Pericolul din social media. Ce sunt trolii și cum te poți feri de ei în spațiul online

0
Publicat:

Trollii au devenit o problemă tot mai întâlnită pe rețelele de socializare. Oficiul pentru Siguranța Online din Australia a realizat un ghid prin care ne arată cum recunoaștem o astfel de persoană și ce măsuri putem să luăm.

Trolling-ul a luat amploare pe rețelele de socializare FOTO Arhivă
Trolling-ul a luat amploare pe rețelele de socializare FOTO Arhivă

Ce este un troll

Un troll este o persoană care postează comentarii online cu scopul de „provoca” oamenii, ceea ce înseamnă că face intenționat comentarii care să ducă la o ceartă sau o reacție emoțională, potrivit esafety.gov.au.

În unele cazuri, aceștia spun lucruri în care nu cred, doar pentru a crea dramă. În alte cazuri, ei nu sunt de acord cu opiniile altei persoane sau grupuri online, așa că încearcă să le discrediteze, să le umilească sau să le pedepsească.

Acest comportament poate include instigarea la ură online, inclusiv prin atacuri personale care vizează pe cineva din cauza rasei, culturii, religiei, genului, orientării sexuale sau dizabilității.

Trollul poate încuraja și mentalitatea de „turmă”, îndemnându-i pe alții să se alăture atacului, astfel încât acesta să devină o acumulare.

Postări sub anonimat

Trollii postează adesea sub un nume fals sau anonim, astfel încât pot spune lucruri fără a fi trași la răspundere. Acest lucru le poate da un sentiment de putere și mai puțină prudență decât ar avea dacă ar vorbi cu cineva „în viața reală” sau față în față. Acest lucru face dificilă identificarea celui care a lăsat comentariul sau postarea.

De asemenea, trollii încearcă adesea să minimalizeze impactul comportamentului lor, susținând că oricine este deranjat de postările lor exagerează. Ei pot spune că a fost doar o glumă sau că persoana vizată trebuie să devină mai dură. Acest lucru poate face ca persoana trolată să se simtă și mai rău.

Ce să faci dacă ești victima unui troll

Oficiul pentru Siguranța Online din Australia a publicat un ghid cu câteva măsuri pe care un utilizator le poate lua în cazul în care devine victima unui troll.

Nu hrăni un astfel de comportament

Rezistă tentației de a răspunde, nu este posibil să raționezi cu un troll. Deși poate fi tentant, implicarea într-o ceartă online le oferă exact reacția pe care o doresc, așa că este posibil să intensifice atacul.

Raportează și blochează

Serviciile și platformele online au responsabilitatea de a se asigura că oamenii le pot utiliza în siguranță. Dacă trolling-ul începe să devină dăunător, colectează dovezi. Acestea pot include capturi de ecran sau înregistrări ale comentariilor abuzive.

Apoi poți raporta și bloca trollul în aplicație.

Cere ajutor

Dacă te simți rău din cauza a ceea ce ți se întâmplă online, asigură-te că vorbești despre acest lucru cu cineva în care ai încredere. Poți arăta unui prieten apropiat sau unui membru al familiei aceste informații și le poți cere ajutorul pentru a decide ce să faci dacă ești trolat.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite