Cum să-ţi păstrezi telefonul şi tableta în siguranţă pe perioada vacanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă e vorba de cel mai nou smartphone, tot nu e lipsit de probleme. FOTO The Verge
Chiar dacă e vorba de cel mai nou smartphone, tot nu e lipsit de probleme. FOTO The Verge

În vacanţă, provocările şi ameninţările asociate dispozitivelor mobile - telefoane şi tablete - sunt diferite şi necesită o abordare specială. Principalele probleme care pot apărea sunt furtul sau pierderea dispozitivelor sau descărcarea de aplicaţii ce conţin viruşi, fură informaţii sensibile şi direcţionează utilizatorii către site-uri şi documente compromise. Bitdefender oferă un ghid de protecţie a acestor dispozitive pe perioada vacanţei.

Într-un comunicat remis „Adevăul“, Bitdefender oferă lista de mai jos care conţine cele mai bune practici care vă ţin datele protejate în vacanţă.

Fiţi atenţi ce aplicaţii descărcaţi şi de unde

Descărcaţi aplicaţii numai din magazinele oficiale ale operatorilor şi producătorilor precum Google Play şi Apple App Store. Soft-urile provenite de la distribuitorii neoficiali vă pot infecta telefonul sau tableta şi pot trimite mai departe, unor terţe părţi, informaţii private.

În vacanţă, în zone necunoscute, aţi putea fi tentaţi să descărcaţi aplicaţii care să vă ajute să găsiţi diferite locaţii precum restaurante, hoteluri sau muzee. Aveţi însă încredere doar în cele care provin din surse autorizate. Pentru a evita descărcarea aplicaţiilor nesigure din greşeală, verificaţi configuraţia terminalului accesând SETĂRI, SECURITATE şi asigurându-vă că opţiunea SURSE NECUNOSCUTE este NEbifată.

Accesaţi doar hot-spot-uri sigure

Hotspot-urile wireless publice sunt vulnerabile interceptărilor de trafic şi răspândirii viruşilor, întrucât nu sunt protejate de parole şi pot fi accesate de oricine. Imaginaţi-vă că cineva aflat în apropiere vă interceptează pachetele de date şi vede tot ce faceţi pe internet. Asiguraţi-vă că funcţiile Wi-Fi şi Bluetooth sunt oprite atunci când nu le utilizaţi. Acestea vor consuma bateria şi pot facilita accesul neautorizat la datele de pe dispozitivul mobil.

Opriţi serviciul de date mobile atunci când nu îl utilizaţi

Serviciile de internet în roaming sunt foarte scumpe, iar o aplicaţie a unei reţele sociale care încearcă să se actualizeze la fiecare cinci minute va costa mai mult decât întregul plan de date achiziţionat.

Nu publicaţi pe platformele sociale detalii referitoare la locaţia în care vă aflaţi

Dacă vă actualizaţi regulat conturile de social media şi împărtăşiţi constant unde sunteţi şi ce faceţi, configuraţi cu atenţie accesul altora la informaţiile din profilul dumneavoastră. Dacă acesta nu este accesibil exclusiv prietenilor, aţi putea ajunge să divulgaţi informaţii ce pot fi utilizate de răufăcători, ca de exemplu să spuneţi unor persoane complet străine că nu sunteţi acasă. Aţi fi de acord să puneţi afişe mari prin tot oraşul prin care să faceţi public locul în care vă aflaţi?

Fiţi atenţi la ofertele prea bune pentru a fi reale

Dacă primiţi dintr-o dată oferte incredibil de avantajoase cu hoteluri de lux la preţuri foarte mici, rezervări de apartamente sau oferte de reîncărcare a telefonului mobil, ignoraţi-le. Un click pe link-urile incluse în emailuri pot infecta telefonul sau tableta sau vă pot atrage să completetaţi formulare cu informaţii personale.

Protejaţi-vă terminalul cu parole şi opţiuni de criptare

În cazul în care cineva vă fură sau vă găseşte telefonul mobil, îngreunaţi-i acestuia accesul la informaţiile stocate. Criptaţi datele cu ajutorul unui software dedicat sau – dacă dispozitivul o permite – cu ajutorul opţiunii de criptare disponibile în terminal. Folosiţi programe anti-theft pentru a vă găsi telefonul, a-l bloca sau a şterge informaţiile de pe el de la distanţă.

Tranzacţiile online folosind hotspot-uri nesecurizate sunt riscante

Autentificarea în orice cont de bancă implică date sensibile. Tastarea datelor sensibile în timpul conexiunilor nesecurizate este riscantă, întrucât traficul poate fi urmărit de persoane neautorizate. Pentru tranzacţii bancare sigure puteţi folosi un laptop, iar dacă acesta rulează Windows, o soluţie dedicată precum Safepay vă ajută să efectuaţi tranzacţii bancare în siguranţă.

Alternativ puteţi folosi o cartelă SIM locală pentru a utiliza pachetul de internet şi pentru a efectua toate tranzacţiile sensibile prin 3G.

Nu accesaţi linkurile sau documentele ataşate în emailuri venite la întâmplare.

La fel ca şi pe computer, e-mailurile pot avea documente ataşate care conţin viruşi pentru terminale mobile, iar un click pe un astfel de link vă poate instala software periculos pe telefon.

Instalaţi un program de protecţie antivirus

Instalarea unei soluţii antivirus şi a unei soluţii de protecţie a datelor personale este imperativă. Alegeţi însă o sursă reputată şi urmăriţi furnizorii care oferă şi soluţii de securitate pentru PC pentru a evita soluţiile de securitate false.

Menţineţi software-ul actualizat

Menţinându-vă sistemul de operare şi aplicaţiile actualizate, vă asiguraţi că aveţi cele mai recente versiuni de software pentru a face faţă celor mai recente ameninţări. Pentru protecţia terminalelor mobile cu Android, Bitdefender recomandă folosirea soluţiei complete de securitate Bitdefender Mobile Security.

Vă aşteptăm să discutăm pe Tech Adevărul pe Facebook.

Află mai multe despre Bitdefender şi studiile sale:

Studiu Bitdefender: ce mai caută copiii din România pe Internet - pornografie, magazine online sau jocuri de noroc

Experţii Bitdefender îşi dezvăluie secretele la TechHub Meetups

INTERVIU Florin Talpeş, creatorul Bitdefender, cel mai vândut produs românesc: „Am terminat liceul la «fără frecvenţ㻓

Clueful, programul de la Bitdefender care-ţi spune ce date oferi aplicaţiilor, acum şi pe Android

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite