Microsoft face pe „Big Brother” prin Skype

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinţii Tony Bates (Skype) şi Steve Ballmer (Microsoft), la prezentarea achiziţiei Skype de către Microsoft. FOTO: Mediafax
Preşedinţii Tony Bates (Skype) şi Steve Ballmer (Microsoft), la prezentarea achiziţiei Skype de către Microsoft. FOTO: Mediafax

Microsoft înregistrează toate conversaţiile de pe Skype, atât cele de mesagerie instant, cât şi pe cele vocale pentru un anumit număr de zile. Teoretic, permite accesul autorităţilor la înregistrări doar în cazul problemelor serioase, dar hackerii susţin că deja face acest lucru.

Skype înregistrează toate mesajele instant pentru maximum 30 de zile şi pe cele vocale pentru 60 de zile. Asta din proprie iniţiativă, dar perioada se poate mări dacă autorităţile cer acest lucru din diverse motive. Încă nu este cert dacă sunt păstrate şi convorbirile realizate prin Internet (VoIP), dar, după cum au descoperit nişte hackeri, în primăvară, Microsoft a modificat deja infrastructura Skype, relatează publicaţia „Slate”. Această schimbare facilitează interceptarea conversaţiilor, însă compania a dezminţit aceste zvonuri, motivând că actualizarea arhitecturii n-are nimic de-a face cu supravegherea, ci era un pas necesar.

Dilemele în privinţa securităţii datelor şi conversaţiilor pornesc din faptul că Skype realizează legătura între doi utilizatori prin nişte conexiuni denumite „supernoduri”. În acestea sunt centralizate toate informaţiile care trec prin reţea, iar dacă cineva ar vrea să intercepteze o discuţie, acesta ar fi punctul zero de unde ar putea-o face. Acesta a fost şi avertismentul lansat de hackeri în primăvară. Ei au susţinut că Microsoft poate furniza toate datele necesare, de la conţinutul discuţiilor, până la poziţionarea geografică a interlocutorilor.

Directorul de dezvoltare şi operaţiuni al Skype, Mark Gillet, a declarat că supernodurile au fost implementate doar pentru a oferi o experienţă mai bună şi mai sigură pentru utilizatori, nu pentru a facilita accesul la informaţii personale. „Noua infrastructură nu a schimbat natura Skype, aceasta doar permite utilizatorilor să se găsească mai uşor, conversaţiile nu trec prin supernoduri”, a susţinut acesta.

Reţeaua impenetrabilă şi-a deschis singură porţile?

În trecut, Skype era considerată o barieră în calea agenţiilor de securitate, datorită protocoalelor de criptare a datelor şi conexiunilor. Reţeaua era considerată de către mulţi imposibil de spart. Poliţia din Germania a mers chiar mai departe, în 2007, şi a angajat o companie care ar fi trebuit să le faciliteze accesul. Atunci, oficialii Skype au găsit inutilă abordarea autorităţilor germane şi au spus că interceptările nu se pot realiza, pentru că securitatea este foarte bună.

Ar fi surprinzător ca acum Skype să fi lăsat uşa deschisă de bună voie. Însă din 2007 până în prezent s-a produs cea mai mare schimbare, şi anume trecerea reţelei în subordinea Microsoft pentru un preţ de peste opt miliarde de dolari. Este posibil ca politica gigantului american să fi influenţat şi activitatea Skype.

În anul 2003, a fost lansat primul program beta al Skype şi a fost dezvoltat de trei estonieni, iar compania a fost fondată de un danez şi un suedez. Acum, aplicaţia este integrată în reţeaua de socializare Facebook şi poate fi folosită pe majoritatea smartphone-urilor, cum ar fi Android, iPhone sau Windows Phone, dar şi pe PSP, consola portabilă de la Sony. Din toamnă, Microsoft a promis că Windows Phone 8 va veni cu integrare completă Skype, iar apelurile se vor putea efectua la fel ca cele normale.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite