Microsoft: cum va fi Windows XP după 2014? Ţinta preferată a hackerilor şi companiile pot avea pierderi majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Gaotă a vorbit despre trecerea companiilor la Windows 8 de la Windows XP. FOTO Adevărul
Ionuţ Gaotă a vorbit despre trecerea companiilor la Windows 8 de la Windows XP. FOTO Adevărul

Microsoft trage cortina peste cel mai popular sistem de operare de-ale sale: Windows XP. Din 8 aprilie 2014, acesta îşi va înceta oficial activitatea în ochii companiei, iar utilizatorii vor continua să-l folosească asumându-şi toate riscurile care vin cu această decizie. Microsoft a prezentat astăzi câteva puncte de interes pentru utilizatorii care încă au Windows XP, dar şi de ce companiile ar trebui să treacă la o versiune mai nouă.

Odată ce Microsoft taie suportul pentru Windows XP, acesta devine o ţintă bună pentru hackeri, va fi expus vulnerabilităţilor şi acest aspect e cu atât mai important când vine vorba de infrastructura unei companii. Software-ul este deja învechit în Windows XP, iar probleme vor fi şi cu perifericele, nu vor fi mai dezvoltate drivere pentru această versiune de Windows.

Ionuţ Gaotă (Windows & Mobile Business Group Lead Microsoft) susţine că productivitatea scade cu peste 20%, când angajaţii unei companii lucrează cu software învechit pe hardware de asemenea învechit. Ciclul de suport pentru Windows este de regulă de 10 ani, 5 ani cu suport mainstream şi alţi 5 cu suport extins (actualizări de securitate). Totuşi, la XP termenul a fost depăşit cu peste doi ani şi Microsoft încearcă trecerea companiilor direct la Windows 8 şi nu la Windows 7.

Zoli Herczeg, business evangelist Microsoft România, a afirmat că cercetătorii în domeniul securităţii au ajuns să prezinte Microsoft drept un model de companie care luptă contra vulnerabilităţilor software şi le cer şi celorlalte companii să urmeze aceeaşi cale de răspuns la incidente şi de concentrare pe securitate.

microsoft windows xp office 2013 foto razvan baltaretu/adevarul

Dacă în vremea Windows 2000, oamenii atacau Windows pentru prestigiu, acum s-a ajuns ca oameni motivaţi financiar să fie hackeri. "Vorbim de reţele de crimă organizată care folosesc botneturi (reţea de PC-uri infectate) pentru a-şi lansa atacurile", a mai spus acesta. Iar din 2010, Microsoft are Digital Crimes Unit care se ocupă de securitate şi investigarea problemelor în acest domeniu.

"Mai sunt 7 luni până când suportul expiră, dar timpul minim de migrare de pe o platformă Windows pe alta este de 12 luni, astfel că unele companii sunt deja în întârziere", a apreciat Ionuţ Gaotă. El a mai spus că firmele beneficiază de asistenţă Microsoft pentru a trece la Windows 8, iar costul se calculează în funcţie de necesităţile lor. Cât despre instituţiile publice, acestea nu se mai gândesc dacă să facă trecerea, ci cum şi când să realizeze acest lucru.

Odată cu închiderea suportului pentru Windows XP, dispare şi suportul pentru Office 2003. Astfel, cei interesaţi pot achiziţiona pachetul Office 365 pentru acces de pe mai multe dispozitive, dar şi pentru instrumente de colaborare în cloud, similar Google Docs.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite