.