Google dedică un doodle la 140 de la naşterea Ştefaniei Mărăcineanu, chimist şi fizician

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google doodle dedicat Ştefaniei Maracineanu.
Google doodle dedicat Ştefaniei Maracineanu.

Pe 18 iunie, Google o sărbătoreşte pe Ştefania Mărăcineanu, personalitate marcantă a cercetării şi ştiinţei din România. Ştefania Mărăcineanu a studiat chimia şi fizica şi s-a remarcat prin cercetările asupra radioactivităţii artificiale.

Dacă dai click pe doodle (desen) eşti transferat către rezultatele care conţin numele Ştefaniei Mărăcineanu. 

Mărăcineanu a absolvit studiile în ştiinţă şi chimie în 1910, iar mai apoi, cu ajutorul unei burse, şi-a continuat studiile şi cercetările la Institutul Radium din Paris. Institutul Radium era unul dintre cele mai importante centre mondiale pentru studiul radioactivităţii, sub conducerea lui Marie Curie. Mărăcineanu a început lucrul la teza de doctorat pe poloniu, un element descoperit de Curie. 

În timpul cercetărilor, Mărăcineanu a observat că perioada de înjumătăţire a poloniului depindea pe tipul de metal pe care poloniul era aşezat. Această observaţie a făcut-o să se întrebe dacă nu cumva particulele alfa emise de poloniu au transformat unii atomi ai acelui metal în izotopi radioactivi. 

Mărăcineanu şi-a terminat studiile doctorale la Universitatea din Sorbona, în numai 2 ani. Mai apoi, s-a întors în România, unde a înfiinţat primul laborator de studiu al radioactivităţii. În 1935, Irène Curie, fiica lui Marie Curie, alături de soţul ei, primesc premiul Nobel pentru descoperirea radioactivităţii artificiale. 

Mărăcineanu nu a contestat premiul Nobel, dar a cerut să-i fie recunoscut rolul în aceste cercetări. Contribuţia Ştefaniei Mărgineanu va fi recunoscută de Academia de Ştiinţe din România în 1936, când a fost numită director de cercetare, însă nu a primit recunoaşterea internaţională pentru contribuţia ei în descoperirea radioactivităţii artificiale.   

Muzeul Curie din Paris găzduieşte laboratorul chimic original de la Institutul Radium, unde şi-a desfăşurat cercetările Ştefania Mărăcineanu. Doodle-ul din data de 18 iunie marchează 140 de la naşterea Ştefaniei Mărăcineanu şi omagiază moştenirea acesteia. 

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite