Planeta va fi albastră: în 2020, vom fi toţi pe Facebook şi nici măcar nu vom şti asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zuckerberg a fondat în 2004 Facebook. Până în 2020, ar putea fi singurul Internet. FOTO Silicon Beat
Zuckerberg a fondat în 2004 Facebook. Până în 2020, ar putea fi singurul Internet. FOTO Silicon Beat

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, vrea planeta pe Internet până în 2020. Este un plan mare, îndrăzneţ, dar adevăratul plan e că am putea fi toţi pe Facebook şi nici măcar nu vom conştientiza.

Planeta este acum de două feluri. Sunt cei pe Internet şi ceilalţi. Mark Zuckerberg şi Bill Gates au anunţat recent că îşi unesc eforturile pentru a asigura un acces universal la Internet. Vor ca toţi oamenii din lume să aibă acces până în anul 2020. Mai sunt patru ani şi câteva luni până atunci şi sunt câteva miliarde de adus online, dar ambii sunt fondatori de companii imense.

Zuckerberg şi Gates sunt miliardari, unii dintre cei mai mari din tech, iar fondatorul Facebook derulează deja iniţiativa Internet.org prin care vrea să conecteze cât mai mulţi oameni la servicii universale ale Internetului. Tocmai de aceea, tot recent, Internet.org a fost redenumit în Free Basics by Facebook (trad.: Necesităţi gratuite), conform Firstpost. Internetul a devenit o necesitate, nu chiar ca mâncarea, dar este o necesitate, iar marile corporaţii vor să se asigure că ele sunt "furnizorul". 

Mii de miliarde anual pentru a ne muta online

Oficialii ONU estimează că jumătate din populaţia lumii nu are un acces garantat la Internet, în această categorie intrând în special femeile şi tinerele, a căror educaţie este vitală pentru dezvoltarea societăţii, conform Mediafax. "Când oamenii au acces la instrumentele şi la cunoştinţele furnizate de Internet, au acces la oportunităţile care ne fac viaţa mai bună", sustin într-o declaraţie comună Gates şi Zuckerberg. "Internetul aparţine tuturor. Ar trebui să fie accesibil tuturor oamenilor".

Zuckerberg a mai spus şi pe Facebook, pe contul său, că circa patru miliarde de oameni n-au o voce online, citând un studiu potrivit căruia din fiecare zece persoane conectate la Internet, una reuşeşte să scape de sărăcie. Oamenii îşi depăşesc, prin cunoştinţele online, starea şi îşi lărgesc orizonturile de înţelegere şi cunoaştere, asta e cert. 

Semnatarii declaraţiei comune privind asigurarea unui acces universal la Internet nu au precizat ce sume vor dona. Totuşi, reprezentanţii ONU au spus că este necesară o sumă de 3.500 până la 5.000 de miliarde de dolari, pe an, pentru a finanţa cele 17 proiecte universale de dezvoltare durabilă pe care şi le-au stabilit până în 2030. Şi, totuşi, Internetul corporaţiilor este altul decât cel pe care îl înţelegem cu toţii. 

Planeta albastră şi cu "necesităţi gratuite"

"Cred că pe termen lung va fi o oportunitate de business foarte bună să ne concentrăm pe conectarea tuturor" este opinia lui Dave Wehner, director financiar Facebook, pe care am citat-o într-un articol din februarie 2015 publicat pe Playtech. Atunci, un articol de pe Quartz arăta că milioane de oameni folosesc Facebook şi cred că este Internetul.

„Părea că în mintea lor Internetul nu există, doar Facebook există“, a scris Rohan Samarajiva, preşedinte şi director LIRNEasia, drept concluzie la un studiu derulat în Indonezia cu privire la impactul avut de Facebook. La o astfel de concluzie a ajuns şi Christoph Stork, în Africa, care a observat că sunt mai mulţi oameni care spun că au folosit Facebook decât cei care au spus că au folosit Internetul (Facebook neputând exista fără Internet, desigur).

"Acestea sunt chestiuni cât se poate de serioase. Vorbim despre o platformă proprie. Nu este Internetul deschis aşa cum îl ştim şi ne este util. Poate le va prezenta conceptul de Internet oamenilor. În definitivi, ei sunt deja pe Internet. Însă nu ştiu asta încă", a completat Rohan Samarajiva.

image

Odată cu această confuzie în rândul utilizatorilor din ţările africane şi asiatice, Facebook a început încă din 2013 să-şi promoveze programul prin care vrea să conecteze Africa la Internet. În fapt, conexiunea s-ar face neapărat prin reţeaua socială. Datele privind rata de penetrare a Internetului vin prin organisme internaţionale, pe când cele despre Facebook vin de la companie direct. Totuşi, acestea din urmă sunt viciate de multitudinea de dispozitive folosite de oameni, iar cele dintâi sunt, de regulă, vechi de cel puţin un an.

Quartz a realizat propriul studiu cu privire la cei care folosesc Facebook şi Internet. În Indonezia şi Nigeria, acolo unde a fost observată confuzia, oamenii au spus, în medie, că folosesc mai mult Internetul decât Facebook. Totuşi, aproximativ 10% din respondenţi din fiecare ţară au spus că folosesc doar Facebook. Baza de utilizatori chestionaţi a fost de 500, dar extrapolând rezultatele la cei 1,4 miliarde de utilizatori ai Facebook, se ajunge la câteva milioane, cel puţin.

image

Sheryl Sandberg, directorul de operaţiuni al Facebook, se poate să fi oferit cel mai bun răspuns cu privire la această confuzie. „Facebook este cel mai puternic motiv pentru care oamenii îşi cumpără telefoane (mai bune), mai ales în ţările în curs de dezvoltare. Oamenii intră în magazine şi spun «vreau Facebook»“, a afirmat Sandberg.

Declaraţia ei este completată de datele Opera Mediaworks, compania care dezvoltă şi browser-ul Opera. În Africa de Sud şi Nigeria, cele mai mari două economii de pe continentul african, 65%, respectiv 60% din afişările web sunt generate pe reţelele sociale (a se citi: Facebook). Motoarele de căutare, situate pe locul doi, sunt abia la 10%.


Menţiune Titlul este exagerat, nu vom putea fi toţi pe Facebook, pentru că mai sunt corporaţii care vor parte din "tortul" bunăstării Internetului. Vom fi însă pe Internet tot mai mulţi, ceea ce nu poate dăuna planetei, evoluţiei omului şi, mai ales, educaţiei globale. Atât timp cât n-ajungem într-un monopol, lumea va fi mai bună online.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite