Microsoft vrea iar să cumpere Nokia. Sunt două motive simple care arată de ce achiziţia nu se va realiza nici acum
0Microsoft vrea din nou să cumpere Nokia, cel puţin acesta este zvonul zilei. I s-a mai întâmplat să vrea să cumpere compania finlandeză în urmă cu câteva luni, la fel în urmă cu aproximativ un an. De ficare dată probabil că Microsoft nici n-a ştiut că vrea să cumpere ceva.
Când Nokia pare că are probleme, apare un zvon că va fi cumpărată de cineva. Săptămâna aceasta a fost Huawei, în primă fază, al treilea cel mai de succes producător de smartphone-uri din lume, şi mai nou Microsoft. Vrea Microsoft să cumpere Nokia? Nu, dar este un zvon care a adus un plus companiei finlandeze pe bursă, ceea ce nu înseamnă că a fost o acţiune premeditată. Totuşi, există două motive mari pentru care Microsoft n-ar cumpăra Nokia.
- Află şi: Huawei vrea să cumpere Nokia
Un exemplu de achiziţie „Nokia de către Microsoft“ este cea din 2011, când Google a cumpărat pentru 12 miliarde de dolari Motorola. Până atunci, compania a produs telefoane cu Android şi cam atât. Apoi, n-a mai produs nimic notabil, dar se presupune că anul acesta va fi lansat Motorola Moto X Phone.
Numai că Nokia nu este Motorola, nu are doar divizia de smartphone-uri şi gata, are foarte mulţi bani din pieţele emergente în care vinde atât smartphone-uri ieftine, cât şi telefoane clasice (unele dotate şi cu ecrane tactile). În fapt, notează The Next Web, Nokia are pe mână cam 4 miliarde de euro. HTC a făcut doar 1 milion de dolari profit în ultimul trimestru şi încă nu sunt zvonuri că ar cumpăra-o cineva.
Nokia are, deocamdată, bani pentru a susţine câteva pariuri în lumea Windows Phone 8 pentru a reveni. Într-adevăr, nu controlează ecosistemul cum făcea cu Symbian, dar acea platformă nu prea avea viitor, după cum s-a dovedit. Iar dacă ar fi ales Android, probabil că acum Nokia era un fel de Motorola, se specula constant că lansează ceva foarte bun. Astfel, Nokia este partener Microsoft, o companie mai valoroasă drept partener.
Telefoanele Nokia Lumia 520 (stânga) şi Lumia 720, cele mai noi modele de la finlandezi. FOTO Adevărul
Al doilea motiv pentru care Nokia nu va fi cumpărată de Microsoft este acela că Microsoft nu caută să devină Apple sau Samsung. Microsoft este încă o companie de software şi se descurcă în continuare bine, Nokia are hardware, HTC are hardware, iar Microsoft are nevoie de parteneri. Trebuie luat în calcul faptul că Microsoft primeşte bani pentru fiecare licenţă de Windows Phone vândută, spre deosebire de Google care se bazează pe reclamă.
Dacă Microsoft îşi produce smartphone-urile, atunci are de luptat pe mai multe fronturi: să-şi promvoveze dispozitivele, să le facă pe cât de competitive se poate, să le doteze cu aplicaţii foarte bine şi, în tot acest timp, să întreţină Windows Phone pentru alţi parteneri. Este un drum pe care foarte probabil că n-o va lua.
Dar a lansat Surface... (a se citi: hardware propriu)
Da, a lansat Surface şi Surface Pro pentru că era nevoie de ele. Aşa cum pentru Windows Phone 7 avea nevoie de parteneri ca Samsung, HTC şi LG, aici a avut nevoie să arate că are atât de multă încredere în noile produse, încât lansează propriile dispozitive. Acum ambele platforme (mobilă şi pentru PC-uri) au ajuns pe piaţă, sunt cunoscute şi au fost lansate tot mai multe produse, se poate ca Surface nici să nu mai aibă „urmaşi“.
Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“
Află mai multe despre Nokia şi Microsoft:
Microsoft şi Orange, parteneriat inovator în România: „colţ Windows“ cu produse
Microsoft schimbă strategia, Xbox One devine o consolă mai „prietenoasă“