Experiment: trei motive pentru care renunţarea la reţelele sociale în 2013 este un lucru bun, deşi puţin probabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un avantaj al socializării offline este şi gama largă de opţiuni de "dislike", lucru nepermis de Facebook
Un avantaj al socializării offline este şi gama largă de opţiuni de "dislike", lucru nepermis de Facebook

Majoritatea internauţilor activi pe una sau numeroase reţele sociale au deja un istoric de posturi. Nu doar amprenta digitală a internauţilor sociali este din ce în ce mai mare, dar şi timpul petrecut în faţa monitorului. Specialiştii au identificat trei motive pentru care renunţarea la Facebook merită efortul.

Revenirea la viaţa exclusiv offline este cu atât mai dificilă, cu cât utilizatorii sunt mai dependenţi de actualizări de status, tweets sau imagini distribuite.

În cadrul unui experiment efectuat de specialişti, aceştia au renunţat complet la conturile de pe reţelele sociale, timp de trei luni, informează forbes.com. Nu s-au „întors în timp” înaintea erei internetului, ci au folosit calculatoarele strict utilitar, fără să se izoleze de prieteni. În loc să „dea like” pe Facebook pozelor nepoatei de trei ani, au preferat să le ceară pe e-mail, de exemplu.

În urma experimentului, au constatat că oportunităţile de activităţi sau de socializare offline le-au crescut, înlocuindu-le pe cele virtuale. Deşi este puţin probabil ca utilizatorii să renunţe definitiv la comunităţile digitale din care fac parte, specialiştii consideră că o pauză de la site-urile de socializare este benefică în 2013. Cel puţin o perioadă de câteva luni.

În acest sens, ei au identificat trei avantaje, scrie „Forbes”.

1.       Reţelele de socializare afectează respectul de sine

Peste jumătate dintre utilizatorii reţelelor de socializare sunt conştienţi de faptul că utilizarea reţelelor sociale în doze mari le-a afectat negativ viaţa personală, spun psihologii britanici în cadrul unui studiu recent. Mai exact, ei au observat că respectul de sine le-a fost ştirbit prin compararea cu prietenii de pe Facebook sau Twitter, direct proporţional cu numărul de cunoştinţe din listă.

Deşi pare banal, sentimentul de frustrare legat de momentele şi imaginile pe care prietenii de pe reţelele de socializare aleg să le posteze îşi pune amprenta asupra psihicului, chiar dacă majoritatea celor implicaţi nu o recunosc. Un alt obicei care dăunează respectului de sine este spionarea „fostului” sau a „fostei”. Deşi realizează că postările lor reprezintă doar ceea ce aleg foştii parteneri să facă public pentru că îi pune într-o lumină favorabilă şi nu realitatea (pentru că şi ei fac acelaşi lucru), utilizatorii sunt afectaţi de fluxul de „ştiri” venit de la ei/ele.

Toate aceste probleme încetează să mai existe în publicul virtual dacă renunţăm să folosim Facebook sau Twitter.

2.       Tensiunea ta arterială îţi va mulţumi

Reţelele sociale sunt „casa” multor comportamente neadecvate, de la prietenii ciudate, la războaiele tastaturilor, cu toată „artileria” de rigoare: „crime” gramaticale sau în privinţa sentimentelor celorlalţi. Dacă simţiţi cum vă creşte gradul de enervare pe măsură ce tot mai mulţi prieteni se plâng online că nu au primit cadou de Crăciun un iPhone 5, acesta este cel mai clar indiciu că aveţi nevoie de o pauză. Pe termen nedeterminat. Cu atât mai mult cu cât discuţiile în contradictoriu pot „condimenta” o după-amiază şi în spatele calculatorului stins.

3.       Prezenţa online nu reprezintă un substitut pentru „viaţa reală”

Majoritatea utilizatorilor de reţele sociale pot identifica fără să stea mult pe gânduri momente importante din viaţa lor pe care le-au petrecut doar pe jumătate. Cealaltă jumătate era prea ocupată pentru a le imortaliza şi distribui pe reţelele sociale. Construcţia elaborată a profilului are avantajele sale, de care ne lăsăm convinşi foarte uşor, fie că este vorba de un potenţial angajator sau apartenenţa la un grup.

Deşi aproape 90% dintre utilizatorii care îşi caută un job o fac online, totuşi până la 80% dintre oportunităţile de locuri de muncă nu sunt niciodată postate, conform unui studiu recent. În plus, timpul recuperat de la încordarea muşchilor sociali poate fi canalizat pentru activităţi sportive reale, de exemplu.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite