Kopimismul, prima religie online. Credinţa pe Internet, între libertatea informaţiei şi pirateria fără limite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Distribuirea de fişiere se face peste tot în lume, în majoritatea ţărilor sunt ignorate drepturile de autor, dar în Suedia această îndeletnicire a devenit religie cu denumirea „kopimism”. Totul este legal, o organizaţie chiar a înregistrat anul acesta o biserică a cărei dogmă centrală este sacralitatea distribuirii de fişiere. Reprezentanţii acesteia susţin că au deja 8.000 de adepţi.

„Credinţa este simţită, nu trebuie demonstrată, iar kopimismul implică valori mai puternice decât cele care pot fi numite”, a spus unul dintre fondatorii bisericii, Isak Gerson, care este şi student la filosofie la Universitatea Uppsala. Termenul „kopimism” vine din adaptarea cuvintelor „copy me” la limba suedeză, notează „The New York Times”.

Biserica a aplicat şi pentru dreptul de a organiza căsătorii şi de a primi subvenţii de la stat, la fel ca oricare altă organizaţie religioasă. Această biserică s-ar putea califica şi pentru titlul de prima biserică online, deoarece majoritatea activităţilor se desfăşoară pe Internet, dat fiind că de-acolo a şi pornit.

Cultul are şi preoţi, dar aceştia se numesc operatori, iar sarcinile lor sunt să ajute oamenii în timpul întâlnirilor pe care le desfăşoară. Fondatorul kopimismului a afirmat că are contact permanent cu divinitatea prin smartphone-ul său Nokia. Întrebat dacă el crede în Dumnezeul prezent în celelalte religii, Gerson a zis că singura lui credinţă e în valorile kopimismului, deşi a avut în familie două izvoare religioase, mama care e creştină şi tatăl evreu. El a mai spus că religia aceasta nu va avea legături cu politica, deşi linia dintre cele două nu este prea pronunţată.

Partidul Piraţilor şi kopimismul, politica şi iudaismul în secolul 21

Religia kopimistă a apărut în urma acţiunilor anti-piraterie pornite în Suedia în urmă cu un deceniu. Apoi, a apărut şi Partidul Piraţilor, care la alegerile pentru Parlamentul European din 2009 a reuşit să câştige 7,1% din voturi, dar cu o scădere până la sub 1% în 2010. În Germania, în mai anul acesta, acelaşi partid a obţinut 8 procente din voturi, în cea mai populată zonă, Renania de Nord-Westfalia. În Berlin, anul trecut, a avut 8,9% din voturi pentru Parlament.

Principalele cauze ale Piraţilor sunt liberalizarea Internetului, crearea unei „democraţii digitale" şi o mai bună apărare a vieţii private în mediul online.

Liderul Partidului Piraţilor, Anna Troberg, a spus că nu e corect ce fac marile companii şi cum îi persecută pe cei care distribuie fişiere. „Producătorii de filme, casele de discuri şi alţi mari deţinători de drepturi de autor vor ţapi ispăşitori. Dar având în vedere că peste două milioane de suedezi sunt implicaţi în astfel de activităţi, e mai probabil să fii lovit de fulger, decât să fii dat în judecată”, a mai declarat Troberg. Partidul Piraţilor din Suedia are 8.500 de membri.

Noul concept de religie este văzut de Gerson ca un remix. „Creştinismul a împrumutat idei de la iudaism şi a prezentat ceva nou, la fel au făcut şi musulmanii. Este parte de tradiţiei reinventarea religiilor”, a afirmat acesta. Nici guvernul nu are ceva împotriva acestei religii, atât timp cât nu încalcă legea. Şi pentru că vorbim de o religie a distribuirii de fişiere, este puţin probabil că legiile contra pirateriei nu vor fi încălcate vreodată.

„O comunitate religioasă este recunoscută ca atare dacă îndeplineşte câteva cerinţe”, potrivit oficialului guvernamental Mareta Grondal. O astfel de comunitate trebuie să completeze câteva documente, să le înainteze autorităţilor care se ocupă de un astfel de proces şi să plătească o taxă anuală de aproximativ 70 de dolari. Însă cererea pentru kopimism a fost refuzată de două ori până acum.

Libertatea pe Internet, pentru unii mumă, pentru alţii nu-i bună

Ernie Lagerstrand, angajat în industria publicităţii, a spus că nu e vorba doar de piraterie, ci de accesul la informaţie şi de distribuirea uşoară a informaţiei. „Politicienii nu înţeleg asta, ei se axează doar pe aspectul legal”, a afirmat Lagerstrand. El a dat un exemplu recent despre ce poate provoca lipsa libertăţii. În 2006, site-ul Pirate Bay a fost închis temporar, iar utilizatorii acestuia au protestat în faţa palatului regal. Asta l-a făcut pe Lagerstrand să considere că oamenii sunt dispuşi să meargă la închisoare pentru ceva important.

Deşi kopimism-ul se laudă cu peste 8.000 de susţinători, nu toţi suedezii sunt de acord ca totul să fie gratuit, fără să se respecte drepturile de autor. Jennifer Hallberg, în vârstă de 32 de ani, a spus că e important ca oamenii să plătească pentru lucruri, chiar dacă acestea sunt doar digitale. „Dacă această comunitate, kopimism, va găsi o metodă prin care artiştii şi scriitori să câştige fără să aplice legea drepturilor de autor, atunci va merita un premiu Nobel”, a răspuns aceasta. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite