Google anunță că introduce criptarea end-to-end pentru Gmail
0Conform publicației de știri de tehnologie, Bleeping Computer, Google a anunțat că adaugă criptare end-to-end (E2EE) pentru Gmail pe web, permițând utilizatorilor Google Workspace înscriși să trimită și să primească e-mailuri criptate în interiorul și în afara domeniului lor.
Criptarea la nivelul clientului (așa cum Google numește E2EE) era deja disponibilă pentru utilizatorii Google Drive, Google Docs, Sheets, Slides, Google Meet și Google Calendar (beta).
Odată activată, criptarea la nivelul clientului Gmail se va asigura că orice date sensibile livrate ca parte a corpului e-mailului sau a documentelor atașate (inclusiv imaginile online) nu pot fi decriptate de serverele Google. Antetul e-mailului (inclusiv subiectul, marcajele de timp și listele de destinatari) nu sunt incluse în algortimul de criptare.
Organizațiile pot folosi în continuare propriile chei de criptare pentru a cripta datele corporative, pe lângă utilizarea criptării implicite pe care o oferă Google Workspace, pentru o protecție suplimentară, a explicat Google pe site-ul său de asistență.
Jake Moore, Global Cyber Security Advisor pentru ESET spune despre acestă schimbare: "E-mailul a fost mult timp una dintre principalele metode de comunicare lăsate în urmă în ceea ce privește securitatea datorită tehnologiei pe care se bazează.
Astfel, implementarea acestei noi funcționalități va veni ca o garanție mult așteptată pentru un grad de protecție optim. Criptarea end-to-end este un standard comun pentru comunicarea între mai multe persoane care fac schimb de mesaje, dar a evidențiat și problemele de confidențialitate în unele comunicări prin e-mail bazate pe web.
Deși această criptare nu a fost încă implementată pe majoritatea conturilor Google, cum ar fi conturile personale, este un pas uriaș înainte pentru a face comunicarea e-mail mai concentrată asupra confidențialității și, prin urmare, mai sigură. Această caracteristică este dezactivată în mod implicit, așa că se recomandă să vă asigurați că utilizatorii o activează pentru a putea beneficia de o mai bună securitate.”