Confidenţialitatea, călcâiul lui Ahile de la Google: gigantul online riscă amendă în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
google privacy

Google ar putea risca să primească o amendă în spaţiul european, după ce şase ţări din Uniunea Europeană au început o acţiune coordonată împotriva gigantului online, deoarece americanii nu şi-au îmbunătăţit politica de confidenţialitate.

Astfel, un grup de lucru format din reprezentanţi ai marilor puteri occidentale doresc să ia măsuri împotriva Google, deoarece gigantul online nu a băgat în seamă cererile lor de a avea o politică similară cu cea a Uniunii Europene, în privinţa protecţiei datelor cu caracter personal şi colectarea acestora.

„CNIL a notificat Google asupra iniţierii unei proceduri de inspecţie şi a pus la punct o echipă de cooperare internaţională”, a anunţat Agenţia Naţională pentru Drepturi Civile din Franţa.

Google a decis anul trecut să unească politica de confidenţialitate a celor 60 de produse ale sale într-una singură, iar atunci au început discuţiile privind protecţia drepturilor utilizatorilor şi accesul gigantului online la datele noastre.

Grupul de lucru Articolul 29, care cuprinde autorităţile care se ocupă de reglementarea datelor cu caracter personal din Uniunea Europeană, a decis să convingă Google să-şi schimbe politica de confidenţialitate după o întâlnire la Bruxelles. Grupul a scris încă din octombrie o scrisoare deschisă lui Larry Page, în care-i spunea acestuia că „Google îşi oferă singur puterea de a colecta cantităţi vaste de date personale ale utilizatorilor de internet”. Grupul de lucru dorea atunci ca Google să aibă o politică de confidenţialitate şi de colectare a datelor persoanale care să fie similară cu cea a Uniunii Europene.

Care au fost întrebările majore pe care Uniunea Europeană, sub Grupul de lucru Articolul 29, le-a pus Google, dar au rămas fără răspuns?

Potrivit scrisorii către Larry Page, Grupul de Lucru doreşte să afle de ce Google nu respectă drepturile şi principiile minimizării datelor, calitatea acestora şi limitările aferente. „Politica de confidenţialitate sugerează inexistenţa vreunei limite privind anvergura colectării şi folosirea datelor personale”, scriau reprezentanţii Uniunii Europene în scrisoare.

De asemenea, investigaţia a descoperit că Google nu oferă destule informaţii utilizatorilor privind modul cum colectează date. Din acest motiv, utilizatorii nu sunt capabili să ştie ce date sunt colectate şi procesate pentru un serviciu particular pe care-l folosesc.

În plus, analiza Grupului de Lucru a descoperit că Google poate să combine datele obţinute din cele 60 de servicii în orice mod doreşte şi aproape pentru orice motiv. Google nu a oferit nicio perioade de retenţie pentru datele persoanale pe care le procesează.

Ce trebuia să facă Google, iar acum riscă amenda?

„În privinţa informaţiei, Google ar trebui să divulge şi să detalieze modul cum procesează datele personale în fiecare serviciu şi să diferenţieze scopurile pentru fiecare serviciu şi pentru fiecare categorie de date”, se arată în documentul care este disponibil mai jos. În privinţa combinării datelor existente, Google ar fi trebuie să lămurească mai bine cum combină datele colectate pe mai mulţi piloni şi de mai multe servicii.

Google ar fi putut, conform documentului, să definească o arhitectură bine definită a politicii de confidenţialitate, care să fie pe trei niveluri, cu notificări în interiorul serviciilor, politica de confidenţialitate prezentă, într-o formă actualizată şi informaţii specifice fiecărui produs.

De asemenea, Google ar fi trebuie să dezvolte prezentări interactive care permiteau utilizatorilor să navigheze uşor prin politica de confidenţialitate.

Documentul integral către Larry Page poate fi citit mai jos

Letter From the Article 29 Working Party to Google in Relation to Its New Privacy Policy

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite