Inteligența Artificială va înlocui două meserii considerate „rezistente la tehnologie”. Avertismentul făcut de Bill Gates
0Bill Gates susține că inteligența artificială ar putea rezolva criza de personal din domeniile educației și sănătății. Mai mult, spune că ne apropiem de o lume în care pensionarea timpurie și săptămânile de lucru mai scurte vor deveni realitate.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, a declarat că lipsa cronică de medici și profesori ar putea fi în curând de domeniul trecutului, datorită progreselor înregistrate în domeniul inteligenței artificiale.
„Inteligența artificială va interveni și va oferi o inteligență medicală, iar atunci nu va mai exista o lipsă de personal”, a spus Gates în podcastul „People by WTF”, publicat vineri.
Gates, cunoscut pentru implicarea sa în domeniul sănătății publice, a menționat că țări precum India și unele state africane continuă să se confrunte cu un deficit major de profesioniști în domeniul medical. Nici SUA nu face excepție. Potrivit unui raport al Asociației Colegiilor Medicale Americane, publicat anul trecut, SUA ar putea avea un deficit de până la 86.000 de medici specialiști și de familie până în 2036.
„Țara are nevoie de sute de mii de medici pentru a asigura un nivel egal de îngrijire pentru toți, inclusiv pentru minorități, persoane fără asigurare medicală sau care locuiesc în zone rurale”, a explicat Michael Dill, directorul departamentului de studii ale forței de muncă din cadrul asociației, într-un interviu pentru Business Insider.
Numărul medicilor specializați în îngrijirea vârstnicilor este și el în scădere, tocmai când populația îmbătrânește. Profesioniști din domeniul medical avertizează că acest dezechilibru ar putea duce la o criză a calității actului medical.
Pentru a reduce stresul din sistemul medical, startup-urile bazate pe inteligență artificială, cum ar fi Suki, Zephyr AI și Tennr, au atras miliarde de dolari, promițând automatizarea sarcinilor repetitive (cum ar fi notarea sau facturarea), îmbunătățirea preciziei diagnosticelor și identificarea pacienților potriviți pentru tratamente noi.
Potrivit firmei de consultanță McKinsey, AI-ul generativ ar putea aduce un plus de productivitate de până la 370 de miliarde de dolari în domeniile sănătății și farmaceutic.
Educația, în aceeași direcție
Nici sistemul educațional nu scapă de aceste transformări. În SUA, 86% dintre școlile publice K-12 au declarat în 2023 că au dificultăți în angajarea profesorilor pentru anul școlar 2023-2024. Aproximativ 45% dintre acestea au spus că nu au suficient personal.
În Marea Britanie, un liceu din Londra a început să înlocuiască anumiți profesori cu instrumente AI, precum ChatGPT, pentru a-i ajuta pe elevi să se pregătească pentru examene. La David Game College, 20 de elevi folosesc inteligența artificială timp de un an la materii de bază precum engleza, matematica, biologia și informatica.
În ciuda temerilor privind folosirea AI-ului pentru copiat, mai mulți profesori au declarat pentru Business Insider că rămân optimiști cu privire la potențialul acestei tehnologii de a economisi timp și de a îmbunătăți procesul de învățare, mai ales în contextul lipsei de cadre didactice.
AI-ul vine și pentru muncitorii fizici
Gates a avertizat că nu doar doctorii și profesorii vor fi înlocuiți. AI-ul își va face simțită prezența și în domenii precum producția, construcțiile sau curățenia din hoteluri, orice activitate ce necesită îndemânare fizică și timp.
„Mâinile trebuie să fie extraordinar de bune pentru a face acele lucruri. Și vom ajunge acolo”, a spus el.
Mari companii din tehnologie, precum Nvidia, investesc masiv în roboți umanoizi capabili să efectueze sarcini manuale, de la manipularea obiectelor în depozite până la spălarea podelelor. Scopul este reducerea costurilor și creșterea eficienței.
Pensionarea timpurie și săptămânile de lucru mai scurte
Gates crede că viitorul apropiat ar putea aduce o redefinire a muncii.
„Poți să te pensionezi devreme, poți să lucrezi mai puțin pe săptămână”, a spus el. „Va fi nevoie de o regândire aproape filozofică: «Bine, cum ar trebui să ne petrecem timpul?»”. Gates recunoaște că nu e ușor de acceptat: „Pentru cei ca mine, care am trăit aproape 70 de ani într-o lume a lipsei, e greu să-mi schimb mentalitatea.”
„Nu trebuie să muncesc”, a încheiat Gates. „Aleg să muncesc. De ce? Pentru că e distractiv.”
În 1930, economistul John Maynard Keynes anticipa că, odată cu progresul tehnologic, oamenii vor ajunge să muncească doar 15 ore pe săptămână. Aproape un secol mai târziu, majoritatea tot la 40 de ore se oprește.