FOTO Un hacker a spart sute de mii de calculatoare pentru a crea una dintre cele mai complexe hărţi ale Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hacker

Pentru o hartă detaliată a Internetului, ai nevoie de cei care îl folosesc. Nu oameni, ci calculatoare, iar un hacker a făcut fix acest lucru. N-a putut să acceseze toate calculatoarele din lume, dar ceea ce a reuşit este cu siguranţă impresionant.

Demersul hackerului a avut ca scop ştiinţa. Sau mai bine spus, ştiinţa de a cunoaşte cât de mult poţi controla Internetul. El le-a şi explicat oamenilor ale căror calculatoare au fost sparte că a făcut asta în scop de cercetare şi că, poate, n-ar trebui să-şi mai lase PC-urile neprotejate. În fapt, a intrat ilegal în 420.000 de calculatoare, creându-şi poate cea mai complexă reţea de roboţi, scrie Vice.

Harta cercetătorului şi hackerului anonim - de la sine înţeles de ce nu şi-a comunicat numele - arată atât locurile din care intră oamenii pe net, cât şi schimbările traficului din mediul online cu o precizie incredibilă. Harta a fost creată din PC-uri care rulează Linux şi care nu sunt protejate, în mare parte, cu o parolă.

De ce a făcut o astfel de hartă? Din distracţie, asta susţine în raportul său. „N-am vrut să-mi pun restul vieţii întrebarea cât de distractiv ar fi putut să fie sau dacă structura pe care o aveam în cap funcţiona în viaţa reală“, afirmă acesta.

Am văzut că am ocazia să lucrez pe scara întregului înternet , să comand mii de calculatoare cu un click, să creez o hartă a internetului, un lucru unic în lume. Practic m-am jucat cu nişte calculatoare şi cu Internetul în sine într-un mod în care puţini oameni vor reuşi vreodată.

Harta dinamică a Internetului (click pentru rezoluţie completă)

image

În ciuda intenţiilor sale (probabil) bune, ceea ce a făcut este ilegal. Totuşi, el are fani şi aceştia spun că ar trebui să continue să facă asta sau chiar alţi hackeri să urmărească astfel de obiective. „Cercetarea în sine merită citită, mai ales că este prima instanţă de scanare aproape completă a internetului. Aş vrea să văd mai multe proiecte de acest gen, realizate legal, care să prezinte starea adevărată a Internetului“, a declarat  Mark Schloesser, un cercetător în domeniul securităţii informatice la Rapid7, pentru ziarul The Register.

Mai mult informaţii despre demersul hackerului cercetător sunt disponibile pe site-ul Vice. Iar sub numele de „Internet Census 2012“ se regăseşte raportul lui online.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite