Google vinde Motorola cu 9 miliarde de dolari pierdere, dar câştigă de partea sa cel mai mare producător pe Android

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motorola se mută în China, dar îşi lasă patentele în grija Google. FOTO Reuters
Motorola se mută în China, dar îşi lasă patentele în grija Google. FOTO Reuters

Pe scurt, Lenovo a cumpărat pentru 3 miliarde de dolari compania Motorola Mobility de la Google. Povestea pe larg este alta şi îi implică pe sud-coreenii de la Samsung, implică viitorul Android, dar şi o pierdere de 9 miliarde de dolari pe care Google şi-o poate amortiza uşor.

Motorola a fost o companie fără noroc pe piaţa smartphone-urilor, iar Google trece drept pierdere peste 9 miliarde de dolari.

Decizia de a vinde chiar cu pierdere nu este ceva nou pentru Google, dar este surprinzătoare acum având în vedere demersurile făcute în 2013 de a ridica Motorola, cum ar fi fabrica din SUA şi modelul Moto X. Însă după finalizarea acestei tranzacţii, Google câştigă de partea sa cel mai mare producător de dispozitive cu Android, şi anume Samsung. În urmă cu câteva zile a anunţat că a încheiat un acord cu sud-coreenii în ceea ce priveşte folosirea patentelor.

Mai mult, un acord în ceea ce priveşte Android şi folosirea sa. În prezent, americanii livrează o versiune către producători, dar producători ca Amazon şi Samsung au ales să schimbe radical sistemul de operare, de la interfaţă la aplicaţiile preinstalate. Asta se traduce într-o pierdere pentru Google, deoarece utilizatorii nu mai folosesc serviciile sale. Per total, asta duce la pierderi în locul unor câştiguri pe care Google le vrea din Android.

„Mai multe surse din interiorul celor două companii au spus că cei doi giganţi au ajuns la o serie de înţelegeri la CES pentru ca viziunea Samsung asupra Android să fie în concordanţă cu cea a Google. [Discuţiile] arată şi că Google începe să-şi exercite influenţa pentru a controla destinul Android într-o lume în care e open source“, scriu jurnaliştii Recode.

Aplicaţiile create de Google şi alternativele de la Samsung (via The Verge)

image

Google a trebuit să aleagă o tabără

Google are un renume pe piaţa software, dar odată cu Motorola a avut cel puţin potenţialul de a fi un jucător şi pe industria hardware. Acolo, când vine vorba de Android, Samsung are peste 30% din piaţă. Pe lângă Samsung mai sunt alţi producători cărora nu le-ar conveni ca cel care le furnizează sistemul de operare să producă şi telefoane sau tablete. A se vedea în acest sens decăderea Apple din anii '90, când i-a lăsat şi pe alţii să-i folosească sistemul de operare.

Una dintre reacţiile de pe Twitter în urma achiziţiei

Într-o situaţie similară se regăseşte şi Microsoft de când a cumpărat Nokia, doar că Nokia deja e cel mai mare producător de dispozitive cu Windows Phone. În cazul Google, cu banii şi controlul său asupra Android, Motorola avea şanse de a se ridica drept rival pentru Samsung. Acum, acele potenţiale griji ale sud-coreenilor sunt îndepărtate.

În final, Google a rămas cu portofoliul de patente pe care ar putea sau nu să-l valorifice, „clientul“ Samsung este mulţumit pentru că Google i-a devenit un partener mai apropiat, chiar dacă nu va renunţa per total la strategiile sale de a avea produse terţe, iar Lenovo are şansa de a face pe piaţa mobilă ce a făcut pe cea a computerelor după achiziţiile de la mijlocul anilor 2000.

Motorola Moto X, cel mai cunoscut telefon lansat de producător sub „bagheta“ Google

Americanii importaţi în China

Tranzacţia dintre Lenovo şi Google de 2,91 de miliarde de dolari mai trebuie aprobată de SUA şi China, dar cel mai probabil nu vor fi probleme. Într-un memo adresat angajaţilor, publicat de TechCrunch, Larry Page, directorul Google, vorbeşte despre influenţa Lenovo. „Are expertiza şi a demonstrat că poate ridica Motorola pe poziţia de jucător important în ecosistemul Android: au o experienţă mare în hardware şi sunt prezenţi la nivel global“, afirmă directorul Google.

Lenovo a început să crească şi să fie o companie relevantă pe scena globală a tehnologiei după ce în 2004 a cumpărat de la IBM divizia de computere dedicate utilizatorilor obişnuiţi. Iar potrivit ultimelor rezultatete financiare, a avut o creştere cu aproape 60 de milioane de dolari în profit net de la an la an. În acest an, Lenovo a anunţat că achiziţionează, pentru 2,3 miliarde de dolari, divizia de servere Big Blue de la IBM. Şi acum vine Motorola pentru 2,91 de miliarde.

De la IBM spre China, de la Google spre China, într-o altă reacţie pe Twitter

Iar un alt fapt important notat de Page în memo are legătură cu Android. „Cu această mişcare, Google îşi permite să se dedice inovării ecosistemului Android în beneficiul utilizatorilor de peste tot. [...] Asta nu schimbă cu nimic celelalte eforturi ale noastre în domeniul hardware. Dinamica şi maturizarea pieţelor de gadgeturi purtabile şi caselor inteligente, spre exemplu, sunt diferite de cea mobilă“, spune Page cu referire la Google Glass şi achiziţia Nest Labs. Pe scurt, ies din industria hardware mobilă, dar rămân în cele două noi industrii în care au intrat în ultimii ani şi de la care se aşteaptă să aibă o creştere explozivă în viitor.

Există zvonuri că Google ar renunţa şi la linia Nexus, până acum creată cu producători terţi ca HTC, LG şi Samsung. Nu există încă informaţii dacă pe viitor Motorola de la Lenovo ar ajunge să furnizeze un dispozitiv Nexus, dar e interesant de văzut cum va evolua această linie a Google. Dispozitivele Nexus sunt create după specificaţiile companiei şi sunt vândute prin Play Store. Atât Samsung, cât şi LG au avut câte două modele, rămâne de văzut în 2014 cine mai livrează şi dacă mai livrează.

Află mai multe: 

Google a vândut Motorola către Lenovo. Gigantul online a ieşit în pierdere cu cel puţin 9 miliarde de dolari

Cum intră Google în casa inteligentă de mâine cu o achiziţie de miliarde de dolari

Samsung şi Google îşi dau mâna peste unul dintre subiectele sensibile: patentele

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite