Philips 272E1, monitor pentru gaming competitiv şi activităţi home&office [TECH REVIEW]
0
Philips 272E1 este un monitor suplu de gaming, de 27 de inci, rezoluţie Full HD şi rată de refresh de 144Hz, care mi se pare excelent pentru jocurile de tip multiplayer.
Cutia monitorului este foarte voluminoasă, dar relativ uşoară. Monitorul se asamblează simplu, având nevoie doar de prinderea tălpii pe picior cu un şurub fix dedicat.
Monitorul e negru cu o greutate de 5.52 Kg şi dimensiunile L 613 mm x L 224 mm x Î 545 mm; este încadrat în clasa energetică F cu un consum mediu de 25 kWh, calculat la 1000 de ore de funcţionare.
O să observi de la început cât de uşor şi de subţire e Philips 272E1GAEZ/00. Talpa şi piciorul monitorului au un aspect plăcut, metalic, ecranul se deplasează pe verticală, în sus şi în jos maximum 10 cm şi se înclină uşor, între -5° + 20°. Piciorul monitorului are în partea din spate jos un sistem simplu de prindere a cablurilor.
Vezi în clipul video partea de unboxing a monitorului Philips 272E1.
Dimensiunile, designul ergonomic şi aspectul elegant îl recomandă şi pentru activităţi de birou. Da, nu e doar pentru gaming se pretează şi pentru entertainment sau muncă (Home & Office).
Philips 272E1 are rezoluţie Full HD (1920x1080), format 16:9 . Panoul e un LED tip VA (vertical alignment) cu unghiuri de vizualizare largi (178°/178°), timp de răspuns de 1 ms (MPRT) / 4ms (GtG), luminozitate de 350 niţi, FreeSync Premium şi FlickerFree.
Pe partea de porturi avem 1 x HDMI,1 x DispalyPort, 1 x Audio out (jack 3.5 mm) şi mufa de încărcare.
În colajul următor detalii cu porturile disponibile, sistemul de prindere al cablurilor şi detaliu cu piciorul monitorului

Butoanele monitorului sunt aşezate clasic în colţul din dreapta jos, în număr de 5. Din meniurile monitorului am remarcat
- modul „FPS” care îmbunătăţeşte zonele întunecate şi-ţi permite să distingi mai bine ce vine de acolo;
- modul „Curse auto” sincronizează imaginea cu cel mai rapid timp de răspuns;
- modul „RTS”, (strategie în timp real) dispune de funcţia SmartFrame, care permite evidenţierea anumitor zone şi reglarea dimensiunilor şi a imaginii.
- opţiunile Player 1 şi Player 2 îţi permit sa salvezi setari personalizate pe baza diferitelor jocuri, pentru a obţine cea mai bună performanţă pentru fiecare titlu.

Pe spatele monitorului, central sus apare marca Philips, iar în colţul din dreapta jos, pentru siguranţă, sistem antifurt Kensigton Lock.

De ce spuneam la început că este excelent pentru jocurile multiplayer?
Pentru că permite sicronizarea ratei de refresh ridicate (144 Hz) cu numărul de fps (144 fps dacă hardware-ul sistemului desktop - la care e conectat monitorul poate susţine).
Pasionaţii de jocuri nu folosesc rezoluţii ridicate ale ecranului când joacă multiplayer, pentru că "mănâncă” din numărul de cadre pe secundă (fps). Pentru un shooter competitiv ai nevoie de maximum de cadre pe secundă pe care ţi le poate oferi sistemul pe care joci.
Şi FreeSync Premium, de la AMD, ajută la menţinerea unei rata de refresh mare, unei latenţe scăzute etc. Am jucat preponderent două titluri pe Philips 272E1, Battelfield 2042 şi Halo Infinity. Ecranul mare e un avantaj important, iar timpul de răspuns şi rata de refresh ajută semnificativ.
Am terminat seria a 2-a din Witcher pe el şi aventurile lui Geralt din Rivia au ieşit în evidenţă în mod plăcut, poate şi datorită sunetului neobişnuit de bun pentru un monitor. Nu e cel mai puternic dar cele 2 difuzoare de 3W fac o treabă bună.
Am şi lucrat în toată perioada testării pe Philips 272E1, atunci când foloseam aplicaţii office sau pe site şi am simţit influenţa LowBlue Mode la finalul zilei.
Prezentare monitor şi mostre de sunet.
Ce ar fi de reproşat totuşi lui Philips 272E1? Poate că rezoluţia Full HD e la limită pentru un monitor cu diagonala cu 27 de inci.
În cutie găseşti în afară de monitor: un cablu DisplayPort, un cablu HDMI, cablul alimentare şi manualul de utilizare.
Dincolo de laude şi reproşuri, Philips 272E1, având un preţ de circa 1100 de lei la momentul publicării acestui review, este un monitor modern bun pentru gaming, entertainment şi birou.